null Beeld

Die keer dat hij een vleermuishoofd afbeet en 9 andere strapatsen van Ozzy Osbourne

Deze week ligt de Nederlandse vertaling van ‘I Am Ozzy’ in de winkels, de autobiografie van Ozzy Osbourne uit 2010 die in geen tijd een bestseller werd. Niet slecht voor iemand die op bladzijde één van zijn boek beweert zich absoluut niets te herinneren. De Prince of Darkness in tien anekdotes: ‘Door die eerste kom marihuana was het toilet meteen verstopt.’

Jürgen Beckers

'Ozzy donderde ladderzat op de landingsbaan. Hij kwam letterlijk Amerika binnengevallen'

De verhalen over Ozzy’s drug- en alcoholgebruik zijn genoegzaam bekend, zijn strapatsen met Mötley Crüe tijdens de ‘Bark at the Moon’-tour midden jaren 80 staan plastischer beschreven in ‘The Dirt’ (het walgelijkste en tegelijk meest onderhoudende rockboek ooit geschreven), en de muzikale kant van Black Sabbath blijft in ‘I Am Ozzy’ relatief onderbelicht. Dat neemt niet weg dat de lezer 400 bladzijden lang van de ene anekdote in de andere duikelt. Een hoop daarvan hadden wij zelfs nog nooit gehoord, of toch niet zoals Ozzy ze uit de modderige diepten van zijn brein opgraaft. Een bloemlezing in tien delen.


1. Zijn eerste job in de muziekindustrie

Althans, dat is hoe Ozzy – die toen nog John werd genoemd, omdat hij zo heette – het verkoopt aan zijn vrienden. Als ze vragen wat hij dan precies doet, zegt hij: ‘Ik stem dingen.’ En dat doet hij ook. Meer bepaald: autoclaxons. In de jaren 60 werden claxons nog handmatig met een schroevendraaier gestemd. Bandwerk: negenhonderd per dag, BÈH-BOE-WIEIE-EURRH-BIEOEP, loeihard, met vijf claxonstemmers in één kamer, van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ’s avonds. Op een dag raakt hij aan de praat met zijn oudere collega Harry. ‘Negenentwintig jaar en zeven maanden werk ik hier al. Over vijf maanden krijg ik mijn gouden horloge!’ Ozzy antwoordt: ‘Dat had je beter gejat van een juwelier. Als ze je dan hadden gepakt, had je maar drie in plaats van dertig jaar hoeven te zitten.’ Ozzy gooit zijn schroevendraaier neer, gaat naar de pub, en keert nooit meer terug naar de fabriek.


2. Earth vervangt Jethro Tull

Als beginnend groepje geraakt Earth, zoals Black Sabbath aanvankelijk heet, zo zelden aan optredens dat het gitarist Tony Iommi een goed idee lijkt om uit te vlooien waar die avond de populairste groep speelt, en dan met het busje vol materiaal voor de concertzaal te gaan wachten in de hoop dat de geprogrammeerde groep niet komt opdagen. Dat werkt. Eén keer. In Birmingham, of Stafford, Ozzy weet het niet meer precies. Jethro Tull is spoorloos en Earth mag de klappen van het morrende publiek opvangen. Ze krijgen 10 pond. De eerste tien minuten worden ze bekogeld met bier, daarna slaat de sfeer om. Het wordt een geweldig concert, en halverwege komt Jethro Tull-zanger Ian Anderson alsnog opdagen – de groep had autopech gehad, en gsm’s bestonden nog niet. Ook hij is onder de indruk. Na die avond heeft Earth veel minder moeite om concerten vast te krijgen.

null Beeld


3. Tony Iommi krijgt an offer he can’t refuse

Eind 1968, aan de vooravond van ‘Rock ’n Roll Circus’ – een prestigieus, door The Rolling Stones georganiseerd festival – stapt de gitarist van Jethro Tull op en Ian Anderson vraagt Tony Iommi als vervanger. Het is een kans die Iommi niet kan laten schieten: Jethro Tull is één van de grootste groepen van het moment, de Stones dé grootste. Maar een paar weken later staat Iommi weer bij Earth aan de deur: ‘Anderson is een prima vent, maar je kunt geen lol met ’m maken. Met jullie wel.’


4. De eerste keer naar Amerika

In 1971 vliegt Black Sabbath voor het eerst naar Amerika. De manager heeft de groep op het hart gedrukt: ‘Gedraag jullie als ambassadeurs van Engeland.’ Ozzy doet zijn best. Op weg naar de luchthaven houdt hij het rustig, maar dan blijkt dat er in de luchthaven alcohol geschonken wordt, en wanneer hij plaatsneemt in het vliegtuig is hij behoorlijk in de wind. De band Traffic met Steve Winwood – één van Ozzy’s idolen – blijkt in hetzelfde vliegtuig te zitten, wat aanleiding is om het tempo nog wat op te drijven, en bij de landing in New York kan Ozzy niet meer op zijn benen staan. Bij het verlaten van het vliegtuig dondert hij van de trap en belandt hij met zijn smoel op de landingsbaan. Ozzy Osbourne komt letterlijk Amerika binnengevallen.

null Beeld


5. Happy birthday, Satan

Black Sabbath wordt tijdens die eerste tour in Amerika voortdurend op de hielen gezeten door satanisten die denken gelijkgestemde zielen te hebben gevonden. Op een avond ziet Ozzy voor zijn hotel een groep weirdo’s rond een kring van kaarsen een soort satansmis opvoeren. Hij gaat buiten, blaast de kaarsen uit, en begint te zingen: ‘Happy birthday to you! Happy birthday to you!’ Ozzy: ‘Daar konden ze niet mee lachen.’


