null Beeld ID/Kris Van Exel
Beeld ID/Kris Van Exel

deugmeter

Deugt Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou? ‘Tussen al die schattige baby’s en poesjes op Facebook stop ik graag wat wereldproblemen’

Is de deuger verdwenen of wordt er in stilte nog volop gedeugd? Humo zoekt en onderzoekt de gutmensch in bekende medemensen. Deze week: Ketnetwrapper en ‘Stip it’-ambassadeur Sarah Mouhamou (27).

Joris Bellwinkel

Meer deugmeters vindt u hier.

SARAH MOUHAMOU «Ik ben zelf gelukkig nooit zwaar gepest, maar op mijn middelbare school was er wel een tijd een ‘Mean Girls’-achtig groepje dat het echt op mij gemunt had. Ik herinner me nog goed wat voor intense emoties dat teweegbracht. Hoe angstig ik elke dag op de schoolbus stapte.»

HUMO Hoe ging je om met dat pestgedrag?

MOUHAMOU «Ik probeerde vooral onder de radar te blijven, nooit de luidste van de groep te zijn. Je denkt: als niemand je ziet, kan niemand je in het vizier nemen. Gelukkig had ik een fijne vriendengroep waar ik mijn hart kon luchten. Het besef dat er andere mensen voor je zijn, doet veel.»

HUMO Je bent dit jaar weer één van de ambassadeurs van de antipestcampagne ‘Stip it’.

MOUHAMOU «Ik kan echt wakker liggen van de getuigenissen van gepeste kinderen. Je jeugd is zo’n belangrijk stuk van je leven, de tijd waarin je jezelf het meest ontwikkelt, en tegelijk zó kwetsbaar bent. Pesten kan daar zoveel schade berokkenen.»

HUMO Geloof je na die pestverhalen nog dat de meeste mensen deugen?

MOUHAMOU (aarzelt) «Ik probeer dat wel te geloven. Als ik ervan uitging dat alle mensen slecht zijn, zou ik in zo’n wereld niet meer willen leven.

»Met ‘Stip it’ zien we ook de mooie kant van mensen. Ik bewonder de kinderen die het verstand en de moed hebben om het op te nemen voor een gepest klasgenootje. Je nek uitsteken is echt niet vanzelfsprekend, want je riskeert zelf het volgende slachtoffer van de pesters te worden. Toch horen we geregeld zulke hartverwarmende verhalen.»

HUMO Kom jij op voor je medemens?

MOUHAMOU «Toen ik nog op school zat, probeerde ik me vooral te ontfermen over mensen die werden buitengesloten. Dan koos ik juist die kinderen uit om samen opdrachten te doen of spelletjes te spelen, om ze het gevoel te geven dat ze niet alleen waren.

»De volwassen Sarah treedt meer op de voorgrond. As ik tegenwoordig ergens onrecht zie, laat ik echt mijn stem horen.»

HUMO Geef eens een voorbeeld.

MOUHAMOU «Mensen kunnen echt hard zijn voor elkaar. Dan hoor ik bijvoorbeeld een man ontzettend naar tekeergaan tegen een nieuwkomer die het Nederlands nog niet zo goed beheerst: kijk, met zoiets ga ik me wel bemoeien, dan kán ik mijn mond niet houden.»

HUMO Eigenlijk is dat ook een soort pestgedrag.

MOUHAMOU «Bij volwassenen wordt net zo hard gepest. Maar daar is het al helemáál taboe om erover te praten.

»Ik trek mij het lot van anderen echt heel hard aan, in die mate dat ik er een beetje onder gebukt kan gaan. Tegelijk vind ik het ook mijn mooiste eigenschap, want ik merk dat ik daardoor zelf heel gezond en correct met mijn medemens omga.»

HUMO Op Facebook verander je geregeld je profielfoto om maatschappelijke kwesties te steunen, van de cultuursubsidies tot Black Lives Matter. Dat wordt weleens virtue signalling of deugpronken genoemd.

MOUHAMOU «Ik doe dat helemaal niet om mijn mening of betrokkenheid te etaleren, ik wil simpelweg wat awareness creëren rond onderwerpen die ik belangrijk vind.

»In mijn omgeving merk ik dat veel mensen echt geen idee hebben van wat er gaande is in de wereld: sommigen vinden álles ver van hun bed. Ik ben niet iemand die op de barricaden gaat staan, maar ik stop graag wat wereldproblemen tussen al die schattige baby’s en poesjes op Facebook. Dan kun je zelf nog beslissen om er simpelweg voorbij te scrollen, maar je kunt er ook iets van opsteken.

»Het werkt volgens mij ook totaal niet om een boodschap door iemands strot te rammen, dan bereik je juist het omgekeerde. Kijk hoe sommige milieu-activisten hun boodschap brengen en hoe daarop gereageerd wordt.»

HUMO Wat me naadloos bij de laatste vraag brengt: ben je veel bezig met het milieu?

MOUHAMOU «Als ik eerlijk ben: niet genoeg. Ik haal te vaak mijn schouders op: ach, wat heeft het voor zin als ik in mijn eentje iets doe? Of: zolang ik leef, zal onze aardbol er nog wel zijn.»

HUMO Oef, dat kost wel wat deugpunten.

MOUHAMOU (lacht) «Dat snap ik!»

Deugscore: 78/100

‘Stip it’ loopt van 10 tot 18 februari op Ketnet, MNM en Radio 2.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234