null Beeld

De zwartepiet van Sint-Niklaas: schepen Wouter Van Bellingen en zijn moeder Simonne Maes

'Hopelijk kan hij laten zien dat mensen met een andere kleur niet noodzakelijk gevaarlijk zijn.' Wouter Van Bellingen, de zwarte schepen van Sint-Niklaas en zijn moeder.

Redactie

Een eerste indruk liegt zelden. Simonne Maes herinnert zich nog heel precies hoe haar adoptiezoon eruitzag, enkele uren na zijn geboorte: een lief klein zwart scharminkeltje, in zijn wieg krijsend dat horen en zien verging, maar boven zijn hoofd één vuist triomfantelijk gebald. 'Alle macht aan de arbeiders,' zei haar man: 'Daar gaan we nog plezier aan beleven.' En zie, vierendertig jaar later is Wouter Van Bellingen (Spirit) de bekendste schepen van burgerlijke stand ter wereld.

Eén maand geleden lekte uit dat drie koppels uit Sint-Niklaas hadden geweigerd zich door Van Bellingen (34) te laten trouwen: de trouwlustigen maakten bezwaar tegen de huidskleur van de schepen. Waar ging het in dit apenland naartoe als zelfs de gezagsdragers geen eigen volk meer waren? De stad mocht een vervanger voor Van Bellingen zoeken, maar dat vertikte burgemeester Freddy Willockx. De drie koppels zijn niet getrouwd in Sint-Niklaas, en de schepen is inmiddels een vertrouwd gezicht in de internationale media. Vanavond laat nog, na een marathoninterview met Humo, spreekt hij met BBC World, met een naturel alsof hij al jarenlang het woord voert namens alle verworpenen der aarde. Dan toch een geboren volksmenner, agitator en opruier?


SIMONNE MAES « Telkens als mensen over hem beginnen, groei ik een centimeter. Apetrots ben ik op hem. Maar over zijn bekendheid nadenken doe ik niet: hij is 'onze Wouter' en daarmee uit.»


WOUTER VAN BELLINGEN « Ik ben altijd 'de broer van Stefaan en Hilde en Veerle' geweest. Het kakenestje - het nakomertje. En nu zijn zij opeens 'de zussen en de broer van Wouter': ik kan niet zeggen dat ik het jammer vind (lacht)

U vindt het volledige interview in Humo 3469
Sint-Niklaas gaat vreemd

Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme op woensdag 21 maart daagt Sint-Niklaas zijn inwoners en Vlaanderen uit om mee te werken aan 5 uitdagingen rond trouwen en multiculturaliteit. Alle opdrachten zullen plaatsvinden op en rond de Grote Markt van Sint-Niklaas. Zo zal u kunnen deelnemen aan een grootse groepsknuffel op de Markt, u kunt uw trouwbelofte overdoen bij Wouter Van Bellingen, dan volgen nog een trouwfoto, een multicultureel dessertenbuffet en een massale openingsdans. Voor meer informatie kunt u terecht op de site van Sint-Niklaas gaat vreemd.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234