null Beeld

Die Wand

Hoewel de Duits-Oostenrijkse prent ‘Die Wand’ gebaseerd is op een roman van Marlen Haushofer, had het nachtmerrie-achtige vertrekpunt zo uit het oeuvre van de grote Kafka kunnen komen (Franz, niet Kamiel).

Een dame (Martina Gedeck) trekt zich met twee oudere vrienden terug in een door bucolische bossen omgeven jachthut in de Oostenrijkse Alpen, waarbij het sinistere krassen der kraaien niet veel goeds voorspelt. Wanneer de twee vrienden niet terugkeren van een wandelingetje naar het dichtstbijgelegen dorp, begint de ongeruste vrouw op haar beurt het voetpad af te stappen – tot ze ineens op een mysterieuze, ondoordringbare, onzichtbare muur stoot, een soort hermetisch krachtveld.

Hola! Zijn het de Klingons die die muur daar hebben neergeplant? Haalt de Heer een misselijke grap met haar uit? Is zij werkelijk de laatste levende mens op aarde? Moeten we die muur interpreteren als een metafoor voor de mentale gevangenis waarin de vrouw soms lijkt te zitten? Het wordt nergens verklaard, wat uiteraard alleen maar bijdraagt aan de ultrabevreemdende atmosfeer die deze bijzonder fraai gefotografeerde ‘Cast Away in de Alpen’ uitademt.

De bittere survivalstrijd van de vrouw weet wel eventjes te boeien – nog goed dat ze het gezelschap krijgt van een hond, twee katten en een drachtige koe - maar jammer genoeg lijkt ook de film zélf zich hoe langer hoe meer onder een ondoordringbare stolp te bevinden.

Het siert regisseur Julian Pölsler dat hij aan de verleiding heeft weerstaan om plotseling enkele digitale vampieren of zombies te laten opduiken – we zitten hier per slot van rekening in een extreem contemplatief drama over de menselijke conditie, niet in een postapocalyptische horrorfilm – maar was het nu echt nodig om de geluidsband van de eerste tot de laatste minuut vol te stouwen met ellenlange, metafysische, op lijzige toon gedeclameerde filosofietjes, beschouwingen en overpeinzingen? En waarom probeert die mevrouw gewoon niet een ladder tegen die muur te zetten?

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234