dEUS-tour start dinsdag in Parijs: 'Optreden is altijd beter dan niet optreden'

‘Een kleine Vooruit, daarmee valt het nog het beste te vergelijken. Een oud theater: fijne klank, heel mooie balkons en een afdalende parterre. Topzaal. Afschuwelijk is het.’ Tom Barman stond met dEUS maar liefst vier keer in Le Bataclan.

'Ik kan me voorstellen dat een muzikant zich na zo'n incident een schuldgevoel aanpraat: die mensen waren er om jou te zien spelen.'

Tom Barman «De laatste keer dat we er stonden, moet ongeveer een jaar geleden geweest zijn. We kennen de plek best goed, ik kan me de backstage zó voor de geest halen: de trappen naar boven, de ramen die je passeert op de gang, en waardoor die avond blijkbaar ook mensen uit het publiek naar buiten gevlucht zijn. We hebben er altijd graag gespeeld. Na het nieuws te hebben gehoord, beseften we: het had ons evengoed kunnen overkomen met dEUS. Zelfde stad, zelfde zaal, jaartje verschil.»

HUMO Komt het nieuws dan nog harder binnen?

Barman «Wat meteen door me heen ging: hoe kom je zoiets ooit nog te boven als band? Als je weet dat Pearl Jam vijftien jaar na hun concert in Roskilde, waar negen mensen stierven, nog altijd niet de oude is... Man, je mag er niet aan denken. Ik kan me perfect voorstellen dat een muzikant zich achteraf een soort schuldgevoel aanpraat: totaal irrationeel, natuurlijk, maar je hebt vanop het podium een goed overzicht, je ziet als eerste wat er gebeurt en je kunt je al bij al vrij snel uit de voeten maken in vergelijking met het publiek – mensen die gekomen waren om jou te zien spelen.»

HUMO Sommige bands besloten meteen na de ramp om hun concerten in Frankrijk te schrappen. Foo Fighters annuleerde zelfs de rest van hun Europese tour. dEUS begint op 24 november wél aan een tour, uitgerekend in Parijs.

Barman «Dan kun je ook niet anders dan over zulke gebeurtenissen praten binnen de groep, er even bij stilstaan. En niet dat het uitmaakt, maar ergens vind ik het ook een troost dat we op de tour in kwestie enkel ons zachter materiaal zullen spelen. Het lijkt... gepast, om één of andere reden. Zie het als een minicatharsis.

»Ik stond die bewuste avond met TaxiWars op het podium in Amsterdam, we hoorden het nieuws pas toen we van het podium kwamen. Maar de dag erna stond er een optreden in Utrecht gepland. Mijn eerste reflex was: ‘We moeten afzeggen – wat ga ik daar staan dansen en springen op zo’n moment?’ Maar we hebben uiteindelijk toch gespeeld. Als je het even laat bezinken, heb je ook geen alternatief. Dat U2 de dag na de feiten zijn concert in Parijs afzegt, is natuurlijk te begrijpen, maar over het algemeen blijf ik erbij: spelen is altijd beter dan niet spelen. Muziek is altijd de betere oplossing.»

HUMO Hoe begin je dan aan zo’n avond?

Barman «We zijn gewoon opgekomen, hebben het publiek abusievelijk met een ‘Goedenavond, Tilburg’ begroet – de sfeer zat er meteen in – en dan een minuut stilte gehouden. Ik heb tijdens het concert ook een beetje uitgelegd wat voor zaal Le Bataclan was, erop gewezen dat er een directe link was met wat we daar die avond óók stonden te doen: ons amuseren. Maar ook: dat we vooruit moesten. Tja, wat kun je anders doen, hè?»

HUMO Vooral niet stilstaan bij hoe kwetsbaar een mens is op een concert, lijkt me.

Barman «Daar mag je niet over nadenken. Want dan ben je sinds 9/11 ook niet meer veilig op kantoor. Ik wil het allesbehalve relativeren, maar uiteindelijk is dit niets nieuws: alleen komen die klootzakken nu dichterbij dan ooit.»

HUMO Geloof je in betere beveiliging op concerten?

Barman «Op sommige plaatsen is dat al zo: in Rusland kom je er niet in zonder eerst door een metaaldetector te gaan. Maar zelfs dan kan eender wie met een machinegeweer zich naar binnen werken, dus wat voor nut heeft het uiteindelijk? Nee, man. Je mag er gewoon niet te veel over nadenken. The show must go on.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234