null Beeld

Dieter Coppens: 'Ik ben geen vent die zich laat aflikken door een hond'

De ouwe is nog geenszins versleten, maar de nieuwe Chris Dusauchoit lijkt al te zijn opgestaan, in de net iets frissere gedaante van Dieter Coppens. Na het vermakelijke ‘Copy beest’ duikt die andermaal de dierenwereld in met het nieuwe ‘Animalitis’, een woord dat volgens de makers ‘een gedreven passie voor dieren’ moet omschrijven.

Noud Jansen

Dieter Coppens «Mijn neef Staf was een idee aan het uitwerken voor een programma over dierenartsen, en ik was ongeveer tezelfdertijd op een gelijkaardig format aan het broeden. We hebben onze twee ideeën samengevoegd tot ‘Animalitis’: een programma over dieren, maar zeker ook over mensen die iets met dieren hebben.

»Ik volg biologen en dierenartsen, echte bollebozen, die in binnen- en buitenland op hoog niveau werken. Dat zijn onder meer een dierenarts die een hartoperatie uitvoert bij een chihuahua, een paardenchirurg die mensen van heinde en verre komen opzoeken en een vrouwelijke dierenarts uit Gullegem die al jarenlang wilde dieren verzorgt in Zuid-Afrika. En ik ben net terug uit Borneo, waar ik de Nederlandse bio-ingenieur Willie Smits gevolgd heb, die orang-oetans opvangt die wees zijn geworden door de boskap. De palmolie-industrie barst daar uit haar voegen – ze gebruiken dat spul in zowat alles, van shampoo tot chocopasta. Voor ze bomen gaan kappen, schieten ze er de volwassen orang-oetans simpelweg uit. De kleine weesjes worden vervolgens verkocht aan particulieren, en zo komt het dat je in Borneo weleens een orang-oetan aan een ketting bij een storthoop ziet zitten. Willie Smits probeert die dieren allemaal in beslag te nemen en opnieuw klaar te stomen voor het leven in de jungle. Lange tijd heeft hij veel tegenkanting ondervonden, want zelfs hooggeplaatste officieren van het leger en de politie hadden thuis een orang-oetan zitten. Maar sinds een tijdje zijn de zaken ten goede aan het veranderen.»

HUMO De perstekst zegt dat jij als kind bioloog wilde worden. Moeten we dat met een korreltje zout nemen?

Coppens «Neenee, dat is echt zo. Ik heb onlangs een vriendenboekje gevonden uit mijn kindertijd, en op de vraag ‘Wat wil je later worden?’ heb ik echt ‘bioloog of maker van natuurdocumentaires’ geantwoord. Uiteindelijk heb ik voor een kunstrichting gekozen, maar met ‘Animalitis’ heb ik mijn kinderdroom toch voor een groot deel kunnen waarmaken.»

HUMO Ik herinner me nog een andere vraag uit die vriendenboekjes: ‘Wat is je favoriete dier?’

Coppens «Goh, dat weet ik zo een-twee-drie niet. De term ‘dierenvriend’ roept bij mij altijd het beeld op van een vent die zich laat aflikken door een hond. Ieder diertje zijn pleziertje, maar zo iemand ben ik niet.»

HUMO Misschien is dit het moment om te vermelden dat ik je in de inleiding bij dit stukje ‘de nieuwe Chris Dusauchoit’ noem.

Coppens (lacht) «Ach zo. Ik begrijp de vergelijking wel hoor, maar wil je me alsjeblieft even een mailtje sturen wanneer ik daadwerkelijk op hem begin te lijken?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234