null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

turkijeplastische chirurgie

Deze cosmetische ingrepen in Turkije eindigden in een drama: ‘De assistent stuurde een berichtje: ‘We are sorry for your loss’’

Net als in België, gaan er in Nederland jaarlijks veel mensen naar Turkije voor cosmetische operaties. Niemand weet precies hoeveel het er zijn, maar vermoedelijk gaat het om honderden mensen, ook in coronatijd. De cosmetische operaties van vier Nederlandse vrouwen in Turkije eindigden in een drama. Een van hen overleed. De families zijn woedend op de arts. ‘Ik wil dat hij boete doet.’

Cyril Rosman

‘Mam, ik hou van je. Zorg je voor mijn kinderen?’ Het zijn de laatste woorden die Julie Hari van haar dochter hoort. Daarna zakt Sharida Tuinfort weg. In het Turkse ziekenhuis raken dokters in paniek en rijden haar bed razendsnel naar de intensive care. Pas uren later ziet Hari haar dochter weer, in het mortuarium van het ziekenhuis.

Dit is een verhaal over tummy tucks, Turkse Instagram-dokters en Nederlandse bemiddelaars, over cosmetische reizen vanuit Nederland naar Turkije, voor plattere buiken en dikkere billen.

Sharida Tuinfort (39) uit Rockanje is een knappe vrouw. Toch wil de alleenstaande moeder van drie kinderen wat aan haar buik laten doen. ‘We hebben later begrepen dat dat vooral door vriendinnen is aangepraat’, vertellen haar moeder en Mike Winter, een oom. Via een vriendin regelt ze een reis naar Turkije, waar een cosmetisch chirurg haar kan helpen. De voordelen? De behandeling is er goedkoper dan in Nederland en de Turkse artsen mogen meer handelingen in één operatie uitvoeren dan hun Nederlandse collega’s. Over de nadelen gaat het dan nog niet.

HARI «Ik was het niet per se eens met de wens van Sharida. Maar ik ben wel met haar meegegaan naar Istanboel. Ik wilde dat er iemand bij haar was na die operatie.»

Als ze in een hotel inchecken, kijkt Tuinfort verbaasd om zich heen: er zijn nog meer Nederlanders en ze komen allemaal voor een operatie in hetzelfde ziekenhuis, bij dezelfde arts.

Honderden

De werving van nieuwe patiënten gaat via sociale media en door mond-tot-mondreclame. Turkse dokters plaatsen op Instagram foto’s van geslaagde operaties aan borsten, billen en neuzen. Ook zijn er in Nederland bemiddelingsbureaus. Die staan ingeschreven als reisbureau, maar hun websites gaan vooral over medische behandelingen. De bemiddelaars regelen de reis en het hotel, leggen de contacten met de Turkse artsen en doen een intakegesprek.

Turkse dokters plaatsen op Instagram foto’s van geslaagde operaties aan borsten, billen en neuzen. Dit zijn geen foto's van de vrouwen die in het verhaal voorkomen. Beeld privébeeld
Turkse dokters plaatsen op Instagram foto’s van geslaagde operaties aan borsten, billen en neuzen. Dit zijn geen foto's van de vrouwen die in het verhaal voorkomen.Beeld privébeeld

Tuinfort laat een buikwandcorrectie (een tummy tuck) uitvoeren. Tegelijk wordt er liposuctie uitgevoerd op haar buik, middel, armen, rug, nek en dijen. Een deel van het verwijderde vet wordt in haar billen gespoten: een Brazilian butt lift. Kosten: 8000 euro. ‘Veel geld, maar veel minder dan het in Nederland zou kosten’, zegt Hari. Op maandag 22 februari melden ze zich in Istanboel bij dokter Aydin Tekgöz, een cosmetisch chirurg. Hij huurt ruimte in een ziekenhuis om te opereren. Tekgöz heeft veel Nederlanders als klant.

WINTER «Op maandag hebben ze een longfilmpje gemaakt van Sharida. Daar zagen ze wat gekke dingen op, dus toen hebben ze de operatie uitgesteld.»

Op woensdag wordt zijn nichtje alsnog geopereerd. De operatie duurt zes uur. Ze wordt daarna in de kliniek verpleegd.

HARI «Het was daar niet schoon. Er stond water in de badkamer, ik moest zelf het bed verschonen.»

Tuinfort heeft veel pijn. Op zaterdag gaat het echt mis. Ze wordt grijs, krijgt het warm en benauwd en zakt uiteindelijk weg.

HARI «Ik heb geschreeuwd om hulp, maar er kwam pas verplegend personeel toen het te laat was.»

Verschillende artsen hebben nog enkele uren geprobeerd Tuinfort te reanimeren, tevergeefs.

