de zomer van JH Beeld Humo
de zomer van JHBeeld Humo

HUMO’S GROTE REISGIDS VAN DEPETITE HISTOIRE (5)

Die keer dat de straten in Zedelgem geplaveid waren met bankbiljetten

Geld: daar draait alles om in dit vijfde deel van deze gevierde reisgids. Dat geld (gaande van 2 tot 500 euro) wordt gevonden op straat, in de berm van een snelweg of – zomaar! – in vele brievenbussen tegelijk.

Jan Hertoghs

RUDDERVOORDESTRAAT, ZEDELGEM: De ‘Bonanza’-straat

Eind april 2018 wordt ingebroken in een huis in Torhout: twee dieven gaan aan de haal met een geldkluis. Ze worden betrapt en achtervolgd door de politie. In Zedelgem, waar ze ‘bijna 200 km per uur’ rijden, gooien ze de kluis uit de auto in een poging de motoragent af te schudden. Het ding breekt open en bankbiljetten van 500, 200 en 100 euro dwarrelen door de lucht.

‘De straat lag geplaveid met geld’, en de graailust brak los. ‘Ik zag zeker dertig mensen briefjes bijeenharken. Iemand probeerde met een aftrekker geld vanonder een wagen te halen. (...) Een autobestuurder sprong uit zijn wagen, zijn kinderen nog op de achterbank. Hij begon als een gek te grabbelen, stapte weer in en scheurde weg.’ De politie kwam ter plaatse en kon zelf meerdere tienduizenden euro’s oprapen en ook opeisen. Bij sommigen moesten de agenten het geld ‘uit de handen trekken’.

De ordehandhavers meldden daarop dat de feiten ‘even strafbaar als diefstal met braak’ waren, omdat de aanwezigheid van de kluis op een eigenaar wees. De burgemeester deed een radio-oproep om het geld terug te bezorgen, onder meer via een anonieme brievenbus. Eén ‘eerlijke vinder’ bracht zelfs 21.000 euro terug. Nog tot een week daarna liep er ‘veel volk’ door de Ruddervoordestraat, ‘tot in de struiken zoekend naar briefjes’. Uiteindelijk werd 427.000 euro van de 465.000 euro gerecupereerd. En dus is 38.000 euro verdwenen. Het gerucht gaat nog altijd dat er wel 1 miljoen euro in de kluis zat, en dat er nog honderdduizenden euro’s ‘vermist’ zijn.

GRAVENSTEEN, GENT: De nieuwe Trevifontein

In 1994 betrapten enkele bewakers van de Gentse middeleeuwse burcht een man op heterdaad die zijn zoontje aan een touw in de vergeetput van het slot liet zakken. Het jongetje moest de geldmunten oprapen die de toeristen in de 5 meter diepe kerker hadden gegooid. De politie zei dat het tweetal een buit ‘van een paar duizend franken’ had vergaard, ‘alsook diverse vreemde valuta’.

LEUVENSESTRAAT, VILVOORDE: Het domstedievenpad

Niet elk dievenpad gaat over rozen. Twee gemaskerde overvallers bliezen in april 2002 de verkeerde bankautomaat op in het Fortis-filiaal waar vandaag uitzendonderneming Adecco kantoor houdt. De gangsters brachten explosieven aan op de printer van rekeninguittreksels in plaats van op de geldautomaat. ‘Na twee zware ontploffingen dwarrelden er geen bankbiljetten, maar blanco uittreksels in het rond.’ De dieven zagen hun vergissing in ‘en scheurden weg’.

De Vilvoordse politie sprak van ‘een bijzonder domme actie. Om de hoek was een geldautomaat en in een straal van enkele honderden meters waren er nog twee andere.’

SNELWEG TUSSEN BERTRIX EN MENUCHENET: De geldstukkenberm

Een geldtransport dat munten van 2 euro vervoerde, verloor in september 2008 een deel van zijn lading. Een lezer van de krant La Meuse kon 40 euro verzamelen ‘in 10 minuten’. Dat hij 10 minuten nodig had, kwam omdat de geldstukken verspreid over de weg lagen. De ‘convoyeur’ van de geldwagen kon de politie pas na enkele kilometers inlichten. Hij zag in zijn spiegel ‘een vreemde stoet van wagens’ die hem volgde en soms in de berm parkeerde. De pechstrook was plots een meevalstrook!

De politie arriveerde bij de muntenberm en wist ‘de ijver van de geldzoekers af te remmen’. Volgens RTL Online moesten de agenten wel ‘kromgebukt langs de weg’ lopen om een deel van het geld te kunnen recupereren. De politie wilde niet meedelen hoeveel geld vermist was, alleen dat het Brink’s Ziegler-transport ‘een technisch probleem’ had gehad. RTL Online sprak van een ‘jackpot’ en geld dat zomaar ‘van de camion viel’. De boventitel luidde: ‘Geldwagen speelt voor Klein Duimpje’.

SPAARSTRAAT, KESSEL-LO: De wildeweldoenerstraat

Geld van de openbare weg oprapen en niet aan de politie bezorgen, is strafbaar. Maar wat als ze het gewoon in je brievenbus stoppen? Dat overkwam vele bewoners van de Spaarstraat in Kessel-Lo. Op dinsdag 22 april 2014 zat er een bankbiljet van 10 euro in hun bus. De volgende dag: weer 10 euro. En op donderdag nog eens. De tongen in de buurt kwamen los, een bewoner lichtte Het Laatste Nieuws in, en zo vond het verhaal zijn weg naar Qmusic en het middagjournaal van VTM. Er was sprake van een ‘weldoener met gevoel voor humor’ en van een straat die helemaal ondersteboven was.

