null Beeld

De zomer van (ss) (5): 'Alden Biesen in Bilzen: nog lang niet genoeg bejubeld'

Bent u te arm om in eerste klasse te vliegen? Prijs u gelukkig: onderzoek wees uit dat bij crashes net de láátste rijen in het vliegtuig de hoogste overlevingskans bieden (78%), terwijl alle rijkaards die dicht bij de cockpit zitten het vrijwel zeker níét overleven (51-97%, naargelang de rij). Al zijn er natuurlijk ook overeenkomsten tussen business en economy: toen een vlucht naar Los Angeles vijf uur vertraging had, hoorde ik een bekakte dame geïrriteerd aan de hostess vragen: ‘Geldt dat ook voor business class?’

Serge Simonart

'Buiten de lijntjes en buiten de grenzen'


Open kasteelpoorten

Ik hou van antiek, maar ook voor mij is het snuisteren naar brocante op de vroegmarkt van Tongeren slechts een excuus om even later lekker te gaan eten in één van de charmante restaurantjes daar. Trouwens, de antiekhandelaars hebben tegen de tijd dat u aankomt toch al hun slag geslagen, zodat u slechts tweede keus rest – het is een publiek geheim dat een handelaar die iets bijzonders op de kop heeft getikt zich éérst tot een bevriende handelaar wendt, en pas als die het object niet wil, en drie andere evenmin, belandt het op een brocantemarkt. En laat u niet vangen door iemand die een prul vintage noemt: wie mij kan vertellen op precíés welke dag ‘oude waardeloze rommel’ verandert in ‘peperdure vintage’, wint een gratis abonnement.

undefined

null Beeld

undefined

'Alden Biesen in Bilzen: nog lang niet genoeg bejubeld.'

Niet ver van de oudste stad van België ligt een imposant domein dat, zo bleek uit een kleine rondvraag, zo goed als onbekend is bij wie niet in Limburg woont of werkt. De landcommanderij Alden Biesen werd in de dertiende eeuw gebouwd door een Duitse ridderorde. Sindsdien werd het domein ettelijke keren verbouwd en vergroot, en nu is het een cultuur- en congrescentrum waar smaakvolle en boeiende evenementen worden ingericht voor wie z’n cultuur graag met enige verfijning opgesmukt ziet. Van klassieke muziek tot een paardenshow voor Arabische volbloeden, een Schots weekend (op internationaal niveau), de Zomeropera en een XL kersenfeest. Het kasteel stelt de poort open voor alle schoten voor open doel die de steden laten liggen.

www.alden-biesen.be


Misdadig en lekker

Enkele jaren geleden streek ‘Faulty Towers The Dining Experience’ in Londen neer, de eerste opvoering in z’n soort: immersive theater is toneel dat zich tijdens het diner rondom u afspeelt, met een onverwachte wending van de avond als voorgerecht en een ontknoping als dessert. In dat genre is ‘Jewel of the Empire’, deze zomer in Londen te beleven, de moeite waard. In Pedley Street is het nog 1937. U gaat aan boord van een trein die neigt naar de Oriënt-Express en dineert twee uur lang terwijl de lokale Hercule Poirot een misdaad oplost. Mijn motto was altijd al: als er een avond iets te doen is dat aparter is dan op café gaan, doe dat dan – op café gaan kan altijd nog. ‘Jewel of the Empire’ is apart op alle vlakken: tijd, stijl, originaliteit en intensiteit. Verwacht geen ijzingwekkende suspense, wel slapstick en pantomime – meer lol dan mysterie. En het eten en de cocktails zijn iets beter dan je van dat soort showdiners zou verwachten.

undefined

null Beeld

undefined

'In 'Jewel of the Empire' bestrijdt de lokale Poirot de misdaad terwijl u uw bord leegeet.'

En in verband met cocktails: wie niet allergisch is aan een zompig undergroundsfeertje, kan tegelijk naar het verleden (1944) en de toekomst in The Bletchley (genoemd naar het domein waar de befaamde Enigma machine uit WO II werd uitgevonden), waar het lot en futuristische gokmachines bepalen welke signature cocktail de uwe wordt.

Wie enkel genoegen neemt met échte zomerse topcocktails van het niveau van SIPS in België (alle andere Belgische cocktailmakers zijn schatplichtig aan pionier Manuel Wouters), is beter af bij de Beaufort bar in The Savoy. In dat geval best vooraf dineren in de Savoy Grill of in Simpson’s on the Strand, ouderwets goed Brits eten (dat was lang een contradictio in terminis, maar niet langer) in een uniek decor uit 1828. Sherlock Holmes at er dagelijks. Hij was geen vegetariër maar als u dat wel bent, gaat u beter naar Vanilla Black of, extreem informeel maar een stuk goedkoper, naar The Gate, Mildred’s en het Wild Food Cafe in Covent Garden.


