null Beeld

De Zwarte Cross

Hoe ongeciviliseerd het er op Pukkelpop, Dour en Werchter bij momenten ook aan toe moge gaan: qua vetzakkerij en algehele verloedering der zeden moeten we het in België toch écht afleggen tegen een driedaags motorcross- en muziekfestival in het oosten van Nederland, welks onofficiële motto 'tieten en bier' al enigszins aangeeft dat u er niet moet zijn voor de beschaafde conversatie of de fijne wijnen: de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Noud Jansen

Eén van de verslaggevers ter plekke was twee jaar geleden het minst blanke lid van De Jeugd Van Tegenwoordig: Willie Wartaal. We publiceerden toen dit interview:

Willie Wartaal «Vorig jaar ben ik in opdracht van de VPRO voor het eerst naar de Zwarte Cross gegaan, eens kijken wat het was. Ik stond met mijn bek vol tanden: ik dacht dat het een piepklein festivalletje was, maar het is dus gewoonweg huge.

»Eind jaren 90 is het begonnen als een half illegale crosswedstrijd, georganiseerd door een clubje vrienden, maar ondertussen komt er iets van een honderddertigduizend man op af. De bedoeling - voor zover ik begrepen heb - is om zoveel mogelijk bier te zuipen en lol te trappen, en daarna nog wat meer bier te zuipen.»

HUMO Op de website van de Zwarte Cross las ik dat ze oranje bier gaan verkopen als Nederland zondag wereldkampioen wordt.

Wartaal «Serieus? Shit man, dat wist ik niet. Zou jij dat drinken? Ik van z'n leven niet! En dan oranje gaan pissen zeker: mij niet gezien.» HUMO Hoe zou je het publiek omschrijven dat op de Zwarte Cross afkomt?

Wartaal «Nou ja, ik kom zelf uit Amsterdam, en in Amsterdam zouden we zeggen: boeren. De Zwarte Cross is te doen in de Achterhoek, weet je, en de Achterhoek is een streek die, euh, heel anders is dan de Randstad. Veel tractors en stro en flinke boer'nkerels en zo. Vorig jaar was ik de enige neger op het terrein.

»Nee, ik lieg: in drie dagen heb ik nog twee andere negers gezien, maar die waren volgens mij snel weer weg. Gisteren nog zag ik een affiche hangen waarop stond: 'De Zwarte Cross. Dit jaar ook voor blanken.' Kijk, dát vond ik nu eens een grappige affiche. Heel typisch voor de Zwarte Cross ook, want het is op elk gebied een ander festival dan alle andere. Veel gezellig en ongedwongener, en ook lang zo duur niet.

»En ze hebben een levende mascotte: Tante Rikie. Dat mens is er al van in het begin bij, en nu is ze zo'n beetje de tante van iedereen. Ze heeft een hele gezellige neus, zal ik maar zeggen, en zodoende is haar gezicht het logo geworden van het festival.

»Maar het grootste verschil met andere festivals is natuurlijk dat er ook gecrost wordt. Behoorlijk kicken: er is een motorcrosswedstrijd tussen echte professionals, maar ook eentje tussen bekende Nederlanders.

»En aan de leukste cross mag iedereen deelnemen, met welk van de pot gerukt voertuig dan ook. Vorig jaar deed er een soort vliegtuig mee, en dit jaar ben ik al bij een paar jongens gaan filmen die een bietenrooier hebben omgebouwd tot een grote haai. Láchen.»HUMO Waarom sta je eigenlijk zelf niet op de muziekaffiche van deze editie, met De Jeugd Van Tegenwoordig?

Wartaal «Ze moeten je eerst vragen, hè? Bovendien weet ik niet of die lui onze muziek wel trekken, want de bands die er komen optreden zijn meestal toch rock- en bluesgericht. Jovink en De Voederbietels bijvoorbeeld, en Normaal: die komen ieder jaar.»

HUMO Klopt het dat je bij optredens van Normaal met water aangelengd bier kunt kopen om in het publiek te zwieren?

Wartaal «'Gooibier' ja, ik ken het fenomeen. 't Is niet iets wat ik gewend ben in Amsterdam, maar ik vind het wel tof. Hoewel ik geeneens bier drink, want ik lust het niet.

»Vorig jaar trof ik op de camping een gast die bij zijn tentje zat. Ik ging naast 'm zitten en hij vroeg of ik wat wilde drinken. Ik zeg: 'Ik lust geen alcohol, heb je misschien wat frisdrank voor me?' 'Nee', zegt-ie, 'al mijn frisdrank hebben ze van me afgenomen aan de ingang. Ik heb alleen nog bier en whisky, want mijn alcohol mocht ik houden.' 'Hee,' dacht ik, 'dit is toch echt wel een apart festivalletje.'»HUMO Zou het ooit in België kunnen denk je, een Zwarte Cross?

Wartaal «Wat, in België? Tuurlijk man! Volslagen idioten genoeg bij jullie, dus het moet kunnen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234