null Beeld

dEUS en Drums Are for Parades: het Pukkelpop-dubbelinterview

Veroorzaakt rock-'n-roll nog weleens paniek? In Gent, op het terras van een dommelende cocktailbar, nog wel: de jonge ober schrikt als Mauro Pawlowski - Evil Superstars! dEUS! Zichzelf, en 273 andere projecten! - naast een glas gekoelde witte wijn ook een batterij crack suppositoires bestelt.

Het is niet de enige keer dat er hilariteit ontstaat. Want het klikt met de sidekick die we voor Mauro gekozen hebben. Wim Reygaert is de frontman van Drums Are For Parades, de Gentse groep die met pronte sludge metal kasplantjes neermaait. Hij torst een baard waarin het vast aangenaam verdwalen is, vult een ontwapenende eerlijkheid aan met humor, en pingpongt zich samen met Mauro door mijn vragen. Ze delen een allesverterende liefde voor muziek, de bitch aan wie ook ik eeuwige trouw heb gezworen.

Pawlowski en Reygaert: twee giechelkutten verhangen aan die éne passie - komt dat zien, deze week op Pukkelpop.

Mauro Pawlowski «Ik was - als trots lid van jeugdhuis De Pukkel - erbij toen het festival geboren werd in 1985. De eerste vier, vijf Pukkelpops heb ik mee het podium helpen opbouwen. Ik sleurde met kratten bier en moest geregeld de kelder van de plaatselijke voetbalkantine leegpompen: dat was namelijk de artiestenkleedkamer. Chokri was onze leider. Al de mensen die nu hoge functies hebben binnen de organisatie waren er toen al bij. Vind ik fijn.»

HUMO Je treedt er dit jaar op met dEUS én met Cidadão Instigado, een Braziliaanse groep.

Pawlowski «Ik speelde eens op een feestje van Gonzo (circus), het muziektijdschrift, en Lieven Verstraete was daar de dj. Ik begroette hem met een hartelijk 'Lang geleden!' Waarop ik besefte dat ik 'm alleen kende van het tv-scherm - klein flatertje (lacht). Enfin, hij kon ermee lachen, en hij heeft me die dag nog een groep getipt: Cidadão Instigado. Cd'tje van gezocht, het meteen heel goed bevonden, en dus niet getwijfeld toen me werd gevraagd om voor deze Pukkelpop samen met die gasten iets te doen. We zijn nu via mail wat dingetjes aan het afspreken, en we gaan ook nog repeteren. 't Wordt voor minstens de helft muziek van hen. En voor de rest, euh, verzin ik wel wat.

»Voor het optreden met dEUS is de setlist grotendeels bepaald door de luisteraars van StuBru. We spelen hoogstens een viertal nieuwe nummers. Vanaf september zal de liveshow drastisch veranderen: de focus komt dan op de nieuwe plaat ('Keep You Close', red.) te liggen.»

HUMO Houden jullie eigenlijk van festivalconcerten? De omstandigheden zijn er altijd minder dan in een zaal als de AB.

Pawlowski «Nu noem je ook de beste club van Europa, hè. Maar op zaaltournees kom je ook op plekken terecht waar je alleen maar kan denken: 'Stonden we nu maar op een uitgeregend festival in Haspengouw.' Echt, het kan veel slechter dan Pukkelpop.»

Wim Reygaert «Ik hoor ook weleens zeuren over de technische faciliteiten op festivals. Maar mij kan het niet schelen of ik goeie of slechte monitors krijg, en of het podium wel waterpas staat. Nee, ik zoek gewoon naar dat ene ondefinieerbare gevoel, dat dingetje dat een concert tot een sensatie maakt. De praktische omstandigheden spelen nauwelijks een rol.»

Pawlowski «Wat ik fijn vind aan festivals, is dat ik er altijd veel collega's tegenkom. Ik snap niet wat mensen tegen ons-kent-ons hebben. Dat is toch plezánt?
»Of neem nu een awardshow: je hoort daar blijkbaar je neus voor op te halen, maar ik vind dat het einde! Zo kom je nog eens collega's tegen, en kan je aangenaam verbroederen.»

Reygaert «Het festival is het personeelsfeest van de muzikant. En wat een lucky bastards zijn we toch: de meeste mensen beleven maar één personeelsfeest per jaar, terwijl wij in de zomer van het ene naar het andere hoppen.»


Lees het volledige interview in Humo 3702 van dinsdag 16 augustus.

U kunt Pukkelpop live volgen en herbeleven op humo.be/festivalitis. Mauro Pawlowski vs. Cidadão Instigado spelen op donderdag, dEUS en Drums Are for Parades feat. Shamans of the Deaf op zaterdag.
NEXT STOP PUKKELPOP: DEUS
Acht, zat. 20 augustus, 13.30
PUKKELPOP 2011
Canvas, zon. 21 augustus, 21.00
Canvas, don. 25 augustus, 23.30
FESTIVALITIS: PUKKELPOP 2011
2BE, zat. 20 augustus, 23.10
Jim, maa. 22, din. 23 en woe. 24 aug., 21.30
PUKKELPOP 2011
Acht, don. 25 augustus, 22.00

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234