Exact vijftig jaar na het verschijnen van het Suske en Wiske-verhaal ‘De wilde weldoener’ sta ik in de Spaarstraat, net voorbij het station van Leuven. Ze telt zo’n 150 huisnummers: vooraan arbeiderswoningen die merendeels gerenoveerd zijn, achteraan burgershuizen met een voortuin. Kristel Pues was één van de geldontvangers in 2014.

KRISTEL «Elke keer zat dat bankbiljet los tussen de andere post. Geen enveloppe, geen briefje met uitleg, niks. Bij het eerste biljet dacht ik: moet iemand mij nog geld en durft hij of zij niet aan te bellen, omdat het een ‘schuld’ van lang geleden is? Bij het tweede biljet dachten de meesten in de straat aan een weldoener. Twee maanden tevoren had een gepensioneerde in de nabije krantenwinkel 5,4 miljoen euro gewonnen met de lotto, één van de grootste winsten in België: het kon niet anders of die persoon wilde een deel van dat fortuin stilletjes weggeven aan de Spaarstraat.»

CELINE EN SAM «Wij woonden nog maar een goed halfjaar in de straat en ineens zat er 10 euro bij de post. Aanvankelijk dachten we: iemand heeft zich van brievenbus vergist. Dus wij legden dat biljet opzij tot de rechtmatige eigenaar het zou opvragen. Bij het tweede biljet feliciteerden we onszelf: wat goed dat we uitgerekend híér een huis gekocht hebben! Het geld komt zo binnenlopen!»

Ook Celine en Sam dachten aan een weldoener, omdat enkele maanden tevoren een man in Koksijde drie dagen na elkaar biljetten van 20 euro in enkele appartementsblokken had verdeeld. Geld van een erfenis.

CELINE «Het kon niet anders of in Kessel-Lo was een copycat aan het werk, iemand die ons en onze Spaarstraat in zijn erfenis wilde betrekken.»

Twee dingen vielen op. Dat het geen glimmende maar gebruikte verrimpelde biljetten waren, en dat sommige bewoners helemaal niks hadden gekregen. Kleefde op je brievenbus een sticker met de boodschap ‘Geen reclamedrukwerk’, dan had je pech. En zo raakte de straat verdeeld in lotto/Robin Hood-believers en reclamestuntbelievers. Eén buurvrouw wilde alvast de antireclamesticker van haar brievenbus verwijderen.

KRISTEL «Veel buren zaten op de uitkijk om de geldverdeler te kunnen zien. Maar ja, je kunt geen hele dag aan je raam staan loeren!»

Kristels vermoeden viel op ‘een kleine donkere man’ die iets in een aantal bussen stopte, maar ze kon hem niet achternagaan. ‘Ik was net de ramen aan het schoonmaken.’

SAM «Onze buurvrouw had hem ook gezien. Een man met een schoudertas. ‘Die zat vol cash,’ zei ze!»

Kristel vermoedde dat de ‘kleine donkere man’ de stille handlanger was van de grote lottowinnaar (‘zo iemand wil natuurlijk anoniem blijven’), maar de dag na het derde bankbiljet kwam het uit: het was een reclamestunt van myShopi, ‘de grootste bedeler van reclameblaadjes in ons land’. Die wilde met de stunt duidelijk maken dat je met ‘de promo’s in de reclamefolders algauw 10 euro kan besparen’. En dat sparen ‘zelfs opwindend kan zijn’.

Dat was niks te veel gezegd. De geldverdeler, Ibrahim Turan (een Nederlander van Turkse afkomst), had niet alleen gezien dat mensen dankbriefjes ophingen aan hun bus, maar ook dat iemand uit de buurt ‘drie extra postbussen had geplaatst’ om meer geld te vangen.

Ook in de Gentse Spaarstraat en in de Luikse Rue de l’Épargne had deze Mister Cash biljetten verdeeld. In totaal voor 4.440 euro. Voor een bedrijf een goedkope stunt, als je daarmee de kranten én de tv kunt halen.

In Kessel-Lo heeft de Spaarstraat van nu veel nieuwe inox brievenbussen die geen reclamefolders wensen. Eén huis heeft zijn oude brievenbus in de arduinen gevel een nieuwe bestemming gegeven: de bus herbergt nu een bijenhotel. Insecten die al eeuwen een symbool zijn van naarstig sparen en vergaren.

Ik spreek bewoners die in 2014 met lege handen achtergebleven zijn. ‘Echt geld in de bus?! Vals geld, zult ge bedoelen! Ha, toch echt geld. En gij komt dat nu terughalen, ofwa?’

En dan de vraag van 4.440 euro: wat vond geldverdeler Ibrahim Turan zelf van zijn opdracht? Het was een karwei dat hem ráákte, zei hij in Het Laatste Nieuws. Hij had ‘hartenpijn’ gehad. Wat hij in de bussen stopte, vertegenwoordigde voor hem drie maandlonen.

Volgende week

Corona & Varia

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234