null Beeld

Deelnemen aan Humo's Rock Rally kan ernstige gevolgen hebben

De grote en kleine belangen van ’s lands oudste en voornaamste muziekconcours. Deze week: de mediacarrières, met vier mensen die later ‘iets’ zijn gaan doen op radio en/of televisie.

jd


1980 - BEN CRABBE (THE SINGLES)

De benjamin van de beginjaren. Drummer Ben Crabbé is amper 17 jaar als hij in 1980 zilver haalt met The Singles. Destijds was dat akelig jong, vandaag is dat een uitstapleeftijd. Ben staat in 1983 mee aan de start van Studio Brussel, vier jaar later maakt hij zijn televisiedebuut in ‘De fanclub’ en het vervolg is geschiedenis. Ben blijft ook op het vlak van de muziek hyperactief – het meest zichtbaar bij zijn doortochten bij twee coryfeeën van Humo’s Rock Rally: Elisa Waut (winnaar 1984) en uiteraard De Kreuners (finalist 1978). Bij die laatsten vervangt hij Patrick Van Herck in mei 1987 en blijft achter het drumstel zitten tot het bittere einde in 2012. Dat is dus een loopbaan van 25 jaar, goed voor een Ereteken van de Arbeid, tweede klasse.


1984 - BEA VAN DER MAAT (CHOW-CHOW)

‘Zij kende de planken, zij wist zich te gedragen, dit was een act.’ Zij was Bea Van der Maat en haar groep heette Chow-Chow. Ondanks alle lof geeft de jury het goud aan Elisa Waut, een andere groep met een frontvrouw. Chow-Chow kiest een jaar later voor een nieuwe hondennaam: Won Ton Ton(‘the dog who saved Hollywood’) en het succes klopt aan. Er is een grote hit, ‘I Lie And I Cheat’, en er is een vraag van VTM. Of Bea het programma ‘Tien om te zien’ wil presenteren? Dat leidt naar een hoofdrol in ‘Koko Flanel’ (1990), de meest bekeken Vlaamse film na ‘Loft’. Van der Maat zal daarna van het voorplan verdwijnen en werkt vandaag als leerkracht Engels in het atheneum in Keerbergen. Optreden doet ze alleen nog als gastzangeres.


2000 - TOMAS DE SOETE (DRIVER)

Tomas De Soete loopt in 1999 stage bij Studio Brussel en mag blijven van nethoofd Jan Hautekiet. Terwijl hij daar warmdraait, drumt hij in zijn vrije tijd bij Diver. De groep is finalist in 2000, het jaar van Mintzkov Luna en Admiral Freebee. De jury noteert: ‘Diver is er nog lang niet, ze hebben zélf de grootste moeite om hun songs uit elkaar te houden, maar ze proberen tenminste iets aparts te brengen. Wij zien dit groepje nog leuke dingen doen.’ Het groepje zélf wil liever niet aan de ervaring herinnerd worden en verandert haar naam in Autopilot. De radiocarrière van De Soete gaat een paar maanden later echt van start met het zomerprogramma ‘Stereokini’. In 2004 neemt hij nog eens deel aan de Rock Rally met de grapgroep Pussy Shaved Like Hitler. Zijn meest recente muzikale spoor is de covergroep Rattlesnake.


2010 - LISA SMOLDERS (NELE VAN DEN BROECK)

Antropologe met een aanvullende radio-opleiding. Ze staat in de finale van Humo’s Rock Rally 2010 als bassiste van het trio Nele Van den Broeck. Lisa raakt die bewuste dag aan de praat met mensen van televisiezender Acht en versiert zo een screentest. In de zomer van datzelfde jaar wordt ze uitgeloot voor Studio Dada, de testbank voor jong talent van Studio Brussel. Lisa wordt kort daarop sidekick van Stijn Van de Voorde in ‘Blok Party’ (StuBru) én van Lieven Van Gils in ‘Reyers laat’ (Canvas). Vanaf 7 november zal ze haar eigen talentenwedstrijd presenteren en jureren: ‘De beste singer-Songwriter’ (Vier).

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234