null Beeld

Dead Like Me

Wie de originele invalshoek en de zwarte humor van 'Pushing Daisies' wel kon smaken, zal zeker ook kunnen genieten van 'Dead Like Me'. Deze serie werd óók bedacht door Bryan Fuller en, net als 'Daisies', na amper twee seizoenen afgevoerd. Wat overigens niks zegt over Fullers capaciteiten als scenarist, maar wel over de vindingrijke en voor het Amerikaanse tv-publiek blijkbaar iets te avontuurlijke concepten die hij uit zijn koker tovert.

Marc Van Springel

Het hoofdpersonage van 'Dead like me' is Georgia 'George' Lass, een eigenwijze achttienjarige die op straat dodelijk wordt getroffen door een wc-bril die uit het ruimtestation MIR is losgeraakt, en reïncarneert als een reaper, een soort ondode assistent van Magere Hein die er uitziet als een gewone sterveling en ook een normaal leven lijkt te leiden. Reapers hebben de taak zielen van overledenen kort voor hun dood uit hun lichaam te bevrijden en naar het hiernamaals te escorteren. Pas als ze hun quotum zielen hebben gehaald, kunnen ze zelf eindelijk ook in vrede rusten. Het bizarre uitgangspunt vergt wat inlevingsvermogen, maar na enkele afleveringen openbaart deze serie toch wel haar charmes: George, die in de vertolking van Ellen Muth een beetje doet denken aan een wat oudere versie van tienermoeder Juno, blijkt zodra je aan haar gortdroge sarcasme gewend bent, een leuk en boeiend personage, de makers blijven – één van de gimmicks van de serie – inventieve manieren verzinnen om mensen op een zo ongelukkig mogelijk wijze aan hun eind te laten komen en de personages waarmee George omringd is (onder andere collega-reapers als een wufte actrice die nog in 'Gone with the Wind' heeft meegespeeld, en haar moederkloek-bazin op het werk) staan garant voor meer dan genoeg verwikkelingen en zelfs af en toe een toets heus drama. Voor een hoop melodrama zorgen dan weer de achtergebleven ouders en jonge zus van George, een verhaallijn die zelden het niveau van een slappe weekendfilm overstijgt en pijnlijk vloekt met de toon van de reeks.
Samen met de twee 'Dead like me'-seizoenen verschijnt ook 'Life after Death', een film die vijf jaar na het stopzetten van de reeks en met een gedeeltelijk nieuwe cast werd gemaakt: vijgen na Pasen-stuff die weinig of niks toevoegt en alleen voor de fanatiekste fans bestemd lijkt.

Extra's: Plichtmatige audiocommentaren, nikszeggende promo-features en een reeks weggelaten scènes.

Bekijk de trailer van seizoen 1

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234