null Beeld

De Zomer van Sam Valkenborgh (Fixkes)

Betsaksaai, bettemakemaai - de tekst van 'Kvraagetaan' is ons zo onderhand wel bekend, dank u. Maar wat weten we over de geestelijke vader, Fixkes-zanger Sam Valkenborgh, behalve dat hij tot voor kort eindredacteur bij De Frut was?

Redactie

Hangt hij elke avond voor tv? Surft hij zich een liesbreuk op Internet? Of leest hij dag en nacht de Russische klassieken?


SAM VALKENBORGH « De laatste maanden heb ik nauwelijks nog tijd gehad voor tv of boeken of om zomaar wat op internet te surfen. Ik heb net een jaar verlof zonder wedde genomen bij de krant en alles draait nu om muziek. Begin september komt onze nieuwe single uit - 'Ongelukkig' - en in oktober komt onze cd eraan.»


HUMO Onlangs was er een relletje omdat je een uitnodiging van 'Tien om te zien' hadden afgeslagen. Blijkbaar had je daarmee een ongeschreven wet in de Vlaamse showbizz overtreden.

VALKENBORGH « Ja, het lijkt wel alsof je niet nee mag zeggen. Dat sterkte mij juist in de overtuiging om het wél te doen. Ik had echt het gevoel dat we daar niet thuishoorden.»


HUMO Donderdag staan jullie op Pukkelpop, tegelijk met Kaiser Chiefs. Hoort Fixkes daar thuis?

VALKENBORGH « Er zijn al veel hoogtepunten geweest deze zomer, ruw geschat hebben we op zo'n twintig festivals gespeeld. Maar naar Pukkelpop kijken we toch speciaal uit. Het is een groot festival, met veel podia waar altijd wel iets te beleven valt. Wie het poppy-karakter van Fixkes niet ziet zitten, kan op datzelfde moment naar vier andere groepen gaan kijken - die ikzelf eigenlijk ook wel had willen zien.»


HUMO Volgende woensdag krijgen we in 'Zomer 2007' een voorsmaakje van jullie nieuwe single. Maar zelf kijk je geen tv.

VALKENBORGH « Nee, bijna niet. Ik heb geen hekel aan televisie: het kan best weleens gebeuren dat ik 's middags naar 'The Simpsons' op VT4 zit te kijken. Maar doordat ik de laatste maanden zo weinig tijd heb, is mijn interesse beginnen te tanen, ik volg het allemaal niet meer.»


HUMO Uit de tekst van 'Kvraagetaan' blijkt dat de televisie uit je kinderjaren je altijd is bijgebleven.

VALKENBORGH « Als kind keek ik naar 'Merlina', maar eigenlijk vond ik dat tamelijk saai. 'The A-Team' was toen ook waanzinnig populair. Op de speelplaats wou iedereen Face zijn, terwijl die kerel achteraf bekeken een marginaal eerste klas is! 'The A-Team' wordt nu opnieuw uitgezonden op VT4, en als je het nu terugziet, merk je pas hoe slecht het was.

» Maar het liefst van al keek ik naar 'Ron's Honeymoon Quiz' met Ron Brandsteder, een spelletjesshow voor koppels die op trouwen stonden. Als ik mij niet vergis, moesten ze op het eind in vol trouwornaat quizvragen beantwoorden, terwijl ze op een plank boven een bassin stonden; de verliezers tuimelden het water in. Ik kan mij voorstellen dat mijn enthousiasme groter was dan dat van de rest van het gezin - uiteindelijk was het maar een show als zoveel andere - maar als kind vond ik het geweldig!»


HUMO Zijn er tv-beelden die voor altijd op je netvlies gebrand staan?

VALKENBORGH « Blijkbaar zijn veel gedenkwaardige dingen uit mijn jeugd in 1986 gebeurd: het ruimteongeval met de Challenger, de atoomramp in Tsjernobyl... En was het ook niet in 1986 dat Sandra Kim het Eurosongfestival won? Die gebeurtenissen zijn mij misschien ook bijgebleven omdat ik intussen tien jaar was geworden, de leeftijd waarop je je bewust begint te worden van wat er in de wereld gebeurt. Ik was toen ook doodsbang voor de Koude Oorlog: in elk vliegtuig dat hoog genoeg vloog, zag ik een raket en telkens weer raakte ik in paniek: 'Ja, het is zover, het is begonnen!'»


HUMO Het laatste waar tv junkies van af moeten kicken is het nieuws. Geldt dat ook voor jou?

VALKENBORGH « Nee. Als ik 's avonds laat thuiskom, gebeurt het weleens dat ik de tv aanzet en al zappend bij de herhaling van 'Het Journaal' beland, maar het is geen vast ritueel. Ik wil mij niet achter het cliché verschuilen dat er op tv tóch niks te zien is, maar als ik er nog eens rustig voor ga zitten, is het meestal om een film te bekijken. Ik huur dan een dvd'tje: beeld en klank zijn uitstekend van kwaliteit, er zijn geen vervelende onderbrekingen voor reclamespots, en vooral, je kijkt wanneer je zelf wilt.»


HUMO Koop je ook dvd-boxen van populaire tv-series?

VALKENBORGH « Dat overkomt mij weleens, ja. Ik zou niet meer weten hoe je een video programmeert, dus de enige manier om een serie te volgen is ze op dvd te kopen. 'Carnivàle' heb ik op die manier gezien, 'Lost', 'Prison Break'...

» De laatste serie die ik op tv heb gevolgd was 'The Office'. Als ik nu nog eens voor tv ga zitten - bijvoorbeeld voor een belangrijke voetbal- of wielerwedstrijd - merk ik dat ik het kijken niet meer gewend ben: ik betrap mezelf erop dat ik tijdens de wedstrijd mijn mail zit te checken!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234