Op relaxafstand

undefined

null Beeld

'Huis Nagels in Sint-Truiden: museum in miniformaat.'

Wie het provinciale niet eert, is het kosmopolitische niet weerd. Ik heb vastgesteld dat heel wat Vlaamse globetrotters beter op de hoogte zijn van prachtige architectuur en leuke adresjes in Bilbao of Singapore dan van interessante uitstapjes op relaxafstand. En omdat de marketing van grootsteden met een grootsprakerig reclamebudget de media domineert, breek ik graag een lans voor provinciestadjes met interessante huisjes en plekjes. Zoals Huis Nagels in Sint-Truiden, een soort bel-etage minimuseum waar het lijkt alsof de hoofse bewoner uit 1892 even de deur uit is en u mag rondneuzen in het eclectische interieur. Rondleidingen zijn er enkel elk eerste weekend van de maand, tenzij u aansluit bij een groep.


Geest van woodstock

Mag het een festivalletje zijn dat buiten de lijntjes en buiten de grenzen kleurt? Charmant, origineel en (voorlopig) relatief kleinschalig is Wilderness in Oxfordshire, van 1 tot 4 augustus. De site, Cornbury Park, is idyllisch. De line-up is jong, dance-minded (Robyn, Tom Odell, Groove Armada), alternatief, bohémien, multicultureel en eclectisch, maar de activiteiten in de periferie zijn ruimer én excentrieker dan die bij andere festivals. Er zijn lezingen (‘Is Monogamy Dead?’) en literatuur, er is aromatherapie, je kunt paardrijden, er wordt gebrainstormd over ecologie (‘How Doing Nothing Will Save the World’), er zijn kook- en comedyworkshops, er is theater (‘Waiting for Waiting for Godot’), hiphopkaraoke en ‘God’s Jukebox’. Ik zou alleen al gaan voor deze activiteit: ‘The Wilderness Cricket Match hosted by Bearded Kitten’.

De geest van Woodstock herleeft er – misschien iets te veel, getuige activiteiten als ‘Yoni massage for her’, ‘Naked oil painting’, ‘Why I live in a shed’ en ‘Mescaline cacti’.

undefined

null Beeld

undefined

'Festival No. 6 in Portmeirion: muziek en kunst in een filmdecor.'

In verband met dat laatste: ik heb na veertig jaar rock-’n-roll nog nooit drugs genomen. Helemaal níéts, zelfs geen sigaretten of joints. Drugs zijn belachelijk en gevaarlijk, blijf ervan weg. Het kan een dealer geen reet schelen of zijn dubieuze waar op termijn uw leven verkloot. Ik ken persoonlijk zeven gevallen van sympathieke maar lichtzinnige jongelui die het nemen van LSD, peyote, speed, cocaïne, xtc, MDMA en andere rommel cool en ongevaarlijk vonden, maar die daardoor nu vegeteren in een psychiatrische instelling of onder de grond.

Een beschaafder, minder marginaal festival in een wonderlijk kader is No. 6 in het Welshe Portmeirion: een unieke plek aan het water, muziek in een filmdecor (letterlijk en figuurlijk). Lees hun website om te beseffen hoe erg het is dat iets soms verdwijnt, en noteer hun coördinaten voor 2020.

Te combineren met alle fraais wat Oxfordshire biedt, van cultuurstad Oxford tot kastelen zoals Stonor Park en Blenheim Palace en charmehotels in dorpen waarvan de pub en de village green met de regelmaat van een klok opduiken in ‘Midsummer Murders’ en andere Britse kostuumseries. Logeer in het statige historische Eynsham Hall. Let bij dat soort kasteelhotels altijd op de valkuil die ‘annexe’ heet: het heeft geen zin in een kasteel te logeren als je karakterloze kamer zich in werkelijkheid in een om commerciële redenen recent neergepoot bijgebouw op ‘wandelafstand’ van het kasteel bevindt. Voor de informelere Britse sfeer van een dorp, is The Bear in Woodstock goed in zijn prijsklasse. Als het wat mag kosten en u iets goed hebt te maken bij uw wederhelft, beveel ik Le Manoir Au Quat’ Saisons in Great Milton aan – na afloop ben je failliet, maar je hebt succulent gegeten in een über-British sfeertje (ook al is de chefkok een chauvinistische Fransman).

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234