null Beeld

Deze beruchte Nederlandse drugsbaron was de inspiratie voor 'Undercover'

In de nieuwe Eén-reeks 'Undercover' is Tom Waes een Antwerpse undercoverflik die infiltreert in het drugsnetwerk van de beruchte xtc-boer Ferry Bouman. De hoofdlocatie van de serie is Lommel, niet toevallig de plaats waar de Nederlandse drugsbaron Janus van Wesenbeeck jarenlang woonde en werkte.

Raf Sauviller

Dit artikel is een lichte bewerking van dit stuk dat eerder verscheen

Hoewel de serie niet precies het leven van Wesenbeeck volgt, vormde hij wel een van inspiratiebronnen. Twee jaar geleden kondigde de xtc-baron daarom aan ‘al het mogelijke te doen om ‘Undercover’ van het scherm te houden’, een dreigement waar sindsdien weinig meer van is vernomen. Maar wie is Wesenbeeck precies?


Moordaanslag

Dat productiehuis De Mensen de carrière van Janus van Wesenbeeck gebruikt voor een tv-serie, hoeft niet te verbazen, want zijn levensverhaal leest als een trein. Janus van Wesenbeeck is wat men in Nederland een kamper noemt, een bewoner van een woonwagenpark. Kampers zijn geen zigeuners, maar autochtone Nederlanders die al generaties in trailers wonen. Ze waren oorspronkelijk keuterboeren en turfstekers die met koopwaar rondtrokken, maar al snel werden ze verdacht van criminele activiteiten. De Nederlandse overheid probeerde de kampers in woonwagenkampen onder te brengen om meer controle op hen te krijgen, maar dat is slechts gedeeltelijk gelukt. Sinds de jaren 70 hebben de kampers een parallelle samenleving uitgebouwd, en ze raakten betrokken bij de internationale drugshandel in marihuana en hasj. In de jaren 90 was kamper Johannes Verhoek alias de Hakkelaar de ongekroonde koning van de hasjhandel. Hij werd opgevolgd door Janus van Wesenbeeck.

null Beeld

undefined

'Janus van Wesenbeeck leeft ondergedoken in Paraguay, maar het gerecht heeft amper kunnen raken aan het fortuin dat de drugshandel hem heeft opgeleverd.'

De familie van Wesenbeeck is afkomstig van het woonwagenkamp aan het Doolplein in Eindhoven. Vader Gradje van Wesenbeeck deed vooral in auto’s en schroot, maar in de jaren 90 stapten hij en zijn familie over op de handel in marihuana. Het geld stroomde binnen, maar al snel raakten de Van Wesenbeecks in conflict met de andere kamperfamilies. Ze weken uit naar een rij bescheiden huisjes aan de Pagelaan in Eindhoven, die ze in de loop der jaren beveiligden met kogelwerende ruiten en rolluiken.

In de jaren 70 kwam Janus een eerste keer in aanraking met de politie wegens geweld en mishandeling. Vanaf de jaren 90 dook zijn naam op in het ene drugsdossier na het andere. Hij en zijn vader werden een eerste keer veroordeeld voor de smokkel van cannabis en marihuana in kampeerwagens. Ze kregen daarvoor vier en vijf jaar cel van de rechtbank in Den Bosch.

Janus van Wesenbeeck, bijgenaamd Harry Potter wegens zijn brilletje, spreekt geen tien woorden Engels, maar toch onderhandelde hij over grote transporten cocaïne en xtc met Mexicaanse drugskartels, Israëlische en Surinaamse trafikanten, Panamese witwassers en Australische afnemers. Hij bouwde een strak geleide drugsorganisatie uit die aan de top bijna uitsluitend uit familieleden en vrienden bestond. Anderen vertrouwde hij niet. Van Wesenbeeck werkte het liefst in de luwte: geen dure auto’s, horloges en merkpakken. Hij droeg het liefst T-shirts en spijkerbroeken. Officieel woonde hij in Zuid-Afrika, maar hij leefde ondergedoken in een bescheiden bungalow op de camping Parelstrand in Lommel. Zijn reputatie – goedlachs, maar geneigd tot zeer gewelddadige uitbarstingen – volstond om iedereen in de pas te houden. ‘Als hij het op zijn heupen krijgt, is hij explosiever dan semtex,’ zegt een kennis.

