null Beeld

Deze week in Humo: De Beste Mop Ter Wereld

'TerZake Zomer' trakteert u donderdag op het vrolijke verhaal van Richard Wiseman, een Britse psychologieprofessor die in 2001 een wereldwijde zoektocht ondernam naar de beste mop ter wereld.

Redactie

In samenwerking met de Britse Vereniging ter Bevordering van de Wetenschap (van oudsher een waar bolwerk van tonpraters, toogzeikers en plezante nonkels) opende Wiseman een internetforum waarop lolbroeken van over de hele wereld hun favoriete witz konden nalaten, en een waarderingscijfer konden geven aan die van anderen. Twee jaar, 40.000 grappen, 2.000.000 waarderingscijfers en ontelbare Strong Brown Ales later kwam Wisemans team met het verdict naar buiten: de beste mop aller tijden was er eentje over twee jagers (origineel!) en bleek in de jaren vijftig bedacht te zijn door de legendarische Britse komiek Spike Milligan.

undefined

Ter lering (maar toch vooral ter vermaak) legden wij Milligans killer joke voor aan een trio gelouterde ervaringsdeskundigen uit de wondere wereld der comedy: de messcherpe Nederlandse (ex)-cabaretier Hans Teeuwen, het tijdelijk in Finland gelogeerde tekenwonder Kamagurka, en de befaamde Tollembeekse nar Urbanus.


HUMO Heren, komt-ie: twee jagers zijn op tocht in het bos. Plots valt de ene voor dood neer. De ander belt geschrokken de hulpdiensten om te zeggen dat hij vreest dat z'n vriend dood is, en om te vragen wat hij nu moet doen. De telefoniste probeert hem te kalmeren en zegt: 'Zorg eerst dat u er zeker van bent dat uw vriend echt dood is.' Vervolgens klinkt er een geweerschot. De man komt weer aan de lijn en zegt: 'Oké, en nu?'

HANS TEEUWEN (hoorbaar teleurgesteld) « Nou ja, echt slecht is-ie niet, maar de beste mop aller tijden? Pfff.»


KAMAGURKA « Erg voorspelbaar. Dat deze mop het wint, bewijst volgens mij alleen maar dat mensen die aan dit soort tests meedoen volstrekte idioten zijn. Op zich vind ik 'm eigenlijk helemaal niet grappig, maar ik kan me voorstellen dat Spike Milligan hem in zijn tijd goed kon vertellen. Die gast was fantastisch, hé. Eén van de allerbeste moppen die ik van Milligan ken: een boom van veertig meter hoog wordt aan stukken gezaagd om er een stoel van te maken voor een mens van 1 meter 95. Waarom? Omdat die mens dan kleiner lijkt dan hij is. Begrijp je?»


HUMO Euh, niet echt.

KAMAGURKA « Ja, 't is filosofie, hé. Dat is humor voor mij: tegelijkertijd iets metafysisch en iets humoristisch.»


URBANUS « Ik vind het op zich wel tof dat het een wrede mop is - een beetje wreedheid mag wel - maar ik heb er toch al betere gehoord.

» Ken je die van die slangenbeet? Die lijkt er een beetje op: twee gasten wandelen rond in de jungle. Plots krijgt de ene een slangenbeet recht in zijn penis, en ligt daar te krawietelen van de pijn. De ander belt in paniek de hulpdiensten, en vraagt wat hij moet doen. 'Je moet er onmiddellijk dat vergif uitzuigen, anders is je vriend binnen vijf minuten dood.' 'Wat hebben ze gezegd?' vraagt die gast die daar ligt te krawietelen. 'Dat je binnen vijf minuten dood bent.' (lacht) Toch een betere grap, nee?»

Twee kamelen

HUMO Wat ik me afvroeg: houden jullie eigenlijk wel van moppen?


URBANUS « Absoluut; ik tap constant moppen als ik in gezelschap ben. Er moet wel een link zijn met het gesprek. Als er bijvoorbeeld over Rock Werchter gebabbeld wordt, en ik kom plots af met een mop over twee kamelen, dan is dat natuurlijk redelijk onnozel. Maar als iemand toevallig net een reis heeft gemaakt naar Egypte, ja, dan ben ik wel geneigd die mop over die twee kamelen er rap tussen te steken.»


KAMAGURKA « Moppen vind ik antihumor van de kwalijkste soort. Als iemand op me toe stapt en zegt: 'Hey Kama, ken je die mop al van...,' dan denk ik 'man, ga naar huis'. Alleen al dat je aangeeft dat het om te lachen zal zijn, vind ik een zwaktebod. Ik hou veel meer van humor die uit het niets opduikt. Een voorbeeld: ik heb hier een Fins woordenboek gekocht, en ik ben eens gaan kijken wat er bij 'kama' stond. Blijkt dat een Finse vloek te zijn. Als zo'n Fin zichzelf keihard op z'n vinger klopt, roept hij dus 'Kama!' (lacht). Dat is toch honderdduizend keer grappiger dan een mop?

» Overigens: dat mensen moppen grappig vinden, vind ík dan weer bijzonder geestig.»


TEEUWEN « Ik hou ook absoluut niet van moppen, maar wat wel heel erg leuk kan zijn - en dit weet ik uit ervaring - is in gezelschap aan een mop te beginnen, en dan eindeloos door te blijven vertellen, zonder tot een clou te komen. Daarmee kun je mensen máteloos irriteren (lacht).»


HUMO Het team van Wiseman ging niet alleen op zoek naar de beste mop ter wereld; ze onderzochten ook aan welke voorwaarden de ideale bak moet voldoen: zo dient die gemiddeld 103 woorden te tellen, en kan men, als het een dierenmop betreft, het best een eend gebruiken. Wiseman beweert namelijk wetenschappelijk bewezen te hebben dat de eend het grappigste dier ter wereld is.

