null Beeld

Deze West-Vlaamse acteur bestormt Tokio: 'Je leeft maar één keer, wees gulzig!'

'Japanse porno is geweldig, geslachtsdelen worden gewoon weggeblurd', zal Niels Deleyn tijdens ons gesprek zeggen. Een West-Vlaming die je zo ongemakkelijk doet voelen dat het weer komisch wordt. Maar ook een durver die naar Tokio verhuisd is om het als acteur te maken.

fernand van damme

Je kent hem misschien van het Eén-programma 'Wereldsteden', waarin zes Vlamingen worden gevolgd die naar het buitenland trekken om hun dromen na te jagen. De droom van Deleyn? Gulzig leven, zonder compromissen. Weg van de Vlaamse azijnpissers. Geen enkele omgeving leent zich daar beter toe dan de kolkende neonjungle van Tokio. In de metropool is het afzien en weer doorgaan, en zo heeft hij het graag.

Voor de feestdagen ruilt Deleyn het surrealisme van Japan even in voor zijn beruchte Belgische variant, want Nieuwjaar indrinken doet hij toch het liefst met zijn Knokse maten. 'Het is een huizenhoog cliché, maar in het buitenland merk je pas wie je echte vrienden zijn. Zo heb ik geleerd om die vriendschappen meer te koesteren. Als ik terug in Knokke ben, is het alle remmen los, lacht Deleyn.

HUMO Waarom ben je in de eerste plaats naar Japan getrokken?

Niels Deleyn «Twee jaar geleden zat ik met vrienden op café, iedereen vertelde hoe ze zich aan het settelen waren. Ik daarentegen had geen job en mijn relatie was op de klippen gelopen. Op de achtergrond speelde een Japanse komedie. Ik dacht: op een dag speel ik mee in zo’n geschifte film. Twee weken later verhuisde ik naar Tokio. »De eerste maanden kreeg ik uiteraard het deksel op mijn neus. Opdrachtgevers vertelden me dat ze met mij niets konden aanvangen. Maar door de talloze teleurstellingen werd ik nog meer in mijn ambities gesterkt. Ik ging aan de slag als model, wat ik niet graag deed maar het was van moetens. Verrassend genoeg haalde ik heel wat opdrachten binnen. En kijk, enkele weken geleden heb ik een reclamefilmpje voor Nivea gedraaid. De eerste stap naar mijn Japanse acteercarrière is gezet.”

HUMO Denk je dat je talent voor acteren hebt?

Deleyn «Serieuze rollen zie ik mij niet meteen spelen, maar voor komedie en sketch heb ik wel een zekere feeling. Of ik zal het anders verwoorden: ik vind mezelf grappig, da’s al iets. (lacht) »Kijk, tot mijn zestiende liep ik school aan het Sint-Jozefslyceum in Knokke, zo eentje van de oude stempel vol regels. Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken en woordkunst-drama aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge gaan studeren. Als Knokkenaar werd ik onmiddellijk gecatalogiseerd als ‘dikke nek’, maar niettemin ging een nieuwe wereld voor mij open. Eén van vrije expressie.”

Acteerambities werden even opgeborgen toen hij achttien werd, Deleyns vrienden gingen op kot in Gent en de lokroep van de Overpoort was te groot. Hij ging er Spaans-Frans studeren om er al in het tweede semester de brui aan te geven. Aan de Hogeschool West-Vlaanderen zou hij uiteindelijk een diploma recreatiemanagement behalen.

Deleyn «Bloed, zweet en tranen heeft me dat gekost. Ik heb er vijf jaar over gedaan, in plaats van de gebruikelijke drie, omdat mijn docent Engels een pik op mij had. De allereerste les heb ik hem met een seksueel getinte woordspeling voor schut gezet en die man heeft mij dat nooit vergeven.»

HUMO Kick je erop om mensen ongemakkelijk te laten voelen?

Deleyn «Kicken? Schrijf op: erectie! (lacht) Neen echt, het leven is te serieus. Ik wil mensen laten lachen. Uiteraard zijn er heel wat die mijn gevoel voor humor niet kunnen appreciëren, maar dat zij zo. Ik doe wat ik wil, ik ben wie ik ben. Mijn ouders hebben moeite met die levenswijze. Vooral met mijn vader heeft dat altijd voor conflicten gezorgd. Als academicus is hij een toonbeeld van sérieux. Als kind mocht ik vooral niet te luid roepen tijdens het spelen, want wat zouden de buren wel niet denken?»

[FOTOSPECIAL_35705]

HUMO In de ordelijke Japanse samenleving wordt er ook niet op een regeltje meer of minder gekeken. Kan een impulsieve chaoot als jij daar aarden?

Deleyn  «In het begin heb ik wel wat mensen beledigd. Dat is iets waar je blijkbaar door moet in Japan, je krijgt het deksel op je neus en dan leer je daaruit. »Tijdens mijn eerste maand in Tokio had ik een make-upartiest leren kennen. We amuseerden ons kostelijk, maar op een avond ging het fout. We zaten in een sushirestaurant en ik dolde wat met de chefs. Die leken dat grappig te vinden, maar blijkbaar vonden zij mij enorm onrespectvol. Niet de westerling mag dan de frustraties opvangen, wel het Japanse gezelschap. Zij zijn dan verantwoordelijk voor jou. Die vent heeft mij dan op alle sociale media geblokkeerd, ik had hem zodanig voor schut gezet.”

HUMO Je bent naar Tokio verhuisd omdat extremen je aantrekken. Hoe zit dat op seksueel vlak?

Deleyn  «Seks is voor mij belangrijk. (...) Ik ben een flierefluiter, maar ik sta zeker open voor een relatie. Alleen heb ik nog geen zot gevonden die op dezelfde golflengte zit. Waarom moet dat eigenlijk, een relatie? Ik word niet snel meer verliefd.” HUMO Hunker je in de anonimiteit van een metropool nooit naar iets meer? Deleyn «Absoluut niet. Ik voel mij nooit alleen. Ik ben een plantrekker.»

HUMO Hoelang plan je nog in Japan te blijven?

Deleyn  «Ik ben verliefd op dit land. Elke dag krijg ik hier zoveel prikkels, terwijl ik in België bijna niets noemenswaardigs meemaak. Belgen staan niet open voor nieuwe dingen, hebben enkel oog voor het leven rond hun kerktoren. Neen, je zou me moeten zien op straat, ik wandel hier iedere dag rond met een glimlach van oor tot oor. Laat me hier nog maar even gelukkig zijn.»


Niels Deleyn op Instagram

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234