null Beeld

Dez Mona: Gregory Frateur & Nicolas Rombouts

Dez Mona heeft een nieuwe cd uit, 'Hilfe kommt'. Vergeleken met de twee voorgangers zit er meer licht en lucht in: de teksten zijn (net) iets minder donker, maar vooral de muziek is opgeklaard. Er wordt voorwaar zelfs gerockt.

Christophe Verbiest

Ik ontmoet zanger Gregory Frateur en contrabassist Nicolas Rombouts, het kernduo van Dez Mona, in Diksmuide, het vlakke land waar jullie junder wordt. De band heeft begin oktober een week gerepeteerd in muziekclub 4AD en logeerde ondertussen in de aanpalende, als een jeugdhonk ingerichte woning. 'We hadden ook in Antwerpen kunnen blijven, maar dit was een retraite. We wilden echt samen in één huis zitten, voor elkaar koken. Zo ben je niet alleen met de muziek bezig in het repetitielokaal, maar ook daarbuiten, in een meer ongedwongen sfeer.'

''Ik maak muziek omdat ik lééf''

Gregory Frateur «Ik heb niet meer die drang om mezelf te bewijzen. We werken nu zes jaar samen, en ik geloof driehonderd percent in wat we doen. Ik heb ook ontdekt dat woede niet altijd een goeie motor is. De eerste plaat, 'Pursued Sinners', was heel erg kwaad; de vorige, 'Moments of Dejection or Despondency', ging over de confrontatie met anderen. Nu heb ik rust gevonden, ook in mijn relatie. Ik laat dat nu ook toe - vroeger duwde ik de liefde vaak weg. En dat hoorde je natuurlijk in de teksten, want die zijn allemaal uit mijn leven gegrepen. Er is niets fictiefs aan.»


HUMO Dus als je in 'Beyond Redemption' zingt 'The strength you had to stay with me / To overlook my pride', dan bedoel je dat het moeilijk is om met jou samen te leven?

Frateur «Dat ís ook zo, denk ik. (Zoekt zijn woorden) Dit heeft een foute bijklank, maar: ik bekijk de wereld altijd vanuit mijn eigen perspectief. Zelfs de kleinste problemen benader ik emotioneel. Ik kan niet anders. Dan is het alsof mijn burcht wordt aangevallen en mijn kinderen bedreigd worden.»


Nicolas Rombouts «Ik ben daar heel anders in, veel meer analytisch. Dat leidt soms tot heftige confrontaties.»


Frateur «Jij bent een academicus (Rombouts was doctorandus in de geschiedenis toen hij besliste om zich voltijds met muziek bezig te houden, red.). Eigenlijk zijn we mekaars psycholoog (hilariteit).»


HUMO Jullie hebben de plaat opgenomen met de hulp van Paul Webb van wijlen Talk Talk, ook bekend als Rustin Man. Waarom hij?

Frateur «We wilden vooral geen producer die ons een identiteit zou aanmeten. Die hebben we namelijk al.»


Rombouts «We hebben weinig studio-ervaring - de vorige twee platen hadden we live opgenomen - en we wilden iemand die ons kon helpen om een warme klank te creëren. Paul Webb stond bovenaan ons lijstje: vanwege 'Spirit of Eden', de voorlaatste plaat van Talk Talk, vanwege 'The Year of the Leopard' van James Yorkston, en vanwege 'Out of Season', zijn plaat met Beth Gibbons


Frateur «'Out of Season' is al jaren een favoriete plaat: die muziek klinkt zo dynamisch. Er zit een ruis op, maar dat vind ik net goed. Misschien is dat mijn liefde voor Nina Simone


Rombouts «Het is muziek die je opzuigt.»

U vindt het volledige interview met Dez Mona vanaf dinsdag 20 oktober in Humo 3607

Bekijk de Moodio.TV Home Session met Dez Mona:

undefined

Dez Mona speelt op

undefined

20/10 in de Ancienne Belgique in Brussel

22/10 in de Handelsbeurs in Gent

23/10 in de Botanique in Brussel

19/11 in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.
Dez MonaDez Mona on MySpace

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234