null Beeld

Dieren in nesten - Vinger aan de poot

Wat ruist daar door het struikgewas? Nee maar: het is een Chris Dusauchoit! De lokroep van zo'n specimen valt onmogelijk te negeren, en dus vroegen we hem alles over het nieuwe seizoen van 'Dieren in nesten'.

Katrien Depecker


HUMO Met de nieuwe rubriek 'Dieren in nesten bouwt!' wil je de kijkers oproepen om onze inheemse fauna te helpen. Maak ons warm, Chris!

Chris Dusauchoit «We willen af van het idee dat een natuurgebied een afgezet stuk grond is waar je 's zondags bebaarde kerels door verrekijkers ziet turen. Daarom willen we de kijkers ertoe aanzetten om van hun tuin een natuurgebied te maken. Dat kan met heel simpele ingrepen.

»Om een voorbeeld te geven: het is beter om in de herfst de dorre bladeren te laten liggen, want daaronder leven insecten die egels en vogels voeden. Het is de bedoeling dat de kijkers op onze website invullen wat ze precies gedaan hebben, zodat we op het einde van elke aflevering kunnen berekenen hoeveel vierkante meter natuur er is bijgekomen.»


HUMO Een oude bekende is Steve Bell: je bent hem weer gaan opzoeken in Zuid-Afrika.

Dusauchoit «En daar hebben we weer spectaculaire dingen meegemaakt! Bij de nijlkrokodillen heb ik bijvoorbeeld ferm gezweet. Die zaten in een soort lodge, maar ze waren te groot geworden, en we moesten ze vrijlaten in de natuur. Daarvoor moesten we ze transporteren in afgedekte tonnen, maar één van die beesten klom daar toch wel uit!

»We hadden z'n bek wel vastgebonden, maar toch: als zo'n beest met z'n staart in je gezicht slaat, houd je er in het beste geval een gebroken kaak aan over. Er is niemand gewond geraakt, maar dat is toch spannend, hoor.»


HUMO Triester zijn de verhalen van de 'huischimpansees' waarover Stichting AAP zich bekommert, en waarover jullie het ook hebben.

Dusauchoit «Enkele decennia geleden was het nog niet verboden om een aap in huis te hebben. Mensen kochten toen soms een babychimpanseetje. Allemaal leuk en aardig, tot ze ouder en sterker worden: dan worden ze onhandelbaar. Sommige van die dieren zijn toen vastgeketend in een kot.

»We hebben er zo eentje gezien die volledig scheefgegroeid was, omdat hij jaren in een te kleine ruimte opgesloten had gezeten. Je zíét aan die dieren dat ze getraumatiseerd zijn. Stichting AAP werkt er hard aan om van die apen weer apen te maken.»


HUMO In vorige interviews zei je dat dieren je blijven verbazen. Was dat nu weer zo?

Dusauchoit «Ja, we hebben een scène gefilmd waarin twee mannetjesleeuwen een vlakte oversteken en naar een kudde wildebeesten rennen. Ik had altijd gedacht dat een kudde wildbeesten in zo'n geval zou uiteenstuiven, maar ze bleven gewoon staan!

»De leeuwen dropen met de staart tussen de poten af. Ik weet dus eigenlijk helemaal niet hoe het dierenrijk in elkaar zit (lacht).»


HUMO Je staat op de nieuwe affiches van Gaia, onder de slogan: 'Ik presenteer nog liever belspelletjes dan bont te dragen.' Ik neem aan dat je daar niet over getwijfeld hebt?

Dusauchoit «Uiteraard niet. Ik vind het een goede zaak dat ze er zoveel verschillende mensen voor warm gekregen hebben: via Dimitri Verhulst en Gilles De Bilde spreek je meteen heel wat verschillende segmenten van de maatschappij aan. Het is natuurlijk jammer dat de heisa rond Pol Goossen (de 'Thuis'-acteur voert campagne met de slogan 'Ik ga nog liever naar De Nacht van Exclusief dan bont te dragen', en noemde dat evenement daarna 'een bacchanaal en een braspartij', red.) de aandacht afleidt van waar het eigenlijk om draait.

»Al snap ik hem wel: ik ben er zelf eens naar die Nacht geweest en wat ik daar gezien heb, grenst aan het ongelofelijke. Gasten die ladderzat met oesters en flessen champagne smijten: daar krijg je mij niet meer naartoe.»


HUMO In verband met die belspelletjes: kende jij dieren als de leporide, de takin en de hoki?

Dusauchoit «De takin kende ik nu toevallig, maar van de andere had ik nog nooit gehoord. Ik ben ook geen bioloog, hè. Meer een doorgedreven amateur (lacht).»

Bekijk de trailer:

Nog meer beesten op uw scherm vanavond, want ook 'Vinger aan de poot' is aan een nieuw seizoen toe. De bekende dierenartsen worden aangevuld met nieuwe gezichten: zo kunt u desgewenst kennismaken met Bert van zeehondenopvangcentrum Ecomare, schapenkweker Robert en paardenchirurg Tom.

En die Tom blijkt een pionier in zijn vak te wezen: hij heeft een eigen paardenkliniek, Equitom, en daar komen paarden uit heel Europa, en zelfs uit Japan en Amerika.

null Beeld

Tom Mariën «Ik voer operaties uit die nergens anders ter wereld uitgevoerd worden. Zo opereer ik paarden die een hernia in de hals hebben. We behandelen ook tumoren en gebroken benen. Dat laatste is moeilijker dan je zou denken: als een paard wakker wordt uit de narcose, probeert het te recht te staan. Dus moet ik ervoor zorgen dat het rustig blijft en zijn been niet opnieuw breekt.

»Ik heb ook een aantal operaties uitgevonden: zo heb ik als eerste kijkoperaties in de buik bij paarden gedaan. Ik heb die technieken uitgewerkt, en nu worden die over de hele wereld gebruikt. Het brengt wel veel stress mee: in mijn kliniek ben ik de enige die de operaties kan uitvoeren.

»Als er een spoedgeval binnenkomt, moet ik dus meteen klaarstaan. Maar ik klaag niet: mijn werk is mijn leven, en het geeft veel voldoening om een stervend paard weer gezond en wel uit de kliniek te zien vertrekken.»

HUMO Smul je wel eens van een stukje paardenvlees?

Mariën «De gedachte alleen al! Ik zit elke dag van 's morgens tot 's avonds tussen die dieren: ik zou er geen hap van binnenkrijgen.»

Bekijk een fragment van vorig seizoen:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234