null Beeld

Der Untergang van Bart De Wever

Het is maandag 12 december 2011 en CD&V-voorzitter Wouter Beke haast zich naar de Senaat, voor het obligate debat over het regeerakkoord. De christendemocratische superheld vloekt: hij rijdt zich vast in de file, er is weer eens geen doorkomen aan.

Eric Goens

Niet dat het zoveel uitmaakt, want het aangekondigde debat in het sterfhuis van de Belgische politiek zou – geheel in de stijl van het huis – vooral een non-debat worden. Toen Beke 's morgens van het secretariaat van de N-VA de informele vraag had gekregen of hij een tussenkomst plande, had hij geantwoord dat hij dat niet van plan was. En hij hoopte van alle anderen stiekem hetzelfde. Een verplicht nummer, punt uit.

Groot is dan ook zijn verbazing als hij, een klein kwartier te laat, het rode halfrond binnenloopt, en op het spreekgestoelte Bart De Wever tekeer hoort gaan tegen CD&V en Open VLD. 'Jullie hebben ons laten vallen,' sneert hij in de richting van Beke en De Croo, die hij in één adem ook 'de nuttige idioten van de PS die het vuile werk opknappen' noemt. Beke kookt, wat volgens mensen die hem heel goed kennen een lichaamstemperatuur van om en bij de tweehonderd graden veronderstelt. Soit, hij kóókt dus. 'Jullie hebben ons laten vallen', 'nuttige idioten', 'vuile werk': ze moesten eens weten. Ze moesten verdorie eens weten.

Leest u even mee? Dit is het verhaal van de deconfiture van de N-VA. Een partij die bulkt van het strategisch vernuft, maar volgens sommigen niet echt uitblinkt door dossierkennis; een partij die in de gracht wordt gereden door de vermeende boezemvrienden van Open VLD; en bovenal: een partij die in de laatste rechte lijn plots... Yves Leterme opnieuw in het zadel wil hijsen.

We keren terug in de tijd, naar 22 januari 2011. N-VA-voorzitter Bart De Wever en de zijnen blazen verzamelen in de Antwerpse zaal Stuurboord, voor de traditionele nieuwjaarsdrink. En nee, het gaat op dat moment niet bijster goed met de formatie. CD&V heeft net de nota van Johan Vande Lanotte getorpedeerd, alles zit opnieuw muurvast: de regering van lopende zaken maakt zich op om een heuse begroting op te stellen. Zaal Stuurboord maakt zich óók op, voor de nieuwjaarsbrief van de voorzitter, met ongetwijfeld een aantal goedgemikte oneliners ten koste van liberalen, socialisten en tsjeven.En dan opent De Wever: 'Vrienden, het zal jullie misschien verrassen, want politici zijn op nieuwjaarsfeestjes meestal niet zo lief voor hun concurrenten, maar ik sta erop om hier toch uitdrukkelijk mijn waardering te uiten voor het goede werk dat CD&V nu al maanden in die regering van lopende zaken levert. Als het goed is, mag het ook gezegd worden.'

De zaal maakt slagzij. 'Ik was er eigenlijk van overtuigd dat na dat compliment meteen een cynische opmerking zou volgen,' zegt een verbaasde partijmandataris, 'maar die kwam er dus niet.' Een enkeling vermoedt dat er teveel cognac in De Wevers cocktailsaus is gemengd.

Zo uitzonderlijk waren loftuitingen aan het adres van Yves Leterme dus: De Wever had sinds de breuk van het kartel in september 2008 geen kans onbenut gelaten om zijn afkeer voor hem uit te drukken. In een interview met Het Nieuwsblad kort na de kartelbreuk nodigde De Wever Vlaams minister-president Kris Peeters zelfs uit om, in navolging van een Irakese journalist, 'zijn schoen naar het hoofd van Leterme te gooien'. Want, zo weet De Wever in datzelfde interview: 'Yves Leterme is de man die ons veel hoop heeft gegeven. Maar vandaag is hij een schim van zichzelf en dat vind ik tragisch.'

Ook op het hoofdkwartier van CD&V vallen ze dus van hun stoel als ze horen wat De Wever zijn kiespubliek heeft verteld. Alhoewel... 'We wisten wat De Wever van plan was,' zegt een hooggeplaatste CD&V’er. 'Op dat moment was hij zijn mensen al aan het masseren om het onslikbare opnieuw door te slikken. Een meesterlijke tsjevenstreek...'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234