Van Wesenbeecks explosiviteit en zijn extreme expansiezucht, die van hem één van de beruchtste drugsbaronnen van Nederland maakten, leverden hem veel vijanden op. Er werden verscheidene aanslagen op hem gepleegd, en één daarvan werd hem in 2009 bijna fataal. De dader was zijn achterneef Piet Pfaff, familie van Jean-Marie Pfaff. Piet had zware schulden bij Janus en kon die niet terugbetalen. Het kwam tot dreigementen, waarna hij Janus neerschoot op het parkeerterrein van de McDonald’s-vestiging in Best, bij Eindhoven. Van Wesenbeeck overleefde de moordaanslag, maar hield er wel een verlamde arm aan over.

Twintig jaar lang probeerden de Belgische en de Nederlandse justitie Van Wesenbeeck achter de tralies te krijgen, maar de bende ging zeer omzichtig te werk. De leden belden niet met elkaar, omdat de telefoons afgeluisterd konden worden. Ze stuurden elkaar hoogstens korte sms-berichten, altijd in codetaal. Om luistervinken in de war te brengen, spraken ze elkaar aan met wisselende bijnamen. Vergaderingen vonden plaats op de camping of op een bankje op de Belgisch-Nederlandse grens, omdat ze wisten dat de internationale samenwerking tussen de politiediensten stroef verloopt. Voor echt belangrijke beslissingen stapte Janus op zijn scooter om het agenten onmogelijk te maken hem te volgen.

Maar in 2009 slaagde de politie er toch in voldoende materiaal te verzamelen dat hem in verband bracht met een aantal drugstransporten. In maart 2011 werd van Wesenbeeck in Hasselt veroordeeld tot tien jaar cel voor de handel in cannabis, hasj, cocaïne en amfetamines. 4 miljoen euro drugsgeld werd verbeurdverklaard. De straf werd bevestigd in beroep en in cassatie. Eind 2012 kreeg hij van de rechtbank in Dendermonde zes jaar cel voor de handel in xtc-pillen, een straf die in beroep werd teruggebracht tot vier jaar. Maar in juni 2015 werd Van Wesenbeeck vervroegd vrijgelaten. De voorwaarde was dat hij zich niet meer in België zou vertonen.

Janus van Wesenbeeck ging meteen weer de drugshandel in. Begin 2016 doken hij en zijn zoon Richard op in een Nederlands gerechtelijk onderzoek naar de drugsmaffia in het zuiden van Nederland, Operatie Trefpunt. De politie voerde meer dan honderd huiszoekingen uit, doekte zes drugslabs op en arresteerde 56 verdachten. Maar Janus van Wesenbeeck en zijn zoon waren er niet bij. Volgens de geruchten leven hij en zijn zoon ondergedoken in Paraguay, maar komen ze geregeld op bezoek bij familie, vrienden en zakenpartners in Nederland en België. Hij kan het zich ook permitteren, want het gerecht heeft amper kunnen raken aan het fortuin dat de drugshandel hem heeft opgeleverd. Geschat wordt dat hij in zijn gloriejaren vijftig tot zestig internationale transportlijnen had lopen, waarvan er maar acht in kaart zijn gebracht door justitie. De Belgische openbare aanklager die Van Wesenbeeck liet veroordelen, schatte dat hij een ton cocaïne per week verkocht.

Van Wesenbeeck investeerde het drugsgeld eerst in vastgoed in de meer populaire wijken van Eindhoven, wat hem nog meer aanzien en prestige opleverde in de wereld van de kampers. Later pompte hij zijn geld in cafés, hotels en restaurants in Valkenswaard en Maastricht, en in wijngaarden en aandelen. In Lommel bouwt hij voor zijn kinderen luxueuze villa’s, met minidierentuinen en vijvers vol dure kois, en de familie Van Wesenbeeck heeft er nog altijd vzw’s en vennootschappen. Daarnaast zou hij aanzienlijke sommen hebben staan op bankrekeningen overal ter wereld, maar vooral in Dubai.

Lees ook ons interview met Tom Waes over de serie

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234