null Beeld

'Diagnosis' op Netflix: 'Af en toe kan Moeder Natuur echt wel een reusachtige bitch zijn'

Als studente geneeskunde dacht ik dat een diagnose zoiets was als de tafels van vermenigvuldiging,’ zegt dokter Lisa Sanders ergens. ‘Vier maal zes is altijd vierentwintig. Wat ik niet wist, is dat er niet één antwoord is, maar een dozijn. Een diagnose stellen is eerder Sherlock Holmes.’

Marc Van Springel

undefined

Dat inzicht vormde het uitgangspunt van Sanders’ populaire column in The New York Times Magazine, waarin de dokter, inmiddels een absolute toparts verbonden aan de Yale University School of Medicine, sinds 2002 over patiënten met zeer zeldzame aandoeningen schrijft, en hoe ze uiteindelijk aan een diagnose kwamen. De column was de inspiratie voor de tv-reeks ‘House, M.D.’, waarvoor Sanders als medisch adviseur optrad, en werd nu in een zeven- delige serie voor Netflix gegoten.

In elke aflevering maken we kennis met een patiënt waarvoor geen enkele dokter een sluitende diagnose heeft kunnen vinden. Dokter Sanders doet via de onlinekanalen van The New York Times een oproep, waarna professoren, dokters, onderzoekers, maar ook medische studenten of mensen die de symptomen menen te herkennen van over de hele wereld per videoboodschap hun suggesties en theorieën kunnen insturen. Dokter Sanders filtert er de veelbelovendste denkpistes uit, doet wat nader onderzoek en gaat dan in overleg met de patiënt en de familie op zoek naar een diagnose, en vooral: een mogelijk einde van een vaak lange en schrijnende lijdensweg. Niks vreselijkers en uitzichtlozers namelijk dan een zwaar in je leven ingrijpende ziekte waarvoor geen verklaring lijkt te bestaan, laat staan een remedie. Zeker in Amerika, waar, zo krijgen we nog maar eens te zien, een ernstige ziekte vaak de kortste weg blijkt naar een berg schulden en zelfs armoede.

Sanders’ speurtochten leveren niet alleen spannende en redelijk verslavende medische whodunits op, maar ook zeer boeiende, aangrijpende en leerzame tv. De casussen die aan bod komen, zijn op zich al bijzonder genoeg, maar ‘Diagnosis’ toont ook mooi hoe geneeskunde behalve keiharde wetenschap ook een kwestie van deductief denkwerk en inzicht is – holmesiaans, inderdaad. ‘Sommige dingen leer je uit boeken, andere alleen door ervaring,’ stelt Sanders. Je ziet hoe ingewikkeld geneeskunde kan zijn en hoe we, ook al zitten we retourreizen naar Mars te plannen, nog héél veel níét weten over onszelf: zo is de werking van het brein, toch niet ons onbelangrijkste orgaan, nog altijd grotendeels een mysterie. Verder bestaat de gemiddelde mens – een Italiaans team wist het enkele jaren geleden te berekenen – uit een kleine veertig biljoen cellen (en nog eens ongeveer evenveel bacteriën), en met elk daarvan kan iets fout lopen of al bij de geboorte iets mis zijn. Het menselijk lichaam is een wonderbaarlijke, maar ook zeer fragiele, hopeloos ingewikkelde en soms raadselachtige machine, leert deze serie, en we springen er dus maar beter een beetje voorzichtig mee om.

Daarnaast herstellen de warme en welgemeende reacties en het medeleven waarmee Sanders na elke oproep wordt overstelpt ook je geloof in de mensheid – in ons geval toch zeker voor vijf minu- ten. Het is ook fijn om eraan herinnerd te worden dat sociale media af en toe wel degelijk nuttig kunnen zijn en mensen bij elkaar kunnen brengen, zoals ze ooit bedoeld waren. Ook al is het geen feelgoodserie (niet elk verhaal krijgt per se een happy end), de toon van ‘Diagnosis’ is, een mens is er niet meer aan gewend in deze grimmige tijden, verfrissend positief en hoopvol. Vooral ook dankzij de fantastische Lisa Sanders, een empathische, wijze en gedreven arts met een onwrikbaar geloof in haar medemens en

in de kracht van de geneeskunde, én een dokter zoals iederéén er zich wel één zou wensen. Waarbij wij, om vervelende misverstanden te vermijden, toch even willen aanstippen dat wij zeker niet mogen klagen over u, dokter V.D.! Dat akkefietje met die injectienaald in ons oog zijn we allang vergeten!

Voorts dagen wij u uit om het droog te houden bij de aflevering over Kamiyah, een 6-jarig meisje dat tot driehonderd keer per dag plots een paar seconden lang het bewustzijn verliest. Vooral op momenten dat ze vrolijk en gelukkig is. Zo wreed en ondoorgrondelijk kan Moeder Natuur, af en toe echt wel een reusachtige bitch, dus ook zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234