null Beeld

Digitale tv voor dummies: spoilers

Vroeger konden enkel de mensen naast u op de bank het einde van een film of een serie verklappen. Vandaag is de kans groot dat een collega of een onverlaat op het internet uw plezier verknalt. Het gevaar op spoilers, en wat eraan te doen valt.

Redactie

De steile opgang van social media en het nieuwe tv-kijken hebben voor een vervelend nevenverschijnsel gezorgd: praten en discussiëren over nieuwe tv-series, weze het rond de koffiemachine of via Twitter en WhatsApp, is een pak moeilijker geworden. Terwijl een eind weg leuteren over uw favoriete tv-series toch een belangrijk deel van de fun was. Tegenwoordig zit iedereen in zijn eigen ritme naar allemaal verschillende tv-series te kijken, waardoor het gevaar bestaat dat iemand uw dag verpest door al dan niet per ongeluk een spoiler te lossen. En zelfs nadat u op het werk alle potentiële pretbedervers hebt afgeschud, is het gevaar nog niet geweken, want thuis wacht het internet.


OMG!!! WTF!!!

Op het web valt er haast niet te ontsnappen aan spoilers: het wemelt er van de zogeheten recappers: (professionele) vloggers, bloggers en tv-critici die – vaak om ter snelst – afleveringen of volledige seizoenen van tv-reeksen tot in de kleinste details becommentariëren en analyseren. Fervente gebruikers van social media moeten dan weer rekening houden met een legioen iets te opgewonden tv-kijkers die elke verrassende plotwending, vaak vergezeld van een ‘WTF’ met een paar uitroeptekens, de wereld inzwieren. De nettiquette op dit vlak is niet helemaal duidelijk. Nu iedereen zo versplinterd kijkt, is het ook bijna onmogelijk om heldere regels af te spreken. Hoe lang moet u bijvoorbeeld wachten om plottwists uit een nieuw seizoen van ‘House of Cards’ te becommentariëren? Sommige kijkers zullen het seizoen in één of twee dagen bingen, anderen kijken dan weer één aflevering per week, of doen er nog langer over. Interessant is de poll die de website Vulture enkele maanden geleden onder zijn lezers hield. Goed om te weten: in Amerika speelt ook nog het tijdsverschil tussen de Oost- en de Westkust mee – vier uur tussen New York en Los Angeles. De uitslag: 27 procent van de respondenten zag er geen graten in om meteen na afloop van een aflevering (aan de Oostkust) over grote plotwendingen te discussiëren op social media; 26 procent wilde zo beleefd zijn om te wachten tot de aflevering ook aan de Westkust was uitgezonden; 17 procent was bereid te wachten tot 24 uur na afloop van een aflevering. Amper 3 procent vond dat plotwendingen nooit op social media mogen worden onthuld. Voorzichtige conclusie: 24 uur na uitzending is een aflevering van een tv-reeks op social media vogelvrij, en kan men er – zonder virtuele banbliksems te riskeren – over verklappen wat men wil. Ook zenders gaan niet vrijuit: met toestemming van HBO verscheen er kort na de uitzending van een sleutelaflevering van ‘Game of Thrones’ op Twitter een interview met acteur Kit Harington waarin één en ander werd weggegeven. Tot grote woede van de fans die de aflevering uitgesteld wilden bekijken.

null Beeld


HET KLOOSTER IN

Maar het kan nog altijd erger: ‘Grey’s Anatomy’-brein Shonda Rhimes slaagde er ooit in, tot ontzetting van haar volgers, een belangrijke plotwending uit het tiende seizoen op Twitter te zetten, nog voor de eerste aflevering van het seizoen was uitgezonden. En kabelzender AMC schoot twee jaar geleden de hoofdvogel af door, een paar minuten nadat een aflevering van ‘The Walking Dead’ aan de Oostkust was uitgezonden, op Twitter en Facebook de dood van één van de hoofdpersonages te onthullen. Oeps! Voor wie zijn tv-plezier niet wil laten vergallen en toch op social media actief wil blijven, zijn er wel (gratis) apps die uw Twitterfeed via een selectie sleutelwoorden spoilervrij houden, maar 100 procent waterdicht zijn ook die niet. De enige echte garantie blijft: helemaal wegblijven van het internet, en tv-kijkende vrienden en collega’s zoveel mogelijk mijden. Tenzij u net in een wifivrij klooster voor tv-hatende doofstomme paters bent ingetreden, óók niet echt een optie. Verder kan iedereen misschien een voorbeeld nