null Beeld

De zomer van (ss): 'Weg van de platte commercie!'

Nieuwe Engelse turbowoorden proberen trends in ons reisgedrag te benoemen: staycation (thuisblijven en het daar aangenaam maken), bizcation (het aangename aan het noodzakelijke paren), daycation (de overambitieuze daguitstap), voluntouring (reizen als vrijwilliger of hulpverlener), floatation (vakantie op alles wat drijft), fitcation (de tegenpool van een week bakken en bruinen) en skip-gen (de sla-een-generatie-over-vakantie: opa en oma gaan met de kleinkinderen op vakantie, zodat de ouders even op adem kunnen komen)… Wie doet beter?

Serge Simonart


Het mooiste fietspad

Mijn favoriet, toch qua pompeuze idiotie, is de spafari: een snobistische vorm van glamping (glamoureus kamperen), waarbij je het kijken naar of schieten op wilde dieren combineert met een verblijf in een vijfsterrenspa in het reservaat. Maar voor wie van een staycation geniet én voor wie straks terugkomt uit het buitenland, alvast deze tip: het mooiste fietspad van ons land is eindelijk afgewerkt. Bijna 6 kilometer fiets- en wandeldijk voeren je nu door een natuurreservaat van Knokke-Heist tot in Cadzand-Bad. Aan onze te vaak mismeesterde kust zijn er op het traject een handvol smaakvolle observatiepunten.

www.zwin.be


Verborgen parels

Open Monumentendag valt dit jaar op zondag 8 september en is precies dat: monumenten die anders niet te bezoeken zijn, stellen voor één dag hun deuren open. Historisch erfgoed is sowieso fascinerend en van levensbelang, het volstaat je een stadsbeeld, een skyline, een wereld zonder historische gebouwen in te beelden om dat te beseffen.

De 87 meter hoge universiteitstoren van Leuven, het zeiljacht van Jacques Brel, het Adornesdomein in Brugge, het kasteel van Jeanne de Merode, een 16de-eeuws suyckerhuys, het middeleeuwse kasteeldomein Zellaer… Honderden monumenten en verborgen architecturale parels openen de deuren en organiseren concerten, lezingen en geleide bezoeken – gratis!

www.openmonumentendag.be

undefined

null Beeld

'The Pineapple in Dunmore: een filmlocatie waar je kunt logeren'


Slapen in een ananas

Nog beter is logeren in een monument, en dat kan vooralsnog enkel in Engeland, waar de onvolprezen Landmark Trust tientallen werkelijk fabelachtige plekken verhuurt als een soort bed and breakfast deluxe. Je slaapt letterlijk in een filmdecor, want bijna al dat erfgoedlogies werd minstens één keer gebruikt als locatie voor een scène in een film. Mijn favorieten zijn The Pineapple in Dunmore, een 18de-eeuws kasteeltje in de vorm van een reusachtige ananas (no kidding), de Dracula-of Blauwbaardachtige Beckford’s Tower in Bath en het Egyptian House in Penzance. Geen geld voor een unieke belevenis.


Venetië Vlaams

De Tintoretto van David Bowie werd bij Sotheby’s gekocht door een anonieme Vlaamse verzamelaar van oude meesters. Hij brengt het doek terug naar waar het ooit hing: niet in de San Geminianokerk op het San Marcoplein van Venetië, want die werd afgebroken door vandaal Napoleon Bonaparte, maar naar het Dogepaleis, dat er pal tegenover ligt. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat kunst van Fiamminghi (Vlamingen), waaronder ook doeken van Rubens en Van Dyck, in Venetië te zien is, en de opening van de prestigieuze tentoonstelling valt samen met het filmfestival, de Regata Storica en de Biënnale.

Bowies Tintoretto is vanaf 5 september na bijna vijf eeuwen opnieuw te zien in de stad waar het doek werd geschilderd. De Vlaamse verzamelaar brengt bovendien Titiaans maîtresse en hun onwettige dochter mee: die geheime afbeelding werd indertijd overschilderd. Dat doek leent hij samen met andere topstukken uit zijn collectie voor jaren uit aan de stad Venetië, waar ze de privévertrekken van de doge omtoveren tot Wunderkammer.


Portretten in Pelt

Nog tot 30 september: ‘Lens op de mens’, een internationaal fotofestival dat de alles behalve metropool Overpelt op de kaart moet zetten. Meer dan zeshonderd portretfoto’s zijn niet in één zaaltje van het cultureel centrum, maar in het hele stadscentrum te bezichtigen, langs een parcours van twee kilometer.

undefined

'Harry Potter nodigt u uit in Leavesden, op een kwartiertje van Londen'

Potter om de hoek

null Beeld

Vermits deze toevallige tip Harry Potter-fans in mijn kennissenkring tot extase bracht – ‘Echt?! En zo dichtbij?!’ – vermeld ik even de filmsets van de Harry Potter-films, niet in Hollywood maar in Leavesden, op een kwartiertje rijden van Londen. Platform 9 ¾, The Great Hall of Hogwarts, Diagon Alley, The Forbidden Forest… je loopt erdoor en je kunt niet geloven dat het ‘echt’ bestaat. En, ja, het loont de moeite, toch voor kinderen tot pakweg 14 jaar. J.K. Rowling is een genie en we moeten haar heel dankbaar zijn voor dat wonderlijke universum.

undefined

null Beeld

'Spelenderwijs kennismaken met wetenschap in het Londense Science Museum'


Voor de wetenschap

Maar voor wat hoort wat, dus is het misschien beter om uw kroost eerst met zachte dwang naar het Londense Science Museum te leiden, wat voor mijn geld het interessantste interactieve museum voor kinderen in Europa is – Technopolis in Mechelen is een lovenswaardige poging maar kan er niet aan tippen, en het ooit baanbrekende en architecturaal iconische Evoluon in Eindhoven is nu godbetert een restaurant en conferentiecentrum. Het Science Museum biedt bovendien de origineelste activiteiten (van uitvindingen en een heus laboratorium tot ruimtevaart) en de beste museumshop voor de origineelste en meest educatieve kerstcadeautjes.


Wonderweekend

Voer voor kinderen, dichterbij: WonderWeekend! Dit jaar was het meteen uitverkocht, dus kruis het nu al aan voor volgende zomer, want het is een gezellig kinderfestival annex logeerpartijtje op een unieke locatie: de Nationale Plantentuin in Meise. Ook de activiteiten blijven voor één keer weg van platte commercie, merken en BV’s: spaghettislag, voorlezen bij het kampvuur, ravotten in spelhoeken die origineler zijn dan de doorsnee speeltuin, spectaculaire acts op de avondshow, een nachtelijke tocht door het domein… Van slapen zal weinig in huis komen, maar doen alsof kan in milieuvriendelijke kartonnen huisjes.

undefined

null Beeld

'Twee eeuwen verborgen gebleven: het Théâtre Impérial in Fontainebleau'


Theater van goud

Wie al in Versailles en het Louvre zonnekoning ging spelen en op zoek is naar een soortgelijke frisson, kan sinds kort het somptueuze Théâtre Impérial in Fontainebleau bezoeken. In dat twee eeuwen verborgen gebleven zaaltje druipt het goud van de muren en doet het plafond dat van de Sixtijnse Kapel verbleken. Het zegt veel over hoezeer de macht, of meer nog de geldkraan, is verhuisd als ik zeg dat dit prachtige theater in 1857 werd gebouwd voor Napoleon III, maar recent werd gerenoveerd met fondsen uit de Emiraten.

undefined

null Beeld

'De Gouden Brug bij Da Nang in Vietnam: voor wie tijd, geld en ontbering geen rol spelen'


Kosten en baten

Er zijn heel wat bucketlist-achtige bestemmingen waarvan je de kosten in geld, tijd en ontbering moet afwegen tegen de baten. Zwemmen in een onderzees ravijn tussen twee ijsbergen in zal wel spectaculair zijn, maar wil de sluimerende claustrofoob in u daar vertoeven? Het fluorescerende strand van Vaadhoo in de Malediven is prachtig, maar wil je daarvoor 28 uur vliegen trotseren? In het Thingvellir in IJsland kun je op twéé continenten tegelijk een voet plaatsen, maar is die tafelanekdote echt de reis waard?

Ik ken te veel mensen die duizenden euro’s hebben uitgegeven aan een safari waarop ze van een halve kilometer afstand een slapende leeuw dachten te zien. Ik ken ook iemand die het hele jaar door erg met z’n ecologische voetafdruk bezig is, maar wel naar het Six Senses-resort in Fiji vliegt ‘omdat het volledig op zonne-energie functioneert’. De laatste keer dat ik in de verleiding kwam om lang te vliegen voor een wandeling, was voor de Gouden Brug bij Da Nang, in de Bà Nà-bergen van Vietnam. Zie foto, neem ik aan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234