null Beeld Photo News
Beeld Photo News

deugmeter

Deugt comedian Jade Mintjens? ‘Liever woke dan een zak’

Humo zoekt en onderzoekt de gutmensch in bekende medemensen. Deze week: comedian Jade Mintjens (24).

Joris Bellwinkel

De andere afleveringen. van de deugmeter vindt u hier

JADE MINTJENS «Ik was van plan geen grote overkoepelende boodschap in mijn eindejaarsconference te stoppen, omdat ik gewoon heel graag wilde dat iedereen in de zaal het een avondje met elkaar zou kunnen vinden. Dat je even vergeet dat je buurman een andere politieke overtuiging heeft, en gewoon samen, zij aan zij, kunt lachen. Waarop mijn collega Jeroen Verdick zei: ‘Maar dat ís toch een boodschap?’»

HUMO En geen vergezochte boodschap in tijden van stevige polarisatie.

MINTJENS «Ja, dat je een keertje niet zoekt naar de verschillen maar eenheid nastreeft. Misschien een tikje idealistisch, maar goed, voor de duur van één voorstelling lijkt het me wel haalbaar. Ik ben ook nog jong, hè, dus ik mag nog idealistisch zijn (lacht)

HUMO Hoe jonger, hoe woker, hoor je soms ook. Merk je een verschil met je collega’s als het om maatschappelijke thema’s gaat?

MINTJENS «Op de redactie van ‘De ideale wereld’ ben ik inderdaad de op één na jongste, maar de verschillen vallen wel mee. Woke heeft de laatste tijd een heel negatieve bijklank gekregen, maar in de kern wil het vooral zeggen dat je rekening houdt met je medemensen. Je bent toch liever woke dan een onverschillige, onvriendelijke zak?

»Op de redactie word ik omringd door creatieve mensen en creatieve mensen zijn vaak ook wel empathische mensen.»

Lees ook:

Eén op de zeven werknemers lijdt onder een destructieve chef: ‘Mijn baas was woedend toen ik vertelde dat ik een burn-out had’

Hope, de dochter van Annemie Struyf: ‘Ik ben trots op mijn herkomst. De gruwelijke details hoef ik niet te kennen’

Wij vrezen dat er met de ‘Liefde voor muziek’-aflevering over K3 direct een royale laag vet van de soep is gegaan ★★★☆☆

HUMO Jij zou last hebben van een ‘griezelig groot empathisch vermogen’.

MINTJENS «Toen ik klein was, merkten mijn ouders al dat ik me de dingen heel hard aantrok. Dan zamelden we met de klas geld in voor Afrikaanse kinderen met lepra en kon ik daar vervolgens niet van slapen.

»Ik heb het ook erg lang lastig gevonden om de actualiteit te volgen omdat ik me alles heel hard persoonlijk aantrok en er vaak moedeloos en depressief van werd. Door mijn werk bij ‘De ideale wereld’ en mijn eindejaarsconference heb ik wel geleerd de actualiteit op een heel andere manier te benaderen. Ik kijk nu echt werkgericht: wat kunnen we hiermee doen? Zit er humor in? Daardoor komt het allemaal niet meer zo hard binnen als vroeger.»

HUMO Iets meer afstand, iets meer cynisme.

MINTJENS «Cynisch is het niet, het is de enige manier waarop het werkbaar is voor mij.

»Ik had een leraar op de middelbare school die echt ziek werd van het nieuws. Die mocht op doktersvoorschrift geen actualiteit volgen omdat hij anders te diep in de put kwam te zitten. Mocht ik mijn werk niet hebben gehad, dan zou ik ook zo’n nieuwsmijder zijn geworden.»

HUMO Ben je er in het dagelijks leven mee bezig om van de wereld een betere plek te maken?

MINTJENS «Ik probeer het dicht bij mezelf te houden. Een keer met een eenzame tante gaan eten, iemand op straat geld geven, iets gaan drinken met een vriend die zich niet goed voelt.»

HUMO Dingen waarbij je zelf de verandering bent.

MINTJENS «Ja, en die je echt in de hand hebt, waarbij je direct een verschil kunt maken. Ik geef ook wel geld aan het goede doel en probeer minder vlees te eten, maar de impact daarvan is niet zo zichtbaar. Waarmee ik niet wil zeggen dat het geen zin heeft, hè.»

HUMO Wat moeten we doen om, net als bij jou in de theaterzaal, in onze samenleving weer meer eenheid te krijgen?

MINTJENS «Het probleem is vaak dat mensen heel fanatiek in hun mening staan. Ik heb van thuis uit meegekregen dat het heel belangrijk is om te luisteren naar de andere persoon. Dat je niet alleen denkt: ik heb hier drie of vier keigoede argumenten en ik ga mijn mening flink verdedigen. Je bent geen verliezer als je uiteindelijk de ander tegemoetkomt en je eigen trots opzij zet.»

HUMO Toch moeilijk, je mening herzien als je vier keigoede argumenten hebt.

MINTJENS «Het kan ook een klein beetje, hè, of dat je gewoon samen tot een consensus komt. In mijn familie stonden een paar mensen nogal fel in de zwartepietendiscussie, en toch konden we er rustig over praten, bleven we luisteren naar elkaar en zeiden we na afloop: ‘Godverdomme, zo had ik het nog niet bekeken.’»

HUMO Als we gewoon blijven luisteren, komt alles wel goed?

MINTJENS «Al denk ik niet dat we op die manier de oorlog in Oekraïne nog kunnen oplossen, helaas.»

Deugscore: 83/100

Data en tickets voor ‘Samen door 2022’ via jademintjens.be. Volg haar ook op Instagram.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234