null Beeld

Deze 10 Marvelfilms boerden het best aan de box office

Nog ettelijke nachtjes slapen en u kunt zich eindelijk aan 'Captain America: Civil War' gaan vergapen. Dat de prent zich een weg zal banen richting de top van de box office, staat buiten kijf. Bij Marvel verwachten ze intussen niets minder, gezien het overrompelende aantal kaskrakers dat de afgelopen jaren uit hun studio's kwam gerold. Deze tien Marvelfilms brachten het meeste geld in 't laatje.

Wout Donckers


1. The Avengers - 1,336 miljard euro

'The Avengers' bracht het gros van Marvel's superheldenuniversum samen. Boosdoener van dienst Loki maakte het te bont en kreeg op z'n lazer van een verenigd superheldencollectief onder leiding van Captain America. Met een dikke 1,3 miljard eurootjes rondt 'The Avengers' de top vijf van best verdienende films aller tijden af.

undefined

null Beeld


2. Avengers: Age of Ultron - 1,236 miljard euro

De sequel van bovenstaande film deed het cijfergewijs evenzeer fantastisch met 1,2 miljard euro. 'Avengers: Age of Ultron' was niet populair bij filmrecensenten, maar het publiek trok zich daar geen jota van aan. In de film smeedt het computerprogramma Ultron snode plannetjes om de mensenwereld te overheersen. Waar hebben we dat nog gehoord? Enig idee, Arnold Schwarzenegger?

undefined

null Beeld


3. Iron Man 3 - 1,068 miljard euro

Het derde deel van de Iron Man-serie werd eenvoudigweg 'Iron Man 3' gedoopt. Anders dan in de eerste delen zien we enkele barstjes in het ijzerwerk van Tony Stark. Arrogantie en ironie maken plaats van kwetsbaarheid en krokodrillentranen, terwijl Stark tot het uiterste wordt gedreven door The Mandarin. De prent klopte netjes af voorbij de grens van een miljard euro.

undefined

null Beeld


4. Spider-Man 1, 2 en 3 - respectievelijk 723 miljoen, 890 miljoen en 784 miljoen euro

Het betreft hier de films met protagonist Tobey Maguire in de mid-nillies. Hoewel meneer het charisma van een kamerplant heeft, loodste hij de de films steevast naar de top van de box office. In het eerste deel rekent hij af met een losgeslagen Willem Dafoe, met stip de meest geschikte acteur om als willekeurig booswicht te casten. In 'Spider-Man 2' probeert diens zoon het dan maar eens, met gelijkaardig (gebrek aan) succes. 'Spider-Man 3' probeerde voornamelijk de rek in de franchise te houden. Dat lukte zowaar, hoewel naderhand toch maar besloten werd dat het welletjes was.

undefined

null Beeld


5. Guardians of the Galaxy - 681 miljoen euro

Pratende bomen en humoristische wasberen: enkel Marvel kan zijn films volproppen met dergelijke shenanigans en nog steeds tot koning van de box office gekroond worden. In 'Guardians of the Galaxy' krijgt een ongeregeld groepje intergalactische schavuiten het aan de stok met de soortement Sith Lord genaamd Ronan.

undefined

null Beeld


6. The Amazing Spider-Man - 666 miljoen euro

Vijf jaar nadat Tobey Maguire zijn latexpakje aan de wilgen hing, trok Andrew Garfield het terug aan. Wat meer charisma dan zijn voorganger, al is de voornaamste verbetering de inclusie van Emma Stone in de cast. 'The Amazing Spider-Man' was Sony's laatste kans om wat dollars uit de superheld te puren, alvorens de rechten volledig naar Marvel vloeiden. Dat lukte aardig met een omzet van 666 miljoen euro.

undefined

null Beeld


7. Deadpool - 663 miljoen euro

De meest recente film uit deze top tien - waardoor dit cijfer nog flink kan en zal stijgen - is 'Deadpool'. Opmerkelijk: de film kreeg de beruchte R-rating mee, die doorgaans een flinke domper op de box office-cijfers betekent. Deadpool waagde het erop, en overleefde met verve de hindernis. Het succes van de film valt te verklaren dankzij het concept van postmoderne satire op de vertrouwde superheldenformule.

undefined

null Beeld


8. X-men: Days of Future Past - 656 miljoen euro

'X-men: Days of Future Past' sloeg aan het tijdreizen, met als gevolg dat we verdorie geconcentreerd moesten blijven om het verhaal te kunnen volgen. Desalniettemin was het een blij weerzien met onze mutantenvriendjes. Het is intussen aftellen geblazen tot 'X-men: Apocalypse', die binnenkort in de zalen verschijnt.

undefined

null Beeld


9. Captain America: The Winter Soldier - 627 miljoen euro

'Captain America: The Winter Soldier' bevatte één van de beste actiescènes in de filmgeschiedenis. Het messengevechten tussen de ontvroren kapitein en zijn voormalige BFF - en tevens booswicht van dienst - zit nog altijd gedetailleerd in ons geheugen. De rest van de film kort samengevat: in het eerste uur krijgt u waar voor uw geld, en op het einde ontploft alles.

undefined

null Beeld


10. The Amazing Spider-Man 2 - 623 miljoen euro

Deze lijst wordt afgesloten met - voor de verandering - Spider-Man! De dalende tendens inzake omzetcijfers wijzen uit dat de markt inmiddels verzadigd is wat betreft Spider-Man. Marvel heeft daar schijt aan, en kondigde eigenwijs het derde deel aan voor medio 2017. Vooralsnog is 'The Amazing Spider-Man 2' de laatste film waarin Andrew Garfield zijn web mocht spannen.

undefined

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234