null Beeld

'De wereld draait door': Matthijs van Nieuwkerk neemt gas terug

De talkshow ‘De wereld draait door’, het vlaggenschip van de Nederlandse publieke omroep, zal vanaf 2018 minder vaak te zien zijn. Presentator Matthijs van Nieuwkerk (56) was vragende partij: ‘Iets meer ademruimte na twaalf jaar: ik denk dat het programma en ikzelf daar beter van worden.’

'Ik vind geld niet onbelangrijk, wie wel trouwens?'

- Wat zal er precies veranderen?

Matthijs van Nieuwkerk «Het nieuwe, dertiende seizoen van ‘De wereld draait door’, dat op 4 september begint, wordt minder lang. We stoppen begin april in plaats van halverwege mei. En we beginnen in 2018 later dan september. In de toekomst zal een seizoen zes maanden duren: de herfst en de winter, zeg maar.»

- En waarom?

Van Nieuwkerk «Ik wilde dat al een paar jaar. In de eerste plaats om het programma glanzend en sterk te houden, maar ook voor mijzelf. Ik wil meer tijd hebben om af en toe andere programma’s te maken, te presenteren of te bedenken. ‘De wereld draait door’ is voor mij het best denkbare programma, en ik ga er hopelijk nog lang mee door, maar het is ook een mateloze slokop. Iets meer ademruimte na twaalf jaar: ik denk dat het programma en ikzelf daar beter van worden.»

- Was het ook een wens van de omroep?

Van Nieuwkerk «Die indruk had ik niet. Maar ze hebben al een paar jaar hard nee gezegd tegen mijn voorzichtige verkenning. Nu was het me ernst.»

- Als ze weer nee hadden gezegd, was je dan weggegaan?

Van Nieuwkerk «Die vraag moest ik mezelf uiteraard stellen, en ik werd er vooraf zeer onrustig van, maar gelukkig kwam het niet zover.»

- Afgelopen seizoen overkwam jou wat alle presentatoren van naam op een bepaald moment meemaken: jarenlang is alles wat je doet geweldig, tot er plots kritiek weerklinkt. Jij was niet meer scherp genoeg, je oogde soms vermoeid en je vond het niet meer zo leuk zonder hoofredacteur Dieuwke Wynia, die vorig jaar is opgestapt.

Van Nieuwkerk «Ach, kritiek hoort bij het werk. Soms is het hartstikke raak, soms een tikje krankzinnig. Het is de ketelmuziek die erbij hoort, en we hebben niet de slechtste critici. Natuurlijk was de wisseling van de wacht na het vertrek van Dieuwke niet de makkelijkste tijd, en ik zal vast een uitzending wat minder scherp zijn geweest – dat zal nog wel een keer gebeuren. Ik las eens dat ik futloos, stom haar had. Dat klopt eerlijk gezegd wel (lacht). Maar in diezelfde weken werd ik ook genomineerd als beste presentator. Die prijs is overigens zeer terecht gewonnen door Eva Jinek.

»Ik was eerlijk gezegd niet ontevreden over het afgelopen seizoen. Ik ben de voorbije twaalf jaar weleens ongeruster geweest. Uiteraard houd ik voor de zekerheid ook met een half oog de kijkcijfers in de gaten, en die maken mij niet ongerust.»

- Er gingen wel geruchten dat je helemaal zou stoppen met ‘De wereld draait door’.

Van Nieuwkerk «Ben je mal?»

- Er is elk jaar veel te doen over jouw salaris. Met 580.000 euro per jaar ben je de best betaalde presentator van de Nederlandse publieke omroep.

Van Nieuwkerk «Mijn salaris, ja: never a dull moment. Het verhaal is eenvoudig verteld: ik ging niet naar de commerciëlen als ik bij ‘De wereld draait door’ 580.000 euro zou verdienen. De VARA wilde dolgraag dat ik bleef en had het er dus graag voor over. Het is voor een derde deel publiek geld, dus iedereen mag weten hoe dat wordt besteed. En terecht. Voor mij niet altijd even leuk, maar mijn moeder zou gezegd hebben: ‘Deine Sorgen möchte ich haben.’»

- En dan neem je op de koop toe dat je op allerlei internetfora een graaier wordt genoemd?

Van Nieuwkerk «Ik lees het ook weleens. En ik zou mezelf tegen die bijtende halfcriminele kwalificatie kunnen verdedigen: als ik alleen maar in geld geïnteresseerd zou zijn, had ik wel de zeer lucratieve overstap naar de commerciëlen gemaakt. Maar dat verweer zal niet helpen. Ik vind geld ook niet onbelangrijk, hoor, wie wel trouwens?»

- ‘Barend & Van Dorp’ was jarenlang de best bekeken talkshow van Nederland en veelgeroemd, maar ging in het laatste seizoen als een nachtkaars uit. Is dat een schrikbeeld voor je?

Van Nieuwkerk «Frits Barend en Henk van Dorp verdienden het om op een praalwagen een rondje door Hilversum te maken en wij zouden ze allemaal hartstochtelijk toegezwaaid hebben. Als dank voor hun geweldige programma en hun pionierswerk als talkshowduo. Het is inderdaad anders gelopen. Het had iets droevigs, maar het was vooral onverdiend. Waren ze te oud? Ik dacht het eerlijk gezegd niet. De kunst van het afscheid nemen, wie beheerst die? Het liefst gebeurt dat toch met klaroengeschal, ooit.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234