null Beeld

De wereld draait door

U mag daarover discussiëren, zij het niet met ons: de meest geestige, frisse en swingende talkshow van de Lage Landen heet nog steeds 'De wereld draait door', en is iedere weekdag te zien op Nederland 3. En wat doen wij wanneer de meest geestige, frisse en swingende talkshow van de Lage Landen aan haar vijfde seizoen begint? We bellen de blondgelokte presentator op en vragen beleefd of hij iets aan zijn talkshow veranderd heeft.

Noud Jansen

MATTHIJS VAN NIEUWKERK «Niets. Wij waren heel tevreden over het vorige seizoen, en de kijkers ook. We hebben wel een nieuwe huisband, Rigby. En we zijn ook nog op zoek naar nieuwe tafeldames, want een aantal van onze vaste dames zijn we kwijt aan een nieuw programma van de commerciële zender NET 5, 'De tafel van vijf'. Paul de Leeuw wordt eens per maand tafelheer, dat is ook een nieuwigheid. En Marc-Marie Huijbregts is terug van niet zo heel lang weggeweest, want hij miste 'De wereld draait door'.»

HUMO Wat vond jij het hoogtepunt van het afgelopen seizoen?

VAN NIEUWKERK «Ik heb ontzettend veel plezier gehad met Willem van Hanegem. In Nederland kenden we Willem tot voor kort enkel als professionele brompot in voetbalprogramma's, maar ik vermoedde al langer dat er in dat lange lijf een ontzettend aardige man woonde, op het lieve af. Die man heb ik naar boven kunnen halen door hem te laten vertellen over zijn hobby's: Willem schildert, en maakt foto's met - laten we zeggen - artistieke inslag. De eerste keer dat hij met zijn kunstwerken langskwam was Marc-Marie tafelheer: we hebben ons zitten bescheuren. Tussen Willem en Marc-Marie klikt het ook ontzettend. Als we Willem in de uitzending vragen, gaat het sindsdien altijd van 'Kompt die cavia dan ook?' (lacht) Hij noemt 'm 'die cavia' omdat dat de naam is die Marc-Marie aan zijn haarstukje geeft.»

HUMO De uitzending waarin Huijbregts voor het eerst zonder zijn 'cavia' aantrad, werd onlangs door de VARA gekozen als sterkste moment van het afgelopen seizoen.

VAN NIEUWKERK «Geweldig was dat, ja. En tot een uur voor de uitzending wist ik niet eens dat Marc-Marie een pruik had! Ik ga nota bene elke vrijdag met hem uit eten! Ineens stond hij gewoon voor me, helemaal kaal, en ik was oprecht ontroerd: zo'n uitgesproken jongen, zo goudeerlijk ook, die ik-weet-niet-hoe-lang dat geheim heeft meegedragen. Hij kon die pruik trouwens nooit afzetten, ook niet als hij op een tropisch eiland op het strand lag. Geen idee hoe het ding precies aan zijn hoofd was vastgemaakt, maar ik heb begrepen dat ze het zo ongeveer operatief hebben moeten verwijderen, haha.»

HUMO Mag ik je - ongevraagd - ook mijn favoriete moment van het vorige seizoen geven? Herman Brusselmans, die de kijkende jeugd aanraadt om zo jong mogelijk te beginnen roken.

VAN NIEUWKERK (enthousiast) «Ja ja ja, dat was voor het mij ook hét moment van het seizoen. En daarna vroeg ik hem wat 'beffen' was in het Engels, en nog dezelfde seconde antwoordt hij: 'To bef'. Ik ben toen - voor het eerst in mijn carrière - van mijn stoel moeten opstaan, om even buiten het licht van de spots uit te razen. Jezusmina, wat is die man geestig zeg! Altijd welkom, Herman, want hij begrijpt de wetten van de televisie als geen ander. En je hoeft je als presentator niet eens voor te bereiden, want roman numero 54 zal toch wel ongeveer op roman numero 53 lijken.»

HUMO Staan er voor dit seizoen al Belgische gasten op het programma?

VAN NIEUWKERK «Erik Van Looy komt nog eens langs, maar ik weet niet wanneer. In oktober doe ik trouwens mee aan 'De slimste mens ter wereld'. In principe sla ik iedere uitnodiging om in een ander programma dan het mijne te verschijnen kordaat af, maar een beleefd briefje van Erik kon ik niet weigeren.»

HUMO Je weet toch dat je in 'De slimste mens' genadeloos door de mand kunt vallen?

VAN NIEUWKERK «Jaja. Om de schade te beperken zal ik die week uitzonderlijk vroeg naar bed gaan en geen druppel drinken. Maar ik heb er een hard hoofd in. Thuis op de bank heb ik vaak genoeg moeten vaststellen dat ik er écht niet goed in was. Ik doe het voor Erik, zullen we maar zeggen.»

HUMO Hoe lang denk je nog door te gaan met 'De wereld draait door'? Aan het eind van dit seizoen loopt je contract af.

VAN NIEUWKERK «Volgens afspraak is dit mijn laatste seizoen, ja. Maar ik weet echt nog niet of het dat ook in de praktijk zal zijn. Binnenkort gaan we rond de tafel zitten, en vóór Kerst moeten we eruit zijn. Ik heb in ieder geval al een idee voor een nieuw programma. Waar ik nog niets over kwijt wil, buiten dat het in niets op 'De wereld draait door' lijkt.»

HUMO Geen kans dat je nog ooit naar de geschreven pers terugkeert?

VAN NIEUWKERK «Dat denk ik niet; ik heb het uitstekend naar de zin bij de televisie. Tegenwoordig schrijf ik wel iedere week een stukje over Charles Aznavour in de VARA-gids. Een jaar heb ik het nu gedaan, en ik mag er nog een jaartje aanbreien van de redactie. Geweldig ruimdenkend van ze, want Charles Aznavour kun je toch niet bepaald een modieuze figuur meer noemen.»

HUMO Twee jaar aan een stuk iedere week een stukje over Charles Aznavour: is dat niet wat veel van het goede?

VAN NIEUWKERK «Als het van mij afhangt doe ik het nog vijftien jaar! Mijn grote voorbeeld in dezen is de bekende New Yorkse radio-dj Phil Schaap, van Columbia University. Onlangs las ik een krantenstukje over hem: die man bestaat het om al dertig jaar lang twee uur per dag radio te maken over Charlie Parker, en alléén over Charlie Parker. Dan draait-ie bijvoorbeeld een bootleg: wordt er op het einde van een nummer achter in de zaal gehoest, dan mag je dagenlang inbellen als je denkt te weten wie de hoester is (lacht). Als ik dat soort dingen lees, word ik heel, héél gelukkig.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234