null Beeld ANP
Beeld ANP

eerste dag van proces

Deze moord kostte meer dan alleen het leven van Peter R. de Vries, klonk het in de rechtbank

Het OM eist levenslang tegen de verdachten van de moord op Peter R. de Vries, na een dag die ook in het teken stond van de nabestaanden.

Marco Visser

Moord kost meer levens dan het ­leven van het slachtoffer alleen, ­citeert Kelly de Vries haar vader ­Peter R. de Vries. ‘Onze levens, van familie, vrienden, kennissen en collega’s’, zegt ze. ‘En de levens van jullie dierbaren’, zo richt zij zich tot de verdachten. ‘Jullie ouders, partners, en kinderen.’

De verdachten kijken haar aan, op verzoek van de nabestaanden. Royce was zijn zus Kelly voor­gegaan. Hij vertelt over Peter R. de Vries als vader, opa en echtgenoot, over samen voetballen, het gat dat de dood van zijn vader bij hem heeft geslagen, met een stem waarin de klank van de zo bekende misdaadverslaggever klinkt.

Dat persoonlijke leed staat voorop als je kijkt naar de ernst van de zaak, zegt de officier van justitie. Toch is er meer. Deze moord werkt door in de samenleving, vooral vanwege eerdere gebeurtenissen. ‘Het is moeilijk de opsomming niet te zien’, zegt de officier. In juli 2021, ­Peter R. de Vries, in september 2019, advocaat Derk Wiersum en in maart 2018 Redouan B., de broer van Nabil B. die kroongetuige is in de zaak ­tegen Ridouan T. Dat is geen toeval, zegt de officier. Justitie ziet Ridouan T. dan ook als de opdrachtgever, al ontbreekt daarvoor vooralsnog bewijs.

Rechtbanktekening van verdachten Delano G. en Kamil E. tijdens de inhoudelijke behandeling van het strafproces rond de moord op Peter R. de Vries.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van verdachten Delano G. en Kamil E. tijdens de inhoudelijke behandeling van het strafproces rond de moord op Peter R. de Vries.Beeld ANP

Op klaarlichte dag

De manier waarop de aanslag is gepleegd, laat volgens het Openbaar Ministerie (OM) zien dat maximale maatschappelijke impact een van de doelen was. De moord is niet voor niets op klaarlichte dag gepleegd, in een drukke straat in Amsterdam, op een bekend persoon die volkomen onschuldig is. Daar zit een idee achter. ‘Deze derde moord past in een patroon dat gericht lijkt op zaaien van angst en terreur.’ Dat ziet het OM als reden voor een zo zwaar mogelijke straf­eis.

De eis tot levenslang past volgens het OM in een trend om huurmoorden rond het proces tegen Ridouan T. strenger te bestraffen. De moordenaar van de broer van Nabil B. kreeg aanvankelijk 20 jaar, maar werd in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar. De moordenaars van Derk Wiersum kregen 30 jaar gevangenisstraf. En nu dus de eis tot levenslang, voor beide verdachten. Want zowel Delano G., die de trekker overhaalde, als Kamil E., die de voorbereidingen trof, is in even grote mate schuldig aan de moord, stelt het OM.

Met de hoogste strafeis die ­mogelijk is, wil het OM zowel afschrikken als stevig vergelden. Delano G. is 22. Als hij 30 jaar cel krijgt, de hoogste tijdelijke straf, komt hij na 28 jaar vrij. Hij is dan 50 en heeft nog tijd een nieuw bestaan op te bouwen. Dat vindt het OM onwenselijk. ‘De verdachten hebben hun recht op vrijheid verspeeld.’ Die harde vergelding moet anderen ­afschrikken om ook voor geld iemand te vermoorden. Want dat was het motief van de twee verdachten. Financieel gewin.

Lees ook:

De moord op Peter R. de Vries in appjes van de verdachten: ‘Hahaha, dwars door die kk hoofd en lichaam. Hij is dood’

Misdaadjournalist als risicoberoep: ‘We kijken allemaal naar elkaar en vragen ons af: wie is de volgende?’

Moordmakelaar

Om de twee verdachten te veroordelen, moeten er wel bewijzen zijn. Die zijn er volop. Beelden van camera’s, het contact dat mobiele telefoons maken met telefoonmasten en de berichten via deze telefoons. Deels zijn die in het Nederlands, deels in het Pools. De conversaties worden gevoerd met een tussenpersoon, vermoedelijk een moord­makelaar die zowel het Nederlands als Pools machtig is.

Delano G. blijft zwijgen als hem wordt gevraagd naar de berichten, zoals hij zich bij elke vraag op het zwijgrecht beroept. Kamil E. zegt meerdere malen dat hij onschuldig is. Hij heeft wel gereden, maar wist niet waarvoor. Volkomen ongeloofwaardig, noemt het OM de ontkenningen van de Pool.

Tijdens de rechtszaak komen beelden voorbij van de dag van de moord, en van de voorbereidingen erop. Kelly de Vries wil niet zien hoe haar vader werd neergeschoten en loopt de zaal uit.

Ergens had haar vader rekening gehouden met zo’n einde, met een dood die zo snel kwam dat afscheid nemen niet mogelijk zou zijn. Hij schreef daarom een brief aan zijn ex-echtgenoot, de moeder van Kelly en Royce. ‘Daarin schrijft hij dat hij onvoorwaardelijk van ons heeft gehouden’, zegt Royce. ‘Dat hebben we altijd zo gevoeld en geweten. Dat zullen we bij ons dragen.’

(Trouw)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234