Hari is verdrietig vanwege het verlies van haar dochter, maar ze voelt zich ook in de steek gelaten. Ze kreeg weinig steun vanuit de kliniek, zegt ze.

HARI «Ik kreeg een appje van de assistent van de arts: ‘We are sorry for your loss.’»

In de overlijdensverklaring staat dat Tuinfort is overleden door een longembolie: een bloedprop die een ader in de longen blokkeert.

Mindere kwaliteit

Aydin Tekgöz is al jaren cosmetisch chirurg in Istanboel. Hij huurt ruimtes in ziekenhuizen om zijn operaties uit te voeren. Op zijn Instagram-account (met 55.000 volgers) staan honderden foto’s van buiken, billen en neuzen, voor en na.

Een Nederlandse bemiddelaar heeft twee jaar lang met hem gewerkt, vertelt ze. In die periode heeft hij, alleen al via haar, zeker honderd Nederlanders geopereerd. ‘Dat ging altijd goed.’ Ze vindt dat de cosmetisch artsen in Turkije vaak mooier werken dan die in Nederland. Maar als ze half februari met een groepje Nederlanders in Istanboel aankomt, opereert Tekgöz in een ander ziekenhuis dan normaal.

BEMIDDELAAR «De hygiëne en het personeel waren van veel mindere kwaliteit. Ik zag gebruikte naalden liggen, er werd schoongemaakt met een vieze mop, drains werden verkeerd geleegd. En het is er druk. Een arts kan met dit soort operaties twee patiënten op een dag doen, misschien drie. Maar ik zag er soms vijf op een dag ingepland.»

Een van de patiënten in het reisgezelschap is een 46-jarige vrouw uit Brabant (die anoniem wil blijven). Zij komt voor een buikwandcorrectie die artsen in Nederland niet wilden uitvoeren.

PATIËNT «Ik had veel last van mijn buik, dus ik was heel blij dat ze het in Turkije wel wilden doen.»

Ze heeft research gedaan en vindt goede recensies over Tekgöz. Ook is een familielid van haar al door hem geholpen. Nergens komt ze waarschuwingen tegen om voorzichtig te zijn met een operatie in het buitenland. Naast een buikwandcorrectie wordt er ook een liposuctie uitgevoerd. Ze wordt geopereerd op zaterdag 13 februari, tien dagen voor Sharida Tuinfort. Ook zij vindt de hygiëne in het ziekenhuis onder de maat.

Aydin Tekgöz is al jaren cosmetisch chirurg in Istanboel. Beeld Aydın Tekgoz
Aydin Tekgöz is al jaren cosmetisch chirurg in Istanboel.Beeld Aydın Tekgoz

Al in het ziekenhuis in Turkije voelt de wond aan haar buik niet goed. Er treedt een verkleuring op en er zit veel vocht in de wond. Toch wordt ze uit het ziekenhuis ontslagen. In Nederland verslechtert haar situatie.

PATIËNT «Het vocht liep uit mijn wond.»

Vanuit Turkije had ze ‘alleen een zalfje meegekregen’. Ze belandt in het ziekenhuis en moet er twee weken blijven. Tijdens een nieuwe operatie wordt afgestorven huid weggehaald; haar navel moet worden verwijderd.

PATIËNT «Ik heb nu een gat in mijn buik; een pomp moet de wond droog houden. Het gaat nog maanden duren voordat er voldoende nieuw weefsel is. Dan krijg ik een huidtransplantatie.»

Ze is boos op de Turkse arts. Vooral omdat er in Turkije werd gezegd dat de verkleuring aan haar buik niet ernstig was.

PATIËNT «Toen ik vanuit Nederland foto’s appte, zeiden ze: het gaat goed! Maar ik had medische hulp nodig, ik heb voor mijn leven gevreesd. Er was gewoon geen nazorg vanuit de arts, we waren een blok vlees op een tafel.»

Ze wil nu vrouwen waarschuwen.

Infecties

Ook een vrouw uit Nijmegen, die met dezelfde reis meeging als de Brabantse, belandde in Nederland in het ziekenhuis. Ook bij haar stierven delen van de huid af; daarnaast kreeg ze zware wondinfecties. ‘We hadden niet veel later naar het ziekenhuis moeten gaan, mijn moeder is op de ic beland’, vertelt haar dochter. ‘De Nederlandse artsen schrokken van de ernst van de infecties. Ze zeiden ook: waarschijnlijk is er in Turkije te hard aan haar huid getrokken. Ze hebben hier haar huid weer moeten openhalen en opnieuw moeten hechten. Het gaat nu nog steeds slecht met haar.’ Ook deze vrouw kwam voor een buikwandcorrectie en liposuctie en werd geopereerd door Aydin Tekgöz. Haar dochter: ‘Toen we appten dat we naar het ziekenhuis gingen, antwoordde de assistent van Tekgöz vanuit Turkije dat dat niet nodig was, er zou geen sprake zijn van een infectie.’

