null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

BOEK★★★★☆

Deze verrukkelijke biografie over Erasmus hoort thuis op de boekenplank van elke bibliofiel

Sandra Langereis publiceerde in 2014 een gevierde biografie over boekdrukker Christoffel Plantijn, en haar voorliefde voor uitgevers drukt haar stempel ook op deze verrukkelijke biografie over Erasmus. De beroemde 16de-eeuwse humanist wierp een rots in de kwezelige kikkerpoel van de late middeleeuwen. Door de Latijnse standaardvertaling van het Nieuwe Testament te toetsen aan de originele Griekse versie bewees de graecus dat de bijbel al duizend jaar verkeerd werd gepredikt en dat verschillende dogma’s zoals de erfzonde op vertaal- of kopieerfouten berusten. De Nederlandse historica onderstreept en omcirkelt het revolutionaire belang van Erasmus’ taalwetenschappelijke benadering, die inhoudt dat de Bijbel door feilbare mensen in een bepaald tijdvak is geschreven. Dat klinkt vandaag banaal, maar kon toen naar de brandstapel leiden.

Op dezelfde wijze benadert de historica Erasmus’ enorme oeuvre. Hoewel ze dicht bij de bronnen blijft, is het een karaktervolle biografie door Erasmus’ talrijke geestige brieven waarmee ze gebeurtenissen, gedachten en gevoelens reconstrueert tot een vloeiend relaas. Haar naadloos verweven achtergrondinformatie over onderwijs, kloosterleven en de boekdrukkunst getuigt van haar schrijfvaardigheid én gedreven opzoekwerk. Deze prachtige biografie hoort op de boekenplank van elke bibliofiel.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234