De Rode Duivels vieren de eerste goal tegen Finland Beeld UEFA via Getty Images
De Rode Duivels vieren de eerste goal tegen FinlandBeeld UEFA via Getty Images

EK Voetbal 2020

Deze tegenstanders kunnen de Rode Duivels treffen in de volgende rondes van het EK

Hoera: na een negen op negen in groep B, zullen onze Rode Duivels zondag aantreden in de achtste finale van het EK! De tegenstander staat nog niet vast, maar zal weldra bepaald worden aan de hand van een ingewikkelde tabel. U kunt niet meer volgen? Humo tekent het Duivelse pad richting de finale uit!

Frederik Jacobs

Tegen wie spelen de Rode Duivels zondag in de achtste finale?

Dat staat nog niet vast. Wat we wel zeker weten, is dat we het in Sevilla zullen opnemen tegen een ‘beste derde’ uit groep A, D, E of F. In groep A werd Zwitserland derde. In de andere groepen komen Tsjechië, Engeland, Schotland, Kroatië, Zweden, Slovakije, Spanje, Polen, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije nog in aanmerking.

Waarom wij denken dat we tegen een ploeg uit groep E zullen uitkomen, leest u onder de vierde vraag.

Hoe wordt dan bepaald tegen welke beste derde we spelen?

Dat is afhankelijk van de groepen waaruit de vier beste derdes komen. In deze tabel van Sporza vindt u het overzicht terug.

Voorbeeld: op dit moment komt de top vier van beste derdes uit de groepen A, B, C en F door. Dat betekent dat België voorlopig Zwitserland (groep A) zou loten. Al achten we de kans dat groep B na de groepsfase een beste derde zal afleveren eerder klein, aangezien Finland in die groep met slechts drie punten derde is geëindigd. Met nog zes wedstrijden van de laatste groepsspeeldag op het programma, vermoeden we dat Finland uit de top vier van beste derdes zal verdwijnen. In dat geval kunnen de Rode Duivels niet tegen Zwitserland uitkomen.

Verschillende media zeiden dat we eergisteren voor Zwitserland moesten supporteren. Waarom?

Door de overwinning tegen Turkije, is Zwitserland (groep A) zeker van een plek bij de vier beste derdes. Doordat groep A een beste derde aflevert, slinkt de kans dat de Rode Duivels uitkomen tegen een beste derde uit groep F. Dat zou goed nieuws zijn, want in die ‘groep des doods’ eindigt met Portugal, Frankrijk of Duitsland wellicht een klepper als derde.

Welke tegenstander is zondag het meest waarschijnlijk?

Nu beginnen we écht te speculeren, maar kijkt u nog eens rustig naar de tabel van Sporza. Door de overwinning van Zwitserland, vallen alle opties zonder A weg. De onderste vijf, dus. In de veronderstelling dat Finland uit de top vier van beste derdes valt, kunnen we ook de bovenste zes opties schrappen. Wat blijft er dan nog over? Drie keer E, één keer F.

Om uit die vier overgebleven opties de ‘groep des doods’ F te loten, zouden groepen A, C, D en F een beste derde moeten afvaardigen. Maar in groep C is Oekraïne als derde geëindigd met slechts drie punten. De kans is dus klein dat groep C een beste derde zal hebben. We voelen aan ons eksteroog dat groepen A, D, E en F een beste derde zullen afvaardigen, waardoor onze Rode Duivels zullen uitkomen tegen de derde van groep E. En dat wordt Zweden, zeg dat wij het gezegd hebben!

En daarna?

Uiteráárd zullen onze Duivels zich zondag kwalificeren voor de kwartfinale. Daarin zullen Big Rom en co. aantreden tegen de winnaar van Italië-Oostenrijk (zaterdag, 21u). Eerlijk: onze knieën beginnen al een beetje te knikken bij die gedachte. Italië won zijn drie groepswedstrijden vlotjes en slikte geen enkel tegendoelpunt.

En dáárna?

Als we winnen van Italië (of Oostenrijk), treffen we in de halve finale ongetwijfeld een topper. Die topper zal niet Nederland zijn. Onze noorderburen kunnen we pas in de finale treffen, aangezien zij vanaf de kwartfinale aan de andere kant van de toernooiladder zullen uitkomen. We kunnen in de halve finale wel uitkomen tegen de winnaar van groep F, aka de ‘groep des doods’. We vermoeden dat dat Duitsland wordt.

Tegen wie spelen we in de finale?

Na Duitsland verslagen te hebben met een blitzkrieg van eigen deeg, zullen we in de finale Nederland treffen. Lukaku kroont zich met een hattrick tot topschutter van het toernooi, Tielemans versiert met enkele knappe assists een transfer naar Liverpool. Iedereen gelukkig, behalve de Nederlanders!

Het Duivelse parcours volgens Humo: Zweden -> Italië -> Duitsland -> Nederland

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234