null Beeld AFP/Reuters/Getty
Beeld AFP/Reuters/Getty

Presidentsverkiezingen

Deze vijf vrouwen maken kans om de rechterhand van Joe Biden te worden

De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden begint aan zijn zoektocht naar een running mate. Het wordt een vrouw, maar wie?

Karlijn van Houwelingen

Deze week maakt Joe Biden bekend wie hem als leden van een selectiecomité gaan helpen een potentiële vicepresident te kiezen. Hij verwacht pas in de zomer bekend te maken wie het wordt, maar in de VS wordt volop gespeculeerd sinds Biden in een tv-debat beloofde een vrouwelijke rechterhand te nomineren. Twee vrouwen zijn eerder kandidaat geweest voor het vicepresidentschap van de VS, maar nooit haalde één van hen het Witte Huis.

Joe Biden belooft een vrouw naast zich te kiezen. Beeld EPA
Joe Biden belooft een vrouw naast zich te kiezen.Beeld EPA

De meest genoemde kanshebbers:

1. Amy Klobuchar (59)

De grote plus: Amy Klobuchar won verkiezingen in haar thuishaven, het Middenwesten, waar ze Biden kan helpen aan winst in een aantal cruciale staten. Ze zit op dezelfde, pragmatische golflengte als hij – maar dat betekent ook dat ze hem niet zal helpen om de uiterste linkervleugel van de partij te enthousiasmeren. Ze was wel de eerste op dit lijstje die haar eigen campagne staakte om zich achter Biden te scharen en enthousiast met hem op campagne te gaan.

Amy Klobuchar (59). Beeld AP
Amy Klobuchar (59).Beeld AP

2. Stacey Abrams (46)

Een deel van de Democratische Partij heeft een uitdrukkelijke voorkeur voor een zwarte vrouw. Het wordt gezien als erkenning van de trouwste leden van de achterban, zwarte vrouwen. Dankzij zwarte kiezers kon Biden bovendien zijn campagne redden en presidentskandidaat worden. Vier jaar geleden verloor Hillary Clinton, omdat veel zwarte kiezers thuisbleven - dat zou team Biden kunnen voorkomen met een inspirerende secondant uit de gemeenschap: Stacey Abrams.

Ze was de leider van de Democraten in Georgia en verloor daar in 2018 nipt een strijd om het gouverneurschap, na verkiezingen die volgens Democraten niet eerlijk verliepen. Sindsdien zet ze zich in voor eerlijke kiesregels, waar het in de VS soms aan ontbreekt. Maar nationale ervaring heeft ze niet. Nu het land moet worden opgebouwd na een pandemie, lijkt een rookie geen voor de hand liggende keuze. ‘Ik zou een uitstekende running mate zijn,’ zei Abrams tegen Elle. De meeste politici die zo openlijk solliciteerden, werden het in het verleden niet.

Stacey Abrams (46). Beeld EPA
Stacey Abrams (46).Beeld EPA

3. Kamala Harris (55)

Ook zij wordt vaak genoemd als één van de zwarte vrouwen die goed naast Biden zouden passen. Kamala Harris heeft zelfvertrouwen en jeugdigheid, zaken die Biden mist, een nationaal profiel als scherp ondervrager in de Senaat met ervaring als hoofd van justitie in Californië, en een band met zijn familie: Harris was bevriend met zijn overleden zoon Beau.

Maar ze probeerde zelf ook president te worden, en haalde in de campagne keihard uit naar Biden. Voor het oog van tv-kijkers hield ze hem voor dat hij warme woorden had gesproken over voorstanders van rassensegregatie. Ze liet eerder doorschemeren in een troostprijs als running mate weinig trek te hebben, maar gaf inmiddels toch aan dat ze 'vereerd' zou zijn. Om te oefenen leidde ze al een donatie-evenement voor Biden.

Kamala Harris (55). Beeld AP
Kamala Harris (55).Beeld AP

4. Gretchen Whitmer (48)

De gouverneur van Michigan wordt vaak genoemd, zeker sinds ze een hoofdrol speelt in de bestrijding van de coronauitbraak in een zwaar getroffen staat. Ze mocht al auditie doen in Bidens podcast. Daarmee probeert hij relevant te blijven nu de campagne vanwege het virus zo goed als stil ligt.

Whitmer werd onlangs flink onder vuur genomen door president Trump, die klaagde dat 'die vrouw uit Michigan' ondankbaar was. Dat ze nu te maken heeft met protesten tegen haar strenge lockdownmaatregelen schaadt vermoedelijk haar kansen – controverse in sleutelstaat Michigan kan Biden niet gebruiken. Maar ervaring met het managen van de coronacrisis – dat kan weleens heel welkom zijn.

Gretchen Whitmer (48). Beeld AFP
Gretchen Whitmer (48).Beeld AFP

5. Elizabeth Warren (70)

Als Biden voor Elizabeth Warren kiest, kan hij de gespleten partij verenigen. Een deel van de meest activistische leden ziet weinig in man-van-het-midden Biden. Progressieve heldin en ex-tegenstander Warren zou kunnen helpen die sceptici te overtuigen.

Maar Biden (77) lijkt zijn keuze niet te maken op basis van politieke overwegingen. Het belangrijkste, zei hij, is dat zijn kandidaat voor het vicepresidentschap hem zonder twijfel kan vervangen. ‘Ik ben een oude kerel,’ gaf hij toe. Het is niet ondenkbaar dat de ‘VP’ moet inspringen. Bovendien wil hij een rechterhand die – zoals hij het noemt – simpatico is met zijn ideeën.

Warren is niet veel jonger dan Biden, en denkt op veel vlakken heel anders dan hij.

Elizabeth Warren (70). Beeld AP
Elizabeth Warren (70).Beeld AP

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234