null Beeld

De zaak Alzheimer

De Chef Herhalingen van de VRT mag zich zo zoetjesaan verheugen op een vette bonus. Want na een zomer van herhalingen, herhalingen van herhalingen en herhalingen van herhalingen van herhalingen (nog één keer 'De Kampioenen' en we ontploffen), worden de herhalingen van 'Katarakt' vanaf vanavond afgelost door - zucht - de herhalingen van 'De zaak Alzheimer'. De driedelige miniserie bedoelen we, die in totaal een tiental minuten langer duurt dan de film.

Noud Jansen

Zou meneer de regisseur ook zo blij zijn met die, euhm, herhaling?

ERIK VAN LOOY «Ja, want iedere keer dat 'Alzheimer' op tv komt, krijg ik dertigduizend oude Belgische franken op mijn rekening gestort, voor auteursrechten. Daar kun je in de Comme Chez Soi toch al eens van gaan eten, geloof ik. Daarbij is die herhaling voor veel mensen een handige opfrisbeurt in aanloop naar de sequel, 'Dossier K.' (geregisseerd door Jan Verheyen, maar Van Looy schreef mee aan het scenario, red.). Begin december moet die in de zalen komen.»

HUMO Is er inmiddels nog nieuws over de Amerikaanse remake van 'De zaak Alzheimer'?

VAN LOOY «Ja, slecht nieuws: de productiemaatschappij heeft de rechten dit jaar niet verlengd. Jammer, want ze hadden niemand minder dan Morgan Freeman gestrikt om de rol van Jan Decleir te spelen. Intussen heeft Freemans eigen firma wel contact opgenomen, maar ik weet niet of zij over voldoende middelen beschikken voor de rechten - je spreekt dan toch algauw over een menu voor vier personen in de Comme Chez Soi. Afijn, we zullen wel zien.

»Er was ook nog een ander spoor, via Richard Schickel van Time Magazine. Die had 'The Memory of a Killer' op de derde plaats gezet in zijn persoonlijke top tien van het jaar, en had 'm laten zien aan een goeie vriend van hem, een zekere Clint Eastwood. Die was blijkbaar zo enthousiast dat hij én de hoofdrol wilde spelen én wilde regisseren. 't Zou fantastisch geweest zijn: Angelo Ledda, dat is vintage Eastwood. Maar de productiefirma heeft dan de vergissing gemaakt om met een scenario op de proppen te komen waarin de rol van Ledda aanzienlijk ingeperkt werd, en Eastwood heeft afgehaakt. Jammer: anders had ik hem wellicht de hand mogen schudden en had ik in vrede kunnen sterven.

»Dit gezegd zijnde: een Amerikaanse producent die nog aan 'The Memory of a Killer' gewerkt had, vertelde me dat hij Eastwood onlangs nog eens over mijn film had aangesproken. 'Let me give you a piece of advice on that one,' zou Eastwood hem gezegd hebben: 'don't change a thing.' Toen ik dat hoorde, heb ik toch eventjes gezweefd.»

HUMO Iets heel anders nog: Matthijs van Nieuwkerk vertelde me vorige week tot mijn verrassing dat hij het komende seizoen meedoet aan 'De slimste mens'.

VAN LOOY «Ja, dat was ook voor de redactie van 'De slimste mens' een verrassing (lacht). Wij hadden het eigenlijk al opgegeven om 'm te kunnen strikken, want de communicatie met Nederland liep enigszins stroef. Maar na dat artikel in Humo hebben we meteen weer contact opgenomen met zijn manager en is alles toch nog in kannen en kruiken geraakt. 't Is dus dankzij jullie dat Van Nieuwkerk in 'De slimste mens' zit, waarvoor dank. Om het met een uitspraak van Clint Eastwood te zeggen: you made my day, Humo!»

Richard Schickel\'s Best Movie Picks

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234