null Beeld

Death of a President

Toen George W. Bush in januari 2009 plaats moest ruimen voor Barack Obama, vond 73 procent van de Amerikanen dat hij er niks, maar dan ook werkelijk niks van had gebakken als 43ste president van de Verenigde Staten - het allerslechtste resultaat sinds opiniepeiler Gallup zeventig jaar geleden met die enquête begon.

Redactie

Zijn War on Terror leek vlak na 9/11 nog een briljant idee, maar meer dan vierduizend bodybags later hadden de yankees er wel hun buik van vol - de teller nadert intussen trouwens de zesduizend. Meer dan één Amerikaan zou liever zelf zo'n zak dichtritsen rond Bush jr.

Hun bede is verhoord: regisseur Gabriel Range heeft de nepdocumentaire 'Death of a President' in elkaar gedraaid, een collage van archiefbeelden en in scène gezette interviews, na een fictieve moordaanslag op de president. Hillary Clinton, die ooit zelf solliciteerde naar het ambt, noemt het resultaat 'verachtelijk' en 'ziek': misschien toch maar eens kijken.

Gabriel Range «Ik wist wel dat 'Death of a President' een controversiële film zou worden, want voor veel Amerikanen heeft het presidentschap een religieuze, haast heilige betekenis. Veel mensen die geen fan waren van Bush, hadden er toch grote moeite mee dat de president voor hun ogen werd neergekogeld. Maar een volwassen democratie moet daartegen kunnen.»


- Hoe zijn de beelden van de moord tot stand gekomen?

Range «Voor de scène waarin Bush vermoord wordt, maken we uiteraard gebruik van een acteur. Achteraf hebben we met een 3D-effect het hoofd van de echte Bush over het hoofd van de acteur geschoven. Daarnaast heb ik honderden uren aan archiefbeelden bekeken om de juiste shots bijeen te krijgen.

»Voor de interviews in de documentaire was het vooral zaak om met goed voorbereide acteurs te werken, maar zonder een uitgewerkt script. Op die manier lijkt het niet alsof ze een tekst zitten af te rammelen.»


- Uitgerekend tijdens uw gepuzzel liet Ronald Reagan toch wel het leven, zeker.

Range «Het klinkt misschien een beetje wrang, maar dat was een gelukkig toeval, vooral omdat vicepresident Dick Cheney de grafrede uitsprak. Wij moesten alleen maar suggereren dat niet Reagan, maar Bush in die kist lag.

»In de grafrede heeft Cheney het over Reagans vertrouwen in God en over zijn vastberadenheid: dingen die hij op de begrafenis van Bush waarschijnlijk ook zou zeggen, en die hij bij andere gelegenheden al over hem gezegd hééft. »


- Mag u al dat archiefmateriaal zomaar manipuleren?

Range «Toen we het script aan het schrijven waren, hebben we er af en toe advocaten bij gehaald om te horen of we er geen last mee zouden krijgen. Maar zij beweerden van niet.

»Niemand heeft ook een rechtszaak tegen ons ingespannen, wellicht omdat wij die toch zouden winnen. Het blijft fictie: iedereen die naar mijn film kijkt, wéét dat Bush niet echt vermoord is.»


- Als u het zegt. Maar u bewijst wel hoe je met bijeengesprokkelde beelden gemakkelijk heel andere verhalen kunt vertellen.

Range «Dat klopt. Ik hoop dat mensen door 'Death of a President' inzien dat elke nieuwszender op ongeveer dezelfde manier beelden manipuleert, zij het met minder spectaculair resultaat.

»Fox News (een rechtse Amerikaanse nieuwszender, red.) vond het schandelijk dat wij de waarheid verdraaiden met onze beelden, maar ik dacht: komaan jongens, jullie doen exact hetzelfde. En jullie verkopen het niet als fictie.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234