null Beeld

De zwarte doos: Wij van België

De scenario's zijn nu niet bepaald van wereldklasse, en de figuranten blinken naar aloude Vlaamse traditie vooral uit in overacting, maar het dient gezegd: de prins Filip-imitatie die Walter 'Rosa' Baele neerzet in de fictieve docusoap 'Wij van België' (iedere avond vaste prik in 'De zwarte doos' op vtm), is van een zeldzaam hoog niveau.

Noud Jansen

Baele, met aan zijn zijde een eveneens uitstekende Nathalie Meskens in de rol van Mathilde, heeft niet alleen Filips kenschetsende houterigheid en merkwaardige spreektrant onder de knie ('Ik heb zeer veel dieren in mijn tuin, zoals, allez - kwak kwak - kikkers'); met dat stijfgrijze kapsel en die geprononceerde Saksen-Coburg-neus lijkt hij ook nog eens sprekend op onze nationale 'Guust Flater met een kroontje' (© J. van den Berghe). Lang in de schminkstoel mogen zitten, Walter?

WALTER BAELE «Iedere draaidag vier uur aan een stuk (lacht). 't Is dan ook een behoorlijk ingewikkeld masker dat ik de mensen van de schmink heb laten ontwikkelen: een soort bivakmuts van siliconen die over mijn hoofd wordt getrokken, met uitsparingen voor mijn ogen, mond en neusgaten. Maar ik heb het ervoor over. De leden van ons koningshuis zijn naar mijn gevoel al zo vaak op karikaturale en platte manier geïmiteerd, met overdreven Franse accenten en zo - ik wilde eens iets nieuws doen.»

HUMO Wanneer is het idee ontstaan?

BAELE «Zeven jaar geleden heb ik eens een candid camera-scène als Filip gedaan voor het Vlaams-Nederlandse programma 'De lage landen' met Marcel Vanthilt. De prins was zogezegd op bezoek in Nederland, en reed met zijn limousine rond op zoek naar een plek waar hij de WK-wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan kon zien. Met een cameraploeg en een troep bodyguards in mijn zog ben ik dan een nogal volks café binnengegaan, waar ik me aan een tafeltje voor het tv-scherm heb geposteerd. De grime was nog helemaal niet zoals ze nu is - eigenlijk had ik alleen mijn haar wat proper gekamd en een deftig kostuum aangetrokken - maar heel dat café geloofde dat ik echt de prins was. 't Waren Nederlanders, oké, maar toch.

»Toen is het idee gerijpt om méér te doen met die figuur. Royalty is sowieso een aantrekkelijk gegeven voor veel kijkers, en prins Filip is dan nog extra interessant. Hij is iemand die het goed bedoelt, maar door omstandigheden altijd verkeerd begrepen wordt: ideaal om fictie rond te schrijven. Bovendien is hij, in tegenstelling tot Laurent en Albert, zelden of nooit geïmiteerd, terwijl hij naar alle waarschijnlijkheid toch de volgende koning der Belgen wordt.»

HUMO Hoe ben je erin geslaagd om je imitatie zo griezelig perfect te krijgen?

BAELE «Ik heb een tape opgevraagd met een documentaire over Filip. Op basis daarvan ben ik beginnen te studeren op zijn loopje, zijn manier van praten en zijn tics. Vooral over zijn stem heb ik lang gedaan. Filip heeft geen duidelijk herkenbare stemkleur zoals zijn broer en zijn vader: je moet dus extra lang zwoegen om het juist te krijgen. Maar toen ik er tevreden over was, heb ik een geïmproviseerd interview gegeven aan iemand van de productiefirma. Vanaf het moment dat ik binnenwandelde was het een gewonnen wedstrijd: ik zág het aan de ogen van de omstanders.

»En ja, al snel hebben we van vtm het groene licht gekregen om stukjes te maken voor 'De zwarte doos'.»

HUMO Die stukjes zijn een voorbode van een volwaardig programma, heb ik begrepen.

BAELE «'t Is te zeggen: bij vtm hebben ze ervoor geopteerd om 'Wij van België' in eerste instantie in kleine schijfjes op te dienen, om het dan eventueel naar iets groters te laten uitgroeien. De reacties zijn positief, dat is wel hoopgevend.»

HUMO Heeft het slachtoffer zelf ook al gereageerd?

BAELE «Nog niet, neen. 't Zou hem wel sieren, vind ik, en zelf zou ik het fantastisch vinden. Ach, we zullen wel zien.

»Voor een negatieve reactie ben ik niet bang. Toen een jaar geleden uitlekte dat we hiermee bezig waren, heeft het koningshuis laten weten dat humor bedrijven over publieke figuren juridisch mag, en dat ze er dus geen probleem mee hadden.»

HUMO Wat is het raarste dat je als prins Filip al overkomen is?

BAELE «Voor de allereerste aflevering hadden we een persconferentie belegd in een kasteel in Wijnegem, waarin Nathalie en ik als Filip en Mathilde onze docusoap kwamen voorstellen. Geloof het of niet, maar er was daar iemand van de regionale omroep van Vlaams-Brabant die er met beide voeten intuinde: 'Maar allez, wat doet de prins nu?' (lacht) En dat was een journalist, hè? Een groter compliment kun je als imitator moeilijk krijgen, me dunkt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234