6. Aircoke

Sabbath komt in Amerika voor het eerst in aanraking met cocaïne, en het is liefde op het eerste gezicht. Als de groep in 1972 tijdens de opnames van ‘Vol. 4’ in een huis in Bel Air logeert, worden er zo’n grote hoeveelheden van het witte spul doorgejaagd dat het dagelijks moet worden aangeleverd in grote potten. Paranoia en cocaïne gaan hand in hand, en als de bandleden op een dag politiesirenes horen, zijn ze ervan overtuigd dat die op weg zijn naar Bel Air. Ozzy en een roadie sluiten zich op in de badkamer en proberen het spul door te spoelen in het toilet. Eerst een grote kom marihuana, waardoor de pot meteen verstopt geraakt. Er zit niets anders op dan de cocaïne in één keer te consumeren. Als ze daarmee voor de helft klaar zijn, wordt er beneden hard op de deur gebonsd: ‘Opendoen! Politie!’ Ozzy werkt nog snel een lijn weg, en hoort dan: ‘Doe open, we weten dat jullie er zijn, iemand heeft op de SOS-knop gedrukt.’ Het huis blijkt te zijn uitgerust met een knop waarmee de politie in noodsituaties rechtstreeks kan worden verwittigd, en die knop bevindt zich vlak naast die van de airco. U begrijpt het plaatje. Airco: ook dat was nieuw voor Ozzy.

null Beeld


7. Ozzy in de auto

Ozzy Osbourne haalt nooit zijn rijbewijs, maar hij probeert het wel meermaals, en telkens is hij tijdens het examen straalbezopen. Dat zijn falen daaraan zou kunnen liggen, komt echter niet bij hem op, en dus moet het wel de schuld zijn van de auto. De eerste keer probeert hij het in een Mercedes, daarna in een Range Rover, dan in een Jaguar, om uiteindelijk een ultieme poging te wagen in een Rolls Royce. Die keer houdt hij het op vier biertjes, maar om de zenuwen te bedaren rookt hij wel twee keer zoveel Afghaanse hasj als gewoonlijk. Aan het eerste rode verkeerslicht valt Ozzy in slaap. Daarna geeft hij het op. Wat hem niet belet om met de auto te blijven rijden.


8. De vleermuis

Op 20 januari 1982 wordt er tijdens een concert in Des Moines een vleermuis op het podium gegooid. Een rubberen rekwisiet, denkt Ozzy, die het beest in zijn mond steekt en de kop afbijt. Maar: geen speelgoed, en stront aan de knikker. Ozzy wordt in allerijl naar het ziekenhuis afgevoerd, de kans is groot dat hij hondsdolheid heeft en in een coma zal belanden. Hij krijgt een vaccin toegediend in een spuit ter grootte van een granaatwerper, en dat vervolgens elke dag gedurende de rest van de tournee. Ozzy overleeft het, wéér maar eens, maar de pers smult ervan, en het verhaal met de vleermuis zal hem de rest van zijn leven achtervolgen.

null Beeld


9. Zeventien huwelijksaanzoeken

Ozzy Osbourne vraagt Sharon Rachel Arden in 1982 ten huwelijk. Ze zegt meteen ja. Als hij ’s anderendaags weer nuchter is, begint Ozzy echter te twijfelen en trekt hij zijn aanzoek weer in. Een paar weken later vraagt hij het opnieuw, Sharon zegt nee. En zo gaat het maanden door. De ene keer gooit Sharon de trouwring weg omdat Ozzy het te bont heeft gemaakt, een andere keer verliest hij ’m zelf. Ozzy: ‘Je had in die tijd mijn huis kunnen vinden door het spoor van de ringen te volgen.’ In totaal vraagt hij haar zeventien keer ten huwelijk. En dan trouwen ze.


10. The Osbournes

Ozzy Osbourne heeft met Black Sabbath massa’s platen verkocht en ook solo heeft hij sinds de jaren 80 niet slecht geboerd, maar dat is niets vergeleken met de bekendheid die de realityshow ‘The Osbournes’ teweegbrengt. Ineens worden hij en Sharon uitgenodigd in het Witte Huis bij George Bush, ontmoet hij de queen-mum, Prins Charles, en een hoop andere hoogwaardigheidsbekleders. Met Tony Blair klikt het niet. De twee ontmoeten elkaar op de Pride of Britain Awards. ‘Blair zei: ‘Ik zat vroeger ook in een rock-’n-rollband, wist je dat?’ ‘Dat geloof ik graag, meneer de eerste minister.’ ‘Maar ik kreeg de akkoorden van ‘Iron Man’ nooit onder de knie.’ Ik dacht: ‘Fuck, Tony. Je voert oorlog met Afghanistan, daar worden overal mensen opgeblazen, dus wie kan het een reet schelen dat jij de akkoorden van ‘Iron Man’ niet kunt spelen?’’

null Beeld

‘I Am Ozzy’ verschijnt op 6 december bij AKO.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234