Londenaren zetten bij Parliament Square de zaklampjes aan van hun mobiele telefoons bij een wake voor de vermoorde Sarah Everard.  Beeld Henry Nicholls / Reuters
Londenaren zetten bij Parliament Square de zaklampjes aan van hun mobiele telefoons bij een wake voor de vermoorde Sarah Everard.Beeld Henry Nicholls / Reuters

Groot-Brittannië

Demonstreren in Groot-Brittannië? Wel een beetje stil graag!

De Britse regering wil een einde maken aan protesten of demonstraties die overlast veroorzaken. Het voorstel om het recht op protest te beperken, dat komende dagen vrijwel zeker zal worden aangenomen door het Lagerhuis, zorgt voor commotie. Zeker na het omstreden politieoptreden afgelopen weekeinde bij de wake voor Sarah Everard, de 33-jarige Londense die een kleine twee weken geleden is ontvoerd en vermoord.

Patrick van IJzendoorn

Het voorstel van de regering-Johnson komt niet als een verrassing. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel had bijna twee jaar geleden al haar ongenoegen geuit over protesten van Extinction Rebellion waarbij een deel van de Londense binnenstad dagenlang werd lamgelegd. Ze noemde de milieugroep een criminele organisatie. Ook met de Black Lives Matter-protesten die afgelopen zomer uitliepen op vandalisme en gewelddadigheden was de bewindsvrouw allerminst gelukkig. Patel was daarom vastbesloten om de wet aan te scherpen.

Dankzij een nieuwe bepaling krijgt de politie de macht om protesten te stoppen als de geluidsoverlast ‘de activiteiten van een organisatie’ verstoort of ‘een relevante impact heeft op personen in de nabije omgeving’. Dit biedt ruimte voor interpretatie. Zo kan de politie ingrijpen als kantoorwerkers last hebben van een passerende stoet luidruchtige demonstranten. Neem de parlementsgebouwen, die een populair doelwit vormen van demonstranten. Volgens de regering was het noodzakelijk om de bestaande wet uit 1986 te vernieuwen.

De maximale straf voor het beschadigen van gebouwen, straatmeubilair of standbeelden gaat omhoog naar tien jaar cel, wat volgens critici schromelijk overdreven is. Een groot aantal groeperingen, van vakbonden tot mensenrechtenorganisaties, hebben hun ongenoegen geuit over de nieuwe wetgeving. Het maken van lawaai, betogen ze, is een essentieel onderdeel van een demonstratie, die juist is bedoeld om aandacht te trekken. De Labourpartij is tegen, maar de parlementaire meerderheid van de Conservatieven is te groot.

Tijdelijk demonstratieverbod

Bij deze beperkingen van het recht op protest is de regering ervan beticht gebruik te maken van het demonstratieverbod dat vanwege de pandemie nu al een jaar van kracht is. Over dat tijdelijke verbod is discussie ontstaan nadat de politie zaterdagavond in Zuid-Londen een wake, gevolgd door een stil protest, ontruimde. Er kwam kritiek op de Londense politiecommissaris Cressida Dick, onder meer van de Londense burgemeester Sadiq Khan en kamerleden. Khan gelastte zelfs een onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden.

De korpschef verdedigde zich door te stellen dat haar agenten een verbod probeerden te handhaven dat door politici was ingevoerd. Een groot deel van het Lagerhuis was immers akkoord gegaan met de coronawetgeving die protesten of andersoortige bijeenkomsten nadrukkelijk verbiedt. Burgemeester Khan, op papier het hoofd van de Londense politie, heeft zich ontpopt als fervent voorstander van harde lockdownmaatregelen. Hij is ervan beschuldigd alleen protesten te gedogen waarmee hij sympathiseert.

De organisatoren van de wake hebben maandag laten weten dat ze niet willen dat Dick uit haar functie wordt gezet. Ze wezen er daarbij op dat de korpschef een van de belangrijkste vrouwen van het land is.

(VK)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234