Volgens de bemiddelaarster heeft zich nog een derde vrouw van dezelfde reis met ernstige klachten gemeld. Zij hoefde in Nederland niet in een ziekenhuis te worden opgenomen.

De bemiddelaarster voelde zich niet meer prettig bij de samenwerking met de Turkse kliniek.

BEMIDDELAAR «Ik voel me heel erg betrokken bij deze vrouwen en ik help ze nu nog steeds.»

Nadat ze hoorde dat een van de patiënten in Nederland op de ic was opgenomen, zegde ze de samenwerking met Tekgöz op.

BEMIDDELAAR «Ik ben boos, verdrietig en machteloos. Ik ben bemiddelaar, maar geen arts en ook geen jurist.»

Catharina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde, schrikt als ze de verhalen hoort.

MEIJER «Als je veel handelingen tegelijk doet, is er een groter infectierisico op verschillende plekken. En hoe meer huid je weghaalt, hoe groter het wondoppervlak.»

Kwaliteitsniveau

Een andere vereniging, die van de plastisch chirurgen, waarschuwde vorige week nog voor medisch toerisme in het buitenland. Zij stelt tussen begin november en eind januari zo’n vijftig patiënten te hebben gezien die kampten ‘met complicaties na een behandeling in het buitenland’. De plastisch chirurgen zeggen dat ‘het kwaliteitsniveau moeilijker te controleren is, de nazorg vaak minimaal is en er vaker wordt geëxperimenteerd met technieken’. Ze pleit voor meer voorlichting.

Aydin Tekgöz aan het werk. Beeld Privebeeld
Aydin Tekgöz aan het werk.Beeld Privebeeld

In Nederland zijn de regels strenger, zegt Meijer, er worden minder handelingen per operatie uitgevoerd. Ze is ook kritisch over het bestaan van bemiddelingsbureaus.

MEIJER «Die doen eigenlijk de intake die een dokter moet doen. In feite sturen ze mensen door voor geld.»

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleert buitenlandse artsen die Nederlandse patiënten behandelen niet. De vraag of Nederlandse bemiddelaars wel onder toezicht van de Nederlandse inspectie vallen, kon de Inspectie afgelopen week niet beantwoorden.

DE BRABANTSE VROUW «De dokter had al veel eerder moeten zien dat het fout met me ging.»

De dochter van de vrouw uit Nijmegen gaat met een advocaat overleggen. ‘We overwegen een rechtszaak. Deze dokter moet ter verantwoording worden geroepen.’

Julie Hari, de moeder van Tuinfort, heeft zich ontfermd over haar drie kleinkinderen. Ze houdt de Turkse arts verantwoordelijk voor de dood van haar dochter.

HARI «De dag nadat mijn dochter was overleden, stond Aydin Tekgöz alweer te opereren. En dat doet hij nu nog steeds. Ik wil dat hij boete doet voor wat hij mijn dochter heeft aangedaan.»

Niet iedere vrouw wil met naam genoemd worden in dit artikel. Hun namen zijn wel bij de redactie bekend. Ook heeft de redactie inzage gehad in documenten en WhatsAppjes die hun verhaal bevestigen.

Reactie Aydin Tekgöz:

‘Dit zijn operaties met een hoog risico, waarbij complicaties kunnen optreden. Wat er is voorgevallen, is ongelukkig. Het overlijden van Sharida heeft ons geschokt’, zegt Hafsa, de Engelstalige assistent van Aydin Tekgöz.

De vier incidenten hebben niet tot aanpassingen in de kliniek geleid. De dokter bestrijdt dat het ziekenhuis waarin hij werkt, onhygiënisch is.

HAFSA «Het is schoon. We zijn naar dit ziekenhuis gegaan, omdat de anesthesie hier beter is. We hebben naast deze vier incidenten ook geen andere klachten gekregen. Ik geloof niet zo in pech, maar daar lijkt het in deze gevallen wel op.»

De arts stelt niet te veel operaties op een dag uit te voeren.

HAFSA «We combineren kleine operaties, zoals borstvergrotingen, met grotere operaties als liposucties.»

Contacten met de patiënten verlopen volgens de assistente via de tussenpersonen. In het geval van Sharida Tuinfort stelt de kliniek wel geholpen te hebben bij de terugkeer van haar lichaam naar Nederland.

De kliniek werkt inmiddels niet meer met bemiddelaars in Nederland. ‘Toekomstige klanten kunnen wel direct contact met ons opnemen.’

HAFSA «We hebben voor de komende weken ook nog gewoon Nederlandse klanten in de agenda staan.»

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234