null Beeld

'De wensboom': Niels Destadsbader steekt zijn snuit nog eens aan het venster in het feelgood-programma

Net wanneer een mens zich begint af te vragen waar die jongen toch mag uithangen, steekt Niels Destadsbader de snuit nog eens aan het venster: een klamme wind heeft het Nederlandse feelgood-programma ‘De wensboom’ tot aan de Medialaan meegevoerd, en ’t is Destadsbader die het ding mag presenteren. ‘Uitdaging’ is uit; het nieuwste buzzword is ‘kans’.

Noud Jansen

'Als ik na een lange draaidag naar huis rijd, heb ik vaak het gevoel dat ik iets betékend heb.' Niels Destadsbader

Niels Destadsbader «Voor mij is ‘De wensboom’ een ongelooflijke kans, omdat ik graag met kinderen omga – je weet dat ik een Ketnet-verleden heb – en omdat ik me goed thuis voel in een warm en herkenbaar familieprogramma. En dat is precies wat ‘De wensboom’ is: een warm en herkenbaar familieprogramma, waarin kinderen een wens mogen doen voor iemand die voor hen belangrijk of bijzonder is.

»We vertrekken altijd op een basisschool: alle kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar mogen een wens op een papiertje schrijven, en al die papiertjes worden in een wensboom gehangen. Vervolgens bekijken we met de redactie wat de vier of vijf origineelste en leukste wensen zijn, en de kinderen die die wensen hebben opgeschreven, zoeken we dan onverwachts op – bij hen thuis, in de zangles, op hun voetbaltraining, op school... En dan gaan we samen met dat kind zijn of haar wens proberen te vervullen.»

HUMO Over wat voor wensen hebben we het hier?

Destadsbader «’t Zijn heel verscheiden wensen: soms zijn ze hartverscheurend, maar soms ook onnozel of grappig, à la ‘Ik wens dat mijn mama leert koken, want dat kan ze niet’.

»Wat mij opvalt, is hoe anders een kind tegen het leven aankijkt dan een volwassene. Als je tegen een volwassene zegt dat hij één wens mag doen, zal hij negen op de tien keer voor iets materialistisch kiezen, iets dat veel geld kost, zoals een wereldreis of een chique auto. Bij een kind is dat vaak helemaal niet zo. Ik geef je een voorbeeld: één kind had op zijn papiertje geschreven dat zijn opa al jarenlang iedere zondagochtend om acht uur verse pistolets kwam bezorgen. Weer of geen weer, hij was er altijd met zijn pistolets. Nu was het de grootste wens van dat kind om eens hetzelfde voor zijn opa doen. Zo simpel en eenvoudig, maar tegelijk ook zo mooi. Toen we daar aan die deur stonden bij die opa, en dat kind zei: ‘Opa, ik mocht een wens doen voor eender wie, en dus ben ik voor u pistolets gaan halen,’ was die man daar natuurlijk ongelooflijk door ontroerd. ’t Zegt veel over wat dat kind voor hem betekent, en omgekeerd.

»Of een ander voorbeeld: een jongen, Pepijn, schreef dat zijn beste schoolkameraadje vorig jaar van de ene op de andere dag vertrokken was naar een andere school. Hij miste zijn vriend, en hij wenste een telefoon waarmee hij rechtstreeks bij hem terecht zou komen, door op één knop te drukken. ‘Dan kan ik altijd vragen hoe het met hem gaat, en of hij me nog niet vergeten is.’ En dus hebben wij er effectief voor gezorgd dat er een mooie rode telefoon op die jongen zijn kamer kwam te staan, waarmee hij een rechtstreekse lijn tot bij zijn kameraad had.»

HUMO Aandoenlijk!

Destadsbader «Dat vind ik dus ook, ja. En daarom ben ik ook zo blij met dit programma.

»Heel vaak vragen mensen me waar ik mee bezig ben, en ik vertel dan altijd met heel veel trots over de dingen die ik doe, of het nu gaat over vrijdagavondshows als ‘K3 zoekt K3’ of een quiz als ‘Is er wifi in Tahiti?’. Maar ‘De wensboom’ is iets waar ik echt lang over kan doorbabbelen. Als ik na een lange draaidag in mijn auto zit en naar huis rijd, heb ik nu vaak echt het gevoel dat ik iets betékend heb. Nooit meegemaakt, meneer.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234