Kinderarts Nico van der Lely. Beeld Frank van der Burg
Kinderarts Nico van der Lely.Beeld Frank van der Burg

InterviewNico van der Lely

Deze Nederlandse dokter moet de Belgische jeugd van de drank af krijgen: ‘Eigenlijk hebben jullie mazzel dat ik kom’

Nu de Nederlandse aanpak van alcoholmisbruik onder jongeren een succes blijkt, schakelt ons land de hulp in van onze noorderburen. Kinderarts Nico van der Lely gaat aan de Universiteit Antwerpen een nieuwe leerstoel bekleden.

Ruim tien jaar geleden zag Nico Van der Lely met eigen ogen steeds meer jonge kinderen met alcoholvergiftigingen in het ziekenhuis belanden. Niet alleen liepen de jonge drinkers hersenbeschadiging op, ze zadelden de maatschappij op met kosten voor bijvoorbeeld medische behandelingen, vandalisme of extra politie-inzet.

Van der Lely besloot daarom in 2006 in het Reinier de Graaf Gasthuis in het Nederlandse Delft een polikliniek op te richten gespecialiseerd in de behandeling van jeugdig alcoholmisbruik. Hij creëerde zo een plek waar kinderen met een alcoholvergiftiging kunnen worden behandeld en waar ze voorlichting kunnen krijgen over de onherstelbare schade van comazuipen. Inmiddels zijn er twaalf poliklinieken naar Van der Lely’s model in Nederland.

Daarnaast werkt de kinderarts mee aan voorlichtingscampagnes en het Nationaal Preventieakkoord. In 2014 verhoogde de Nederlandse regering op zijn initiatief de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar.

– U komt in België alcoholmisbruik onder jongeren bestrijden. Is het probleem in Nederland dus opgelost?

NICO VAN DER LELY «Zeker niet. Maar het grootste probleem is getackeld; de toename van alcoholvergiftigingen die we in het verleden zagen, zien we nu niet meer. Toch moeten we ons blijven inzetten voor het terugdringen van alcoholmisbruik onder jongeren. Ik blijf gewoon in Nederland wonen en werken en zal ook hier met deze strijd doorgaan. Onder andere door me hard te maken voor de verdere uitwerking van het Nationaal Preventieakkoord, waarin we als doel stellen dat in 2040 jongeren onder de 18 geen druppel alcohol drinken.»

– Gaan Belgen anders met alcohol om dan Nederlanders?

VAN DER LELY «In Nederland lijken we al verder te zijn met onze houding ten opzichte van alcohol. Zo is de minimale leeftijd om alcohol te kopen in Nederland 18 jaar, in België is dat nog altijd 16 jaar. Daarnaast zijn er meer ernstige gevallen van alcoholmisbruik onder jongeren.

»Of er ook verschillen zijn in wat of waar ze het meest drinken, moet eerst worden onderzocht, daar hebben jullie in België nog geen zicht op. Maar uit gegevens van verzekeraars lijkt het alcoholprobleem even groot of groter te zijn.»

– Wat kan België van Nederland leren als het gaat om behandelen en voorkomen van alcoholschade?

VAN DER LELY «Veel. Eigenlijk heeft België mazzel dat ik kom. In Nederland deden we er ruim twintig jaar over om te zijn waar we nu zijn. Ik had cijfers, grafieken en andere data nodig om anderen van de noodzaak te overtuigen. België kan nu mooi zien hoe onze preventie- en voorlichtingsmethoden, zoals de poliklinieken, werken.

»Mijn doel is om deze kennis over te dragen, zodat jullie hetzelfde kunnen gaan doen, maar dan met een Belgisch sausje eroverheen en in een sneller tempo.»

– Kan Nederland nog iets leren van België?

VAN DER LELY «Ik denk het wel, maar het moet nog blijken wat precies. In België is in het verleden onderzoek snel opgezet en uitgevoerd, bijvoorbeeld het spoedeisendehulpbezoek van dronken pubers. Ik ben dus benieuwd wie wat met mijn ideeën gaat doen. Vermoedelijk zal dat proces veel sneller gaan dan in Nederland, dat kan dus ook leerzaam voor ons zijn.»

– Wanneer is uw missie in België geslaagd?

VAN DER LELY «Zodra ik er maatschappelijke veranderingen zie met betrekking tot het alcoholgebruik van jongeren, bijvoorbeeld minder alcoholschade of een andere houding jegens alcohol. Als dat lukt, ben ik blij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234