null Beeld

Diamantfraude in Antwerpen: kroongetuige David Renous spreekt

Op 16 augustus werden in het justitiepaleis van Antwerpen alle handtekeningen gezet onder de minnelijke schikking met het diamantbedrijf Omega Diamonds. In ruil voor 160 euro miljoen ontsnappen Omega-kopstukken Sylvain Goldberg en Ehud Laniado, verantwoordelijk voor een megafraude ten belope van 2,7 miljard euro, aan gerechtelijke vervolging en een mogelijke veroordeling met bijbehorende superboetes. De Brusselse diamanthandelaar David Renous bracht de zaak-Omega Diamonds aan het rollen.

Raf Sauviller

Diamantairs praten in de regel nooit in het openbaar over hun bezigheden, maar voor Humo doorbrak Renous de omerta. Dit is zijn verhaal – het is lang, en het is duister.

'Een miljoen euro witwassen met diamanten: poepsimpel'

David Renous is de vriendelijkheid zelve als we hem begroeten in het art-nouveaucafé Le Cirio in hartje Brussel. Renous is 48, klein, kalend en corpulent. Hij lijkt helemaal niet op de avonturier die hij jarenlang is geweest. Vandaag praat hij met ons, over enkele maanden brengt hij bij uitgeverij Van Halewyck een boek uit over zijn belevenissen in de diamantwinning.

Renous was jarenlang in dienst van Omega Diamonds, dat diamanten uit Afrika importeert – hij was opkoper van ruwe diamant. Volgens cijfers van de Verenigde Naties komt ongeveer twee derde van de wereldproductie van industriële en sieraaddiamant uit het zwarte continent. De ontginning is er in handen van grote mijnbedrijven zoals het Brits-Afrikaanse De Beers, die over concessies beschikken om het legaal boven te halen en naar verwerkings- en verkoopscentra zoals Antwerpen, Mumbai en Tel Aviv te brengen.

Tegelijkertijd zijn er talloze kleine ondernemers aan de slag: diamantzoekers, piraten en illegale operatoren, die hun minder officiële buit naar de zwarte markt brengen. Daar worden de diamanten opgekocht door Belgen en Libanezen, die ze vervolgens naar het Westen smokkelen. En vaak betekent dat: naar Antwerpen.

David Renous «Natuurlijk zijn de mensen van Omega Diamonds kwaad. Ik hoorde net dat ze het Antwerpse parket hebben verteld dat ik een spion van de CIA ben. Ze hebben op het internet een synopsis gevonden van een filmscenario dat ik heb geschreven naar aanleiding van mijn perikelen, en waarin ik als hoofdpersonage een CIA-agent opvoer. ‘Zie je wel dat Renous een Amerikaanse spion is!’ zeggen ze nu. Dat is natuurlijk om te lachen.

»De wereld van de ruwe diamant in Afrika is dat niet. De opkopers die op de informele markten actief zijn, zijn allemaal avonturiers, cowboys, soms halve gangsters. Ik was ook zo, maar eigenlijk kom ik uit een respectabele Brusselse familie van diamantairs; ik was voorbestemd voor een rustige job in de diamantverwerking. Jarenlang heb ik in Antwerpen gewerkt als klover, een specialist die de inwendige structuur van ruwe diamant leest om die in de best slijpbare en dus meest winstgevende stukken te klieven, zodat het onbruikbare restafval tot een minimum beperkt blijft.

»Het is een mooi beroep, maar de introductie van de lasertechnologie bij het kloven, en het feit dat Indische diamantairs het bewerken van de diamant, vooral dan de diamant van mindere kwaliteit, grotendeels hebben overgenomen, betekende de doodsteek voor mijn metier. Eind jaren 80 ben ik ermee gestopt, en even later kreeg ik een aanbod van een grote Antwerpse diamantair om voor hem te werken, eerst als sorteerder – dat is de man die de diamanten opdeelt op basis van hun kwaliteit, kleur en grootte – later als inkoper van diamant.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234