TEEUWEN « Jaaah, de eend! Je hebt veel eenden in de comedy, hé: Donald Duck, Alfred Jodocus Kwak, Daffy Duck, noem maar op. Zelf vind ik de wombat misschien nog wel geestiger. Ken je dat beest? Zit de hele dag in een boom, eet wat toevallig voor z'n neus ligt, en doet voor de rest helemaal niks. Het klinkt ook wel grappig, vind ik: wombat. (proeft het woord) Wom-bat. Lachen.»

null Beeld


KAMAGURKA « Het grappigste vind ik het vogelbekdier: dat beest heeft zwemvliezen, een lange bek en een buidel - alles wat je nodig hebt om grappig te zijn. En het kan niet vliegen.»


URBANUS « Ze hadden ook eens het humorgehalte van voorwerpen mogen onderzoeken. Neem nu een muskaatnootrasp of een soepmixer: geweldig grappige dingen vind ik, terwijl met veegborstels of tafels dan weer helemaal níét te lachen valt. Tuinslangen zijn ook goed: neuken op je tachtigste, dat is zoiets als biljarten met een tuinslang (lacht). Grappen werken altíjd als je er een tuinslang insteekt.»

Immers, daarentegen

HUMO Met welk soort grappen scoren jullie het meest?


URBANUS « Ik heb tijdens mijn optredens de formule voor de ideale grap uitgedokterd: hoe langer je de mensen op de pointe laat wachten, hoe beter die pointe moet zijn. Je hebt van die idioten die beginnen van 'Er was eens een Amerikaan, een Belg, een Hollander, een Rus, een Chinees, nog een Chinees, een Deen, een Noor, een Zwitser...' Ja, dan heb je als onschuldige toehoorder wel recht op een gigántische monsterpointe, vind ik.»


KAMAGURKA « Wat voor grappen het zijn maakt niet zoveel uit, zolang het maar goeie grappen zijn, en geen flauwe. Hoewel, flauwe grappen kunnen af en toe ook, maar dan moeten het wel goeie flauwe grappen zijn. Zéker geen woordspelingen, want die hebben niks met humor te maken.»


TEEUWEN « Ik háát woordspelingen, maar juist daarom kan het ook weer erg geestig zijn om er eens eentje te gebruiken.

» Ken je die geweldige Engelse serie 'I'm Alan Partridge' met Steve Coogan? In het audiocommentaar op de dvd hoorde ik dat ze heel lang gediscussieerd hadden over welke leeftijd ze zijn assistente Lynn moesten geven. Een oneven getal vonden ze eigenlijk grappiger, maar omdat ze al zo vaak oneven getallen hadden gebruikt, hebben ze haar 50 gemaakt, als een soort rebellie tegen het cliché (lacht). Zo kan een woordspeling ook weleens: om clichés te vermijden.»


HUMO De legende wil dat Toon Hermans na zijn optredens wel eens ging tellen hoeveel zeteltjes er nat waren van mensen die het in hun broek hadden gedaan van het lachen.

URBANUS « Ja, maar dat kan ook te maken hebben met de ouderdom van zijn publiek: of het nu grappig was of niet, die mensen bepisten zich toch (lacht)


HUMO Gebeurt het bij jullie ook wel eens dat toeschouwers zich bepissen?

KAMAGURKA « Ik heb al verscheidene keren meegemaakt dat er mensen begonnen te hyperventileren of een aanval van epilepsie kregen tijdens één van mijn optredens. Die moesten dan met de ambulance worden weggebracht. Ja, mijn humor is niet zonder gevaar, mensen.»


TEEUWEN « Ik heb ooit een sketch gedaan waarin ik m'n vader speelde die z'n konijn de woorden 'immers' en 'daarentegen' probeerde aan te leren. Ik ging op m'n knieën voor een ingebeeld hok zitten en bleef die woorden continu herhalen, telkens met een heel lange pauze ertussen: 'Immers!' (pauze) 'Daarentegen!' In die pauzes was er dan altijd wel iemand die het echt niet meer hield van het lachen. Heel aangenaam, want zelf hoef je dan helemaal niks meer te doen: op een gegeven moment lacht het publiek niet alleen om jouw grap, maar ook om die persoon die zich aan het bescheuren is. 't Is wel oppassen dat zo iemand er niet in blijft, natuurlijk.»


URBANUS « Ik heb het al eens meegemaakt dat iemand zich letterlijk een breuk lachte. Die mens zat daar van (roept) 'Waaaahahahaha!' en in één keer ging dat van 'krak!': een liesbreuk (lacht). Achteraf bleek dan dat hij daar juist aan was geopereerd.»


HUMO Om af te sluiten: de mop die het slechtst gewaardeerd werd van alle 40.000 grappen die naar Wiseman's internetforum gestuurd werden - met een beetje goeie wil de slechtste grap aller tijden dus: waarom stak de kip de straat over? Om aan de overkant te geraken.

URBANUS « Flauw. Zo zijn er honderd miljoen, hé?»


KAMAGURKA « Dat vind ik nu eens een uitstekende grap, zie. Erg zen ook; 't had een wijsheid van de Dalai Lama kunnen zijn.»


TEEUWEN (wildenthousiast) « Jááh, deze mop vind ik om je te beschéúren. Staak het zoeken mensen; dit is zonder enige twijfel De Beste Mop Aller Tijden!»

(nj)

'TerZake Zomer'
Canvas, donderdag 10 augustus, 20 u.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234