null Beeld Diego Franssens/Humo
Beeld Diego Franssens/Humo

Bart De Pauw

De zaak-De Pauw komt er, met een aantal bekende actrices als burgerlijke partijen

Het Mechelse parket wil Bart De Pauw laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank voor stalking. Hijzelf lijkt dat met veel vertrouwen tegemoet te zien en stuurt aan op een openbaar proces. En dat komt er ook, met een aantal bekende Vlaamse actrices als burgerlijke partijen.

Douglas De Coninck

In november 2017 verbrak de VRT de samenwerking met Bart De Pauw (52) nadat CEO Paul Lembrechts kennis kreeg van een vertrouwelijk intern rapport dat melding maakte over ernstig grensoverschrijdend gedrag. De tv-maker reageerde met een filmpje dat meteen viraal ging.

De Pauw, kennelijk onwetend omtrent de wetgeving rond stalking, riep zo het onheil over zichzelf af. Waar stalking vroeger een klachtmisdrijf was, waardoor justitie pas in actie kon komen na een klacht, is dat sinds 25 maart 2016 anders. In zijn video ging Bart De Pauw over tot wat strikt juridisch bezwaarlijk anders kan worden beschouwd dan als een bekentenis: ‘Ik ontken niet dat ik sms’en gestuurd heb of weleens langs iemands huis ben gereden, maar stalking?’ Hierdoor restte het Antwerpse parket afdeling Mechelen geen andere keuze dan een onderzoek te openen.

Stalking

Het parket ging daarbij niet over één nacht ijs. Het uiteindelijke strafonderzoek heeft een jaar geduurd en telt 4.000 pagina’s. Dat zijn voor een groot stuk uitdraaien van chat- en andere conversaties en screenshots van berichtjes als ‘Je zag er weer zo smoking hot uit’ en ‘Ik wil u neuken’. De meest problematische situaties deden zich voor tijdens de opnames van de film ‘Loft’ (2008) en ‘It’s showtime’ (2016). Onder de burgerlijke partijen zitten ook enkele vrouwen die slachtoffer zeggen te zijn geweest van werkgerelateerde psychologische terreur.

De burgerlijke partijen in de zaak-De Pauw gaven eerder al aan nooit uit te zijn geweest op een rechtszaak. De oorspronkelijke meldingen bij de VRT hadden uitsluitend tot doel ‘dat het zou stoppen’.

Gevangenisstraf

Het is al maanden wachten op de eindvordering van de Mechelse procureur Peereboom, en die is er nu. Hij vraagt de raadkamer om op 8 september de doorverwijzing van Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank uit te spreken. Volgens het parket zijn er voldoende bezwaren voor inbreuken op de wetten rond belaging en elektronische overlast. Stalking wordt omlijnd in artikel 442bis van het Strafwetboek: Eenieder die een persoon heeft belaagd terwijl hij wist of had moeten weten dat hij door zijn gedrag de rust van die bewuste persoon ernstig zou verstoren, is strafbaar.’ Er staat een gevangenisstraf op van 2 jaar met een risico op verdubbeling ‘indien de feiten worden gepleegd tegen personen die zich in een kwetsbare toestand bevinden’.

In heel wat situaties was Bart De Pauw regisseur en het vermeende slachtoffer een van zijn actrices.

Reactie Bart De Pauw

Met een kort persbericht reageerde Bart De Pauw op de doorverwijzing: ‘Wij zijn er klaar voor. Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld. Anoniem kan er veel verteld worden, maar straks in de rechtszaal zullen al die burgerlijke partijen hun aantijgingen persoonlijk moeten komen uitleggen en worden hun verklaringen controleerbaar.’

De reactie ligt in het verlengde van de video waar alles mee begon en van het verhoor van Bart De Pauw dat tijdens het onderzoek plaatsvond in het kabinet van onderzoeksrechter Van Linthout. Volgens onze bronnen duurde dat verhoor 12 uur en had de tv-maker een extreem omstandige uitleg voor elk sms’sje en elke handeling.

Christine Mussche, die de meeste burgerlijke partijen vertegenwoordigt, wenste vrijdag enkel te reageren op de opmerking van De Pauw, die doet uitschijnen dat de tegen hem ingediende klachten anoniem zouden zijn geweest. ‘Het is onbegrijpelijk dat Bart De Pauw het nog steeds heeft over anonieme klachten’, zegt zij. ‘Hij is al meer dan twee jaar geleden, van bij het begin van het onderzoek, op de hoogte gebracht van over wie het precies gaat.’

Openbaar proces

Lang is gedacht dat de Mechelse procureur treuzelde met z’n eindvordering in de stille hoop dat beide partijen elkaar ergens onderweg zouden vinden. Het gaat hoofdzakelijk om sms’jes en handelingen van best lang geleden. De betrokken vrouwen contesteerden van bij het losbarsten van de zaak-De Pauw elke gelijkenis met zaak-Weinstein.

Ook werd lang gedacht dat de procesdebatten achter gesloten deuren zouden worden gevoerd, zoals in zaken van stalking vaak gebeurt. Doordat Bart De Pauw nu in zijn mededeling zinspeelt op een proces waarop de burgerlijke partijen het ‘persoonlijk moeten komen uitleggen’, stuurt hij nadrukkelijk aan op een openbare rechtszaak. Mogelijk speculeert hij erop dat de burgerlijke partijen daar liever van wegblijven uit gêne, of angst voor wat dit voor hun loopbanen als actrices kan betekenen. Intussen lijkt ook dat stadium nu voorbij te zijn en zijn de meesten er integendeel op gebrand om het proces bij te wonen.

De Mechelse correctionele rechtbank wordt straks dus het decor van een soort ‘Het geslacht De Pauw’, reeks 3. Waar een groot aantal mensen, ook journalisten, urenlang gaan zitten luisteren naar schunnige chats en het verweer van het hoofdpersonage.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234