null Beeld

Debby & Nancy: Laid Knight

Net toen ik begon te denken dat het buitenshuis niets was geworden met de carrière van de proefkonijnen van 'Big Brother', zag ik een afvaardiging ervan tussen het publiek van 'Debby & Nancy' glimmen, met de glamour van lui die zopas een superette voor geopend hebben verklaard.

Redactie

Dat publiek bestond voorts nog uit helden van de VTM, die al in een deuk lagen vóór Debby & Nancy aan hun eerste grap waren toegekomen: mannen in jurken zijn nog steeds onweerstaanbaar in tijden van carnaval en nood.

'200'

In de gedaante van Debby & Nancy maakten Peter Van den Begin en Stany Crets voortdurend gebruik van hun falsetstem, waardoor ik als in een reflex mijn oortjes afdekte, en me vervolgens voornam later op de avond mijn zenuwen te strijken. Reldellen als Debby en Nancy hadden zich evengoed in een lager register kunnen uitdrukken, met een stem die gevormd is door Franse sigaretten, een goedgevuld barmeubel, de gevolgen van een schreeuwtherapie, en een barst in hun hormoonspiegel.

De show begon met een openingslied, dat mij even aan het ouderwetse revuetheater deed denken, aan amusement van vóór de televisie, maar al snel ontstond er moderne chaos, een pandemonium waarin de grappen en de regisseur in unisono om hulp riepen: terwijl Barbara Dex 'Iemand als jij' zong, een lied waarmee ze het Songfestival indertijd niet gewonnen heeft, merkte Nancy bij de tekstregel 'Jij bent alles wat ik bedoel' op: 'Die zin heb ik nooit begrepen.' Begrijpelijk en ook wel geestig, maar die opmerking kreeg in het tumult niet de aandacht die ze verdiende, en zo waren er méér.

Met Betty werd er - het kon niet anders - heen en weer gegild over seks en de zelfbevrediging van gezonde meisjes, terwijl heur slager zo nu en dan in beeld kwam: die man kijkt, ondanks zijn vage glimlach, steeds meer alsof hij op het punt staat een misdaad te begaan, maar zich vooralsnog inhoudt voor zijn dochtertje.

De opzet van 'Debby & Nancy Laid Knight' - de gasten een beetje jennen in vermomming - kwam het best tot zijn recht bij Willy Claes. Nadat hij Willy Brandt een lichtend voorbeeld had genoemd - dat heeft hij in interviews al vaker gedaan - zei Nancy: 'Heeft uw vrouw dat laatst geroepen? 'Willy, brand!'?' Ik maakte me sterk dat ze hem puur om die woordspeling te kunnen maken geïnviteerd hadden. Eerst hadden ze Jean-Luc Dehaene gevraagd, luidde het, maar die kon zich niet vrijmaken: 'Bel maar naar Willy Claes,' had hij volgens Nancy gezegd, 'die doet toch alles.' Willy Claes bleef onverstoorbaar glimlachen - in dit soort programma heb je geen keuze - maar toen Debby & Nancy zijn oren en zijn kapsel aansneden en zelfs vroegen of ze er even een kam mochten doorhalen, dacht ik ineens: 'Laat Willy nu maar met rust, we wéten ondertussen wel dat hij een good sport is.'

Ik weet niet of er een serie in 'Debby & Nancy Laid Knight' zit. Misschien weet ik dat volgende week.


VTM: Debby & Nancy Laid Knight
Eén: Debby & Nancy's Happy Hour

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234