Beelden van Richard. Beeld Wendy Wijnen Media
Beelden van Richard.Beeld Wendy Wijnen Media

medisch wonder

Deze man was acht jaar verlamd maar kan weer bewegen door slaappil

Een Nederlandse man van in de dertig die al acht jaar niet kan bewegen en praten door hersenschade, kan dat korte tijd weer wel telkens nadat hij het slaapmiddel Zolpidem toegediend heeft gekregen. Uit hersenscans blijkt dat dit mogelijk is doordat de slaappil een belemmering voor deze handelingen wegneemt.

Bonne Kerstens

Op een video is te zien hoe de dertiger Richard, die in een verpleegtehuis in Den Haag verblijft, voor hij het middel toegediend krijgt wat apathisch in een rolstoel zit. Contact met Radboudumc-onderzoeker Willemijn van Erp lijkt amper mogelijk, wat hij met een tandenborstel moet doen die hij in zijn hand heeft, lijkt hij niet te weten.

Na toediening van het slaapmiddel verandert dat volkomen. ‘Het gaat goed’, vertelt Richard de Nijmeegse onderzoeker die naar zijn welbevinden informeert. En dat er tandpasta op een tandenborstel moet, weet hij ineens ook. Sterker nog: hij kan ook weer lopen. Als hem wordt gevraagd of hij iets merkt van het toedienen van het slaapmiddel, antwoordt hij: ‘Er is niet zo veel veranderd.’

Te hevig

Het wonder heeft hij te danken aan wetenschappers van het Radboudumc en het Amsterdam UMC. Bij Richard is een bepaalde activiteit in de hersenen - belangrijk voor de overdracht van informatie - te hevig en deze overheerst een andere, voor bewegen en praten noodzakelijke hersenactiviteit, zagen de onderzoekers aan de scans van de hersenen.

‘Je zou de hersenen als het ware kunnen vergelijken met een groot strijkorkest. Bij Richard spelen de eerste violen zo hard dat ze de andere leden van het strijkorkest overstemmen en men elkaar niet meer goed kan horen. Zolpidem zorgt ervoor dat deze eerste violen even meer ‘pianissimo’ spelen, zodat iedereen weer binnen de maat speelt’, zegt mede-onderzoeker Hisse Arnts, neurochirurg in opleiding. Dat Richard juist niet gaat slapen van Zolpidem, zoals een ander mens zou doen, ligt waarschijnlijk aan de wijze waarop zijn hersenen in de war zijn geraakt, denkt Arnts.

Gewenning

Probleem is echter dat Richard went aan het slaapmiddel, waardoor de werking telkens korter wordt. Toch krijgt hij het nog met regelmaat en geeft de ontdekking een hoopgevend aanknopingspunt voor nader onderzoek. ‘Aan iets wat er niet meer is, kun je niets meer doen, maar aan iets wat je kunt remmen wel’, aldus specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker Willemijn van Erp.

Verslikt

Richard, destijds eind twintig, kreeg acht jaar geleden te maken met ernstig zuurstofgebrek doordat hij zich had verslikt. Hij kon niet meer praten, bewegen en zelfstandig eten en herkende familie niet meer. Hij belandde met de zeer zeldzame diagnose akinetisch mutisme in het verpleeghuis.

‘Omdat de situatie van Richard uitzichtloos leek, hebben de familie en ik besloten om het middel aan Richard te geven. Richard begon na het innemen van de slaappil vrolijk te praten, wilde zijn vader opbellen en bleek zijn broers weer te herkennen. Met enige hulp kon hij zelfs weer uit zijn rolstoel opstaan en stukjes lopen.’

Niet eens in de gaten

Bijzonder is dat Richard zelf niet eens in de gaten lijkt te hebben dat hij beperkt is in bijvoorbeeld bewegen. Als hem gevraagd wordt of hij merkt dat hij soms wat moeilijk beweegt, is het antwoord: ‘Nee.’ Maar waar hij normaal gekluisterd is aan een rolstoel, is hij een half uur na het toedienen van het slaapmiddel in staat - met enige ondersteuning - redelijk normaal te lopen.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234