null Beeld

De zomer van de spannende broek

Vergeet de zomer van het Spannende Boek, de zomer van 2013 wordt die van de Spannende Broek: een keure van schrijvers staat klaar om je week na week via Humo bij de barbecue een erotisch verhaal op te dissen: van Pieter Aspe en Herman Brusselmans, over Saskia De Coster, Marnix Peeters en Joost Vandecasteele tot Annelies Verbeke.

Mark Schaevers

Bij wijze van voorspel duikt Humo deze week in de diepte met een geile geschiedenis van de Nederlandse literatuur: de pieken van onze erotische literatuur.

Het is niet omdat je een pornograaf genoemd wordt dat je er ook één bent. ‘Adelaïde‘ van Gerard Walschap mag dan voor pervers mens uitgekreten zijn (‘Weg met die bezetenheid! Dit is niets voor ons, Katholieke Vlamingen.’ - Jong Dietschland) en Mirauit Streuvels’ ‘De teleurgang van de Waterhoek’ als‘wulpsch-opbrandende beestvrouw’ betiteld (Het Volk, 1927), wie er de romans in kwestie op naslaat zal vandaag qua literaire hitsigheid niet aan zijn trekken komen.

Dan is het beter toeven in de immer frisse boeken van de grondleggers van de erotische letteren, afdeling Lage Landen, in de jaren zestig: Jan Cremer met ‘Ik Jan Cremer’ (waarin 51 keer het woord ‘naaien’ valt, negentien keer ‘neuken’, en elf kutten en tien pikken figureren: het is destijds meteen allemaal nageteld!) en Jan Wolkers met ‘Turks fruit’. Gerard Reve deed niet voor hen onder met ‘Lieve jongens’ in 1973. Ook de Vlaamse bijdragen uit de jaren zestig en zeventig zijn eeuwig jong: ‘Black Venus’ van Jef Geeraerts en ‘Mieke Maaike’s obscene jeugd’ van Louis Paul Boon.

Dat dit alles maar het topje van een vulkaan is bleek toen NRC-journaliste Elsbeth Etty een paar zomers terug een bloemlezing mocht maken ‘De Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen’. Wil zij ons de weg wijzen naar haar top 3 der opwindendste seksscènes?

Elsbeth Etty «Een erotisch hoogtepunt is het verhaal ‘Cunnilungus ad absurdum’ van A.F. Th. van der Heijden, dat ik in Penthouse vond; het is een onderdeel geworden van zijn ‘Advocaat van de hanen’. Van der Heijden schrijft natuurlijk ook in andere boeken prachtig over ontluikende of andere seksualiteit.

»Erg goed is ook het verhaal ‘Kunstfruit’ van Jan Wolkers (uit ‘Gesponnen suiker’). Hij weet echt lust - goesting, zouden jullie zeggen – over te brengen, zonder ook maar een spatje kunstmatigheid.

»Een speciale voorliefde heb ik ook voor het oudste verhaal dat ik selecteerde, uit 1910, van Louis Couperus: ‘De lof der luiheid’ (uit ‘Mijn vriend Orlando’): daar komt geen seks in, maar het is prachtig zoals hij aanstekelijk over het verlangen ernaar weet te schrijven.»

Misschien niet meteen spul dat u in elke boekhandel vindt, maar als u daar toch bent, ga niet vruchteloos naar huis: allicht hebben ze er vurig proza in huis als ‘Bonita Avenue’ van Peter Buwalda, of ‘J. Kessels, the novel’, fucktion van P.F. Thomése, of ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong, of de zwarte-vrouwen-met-dikke-billen-variant in ‘Alleen maar nette mensen’ van Robert Vuijsje.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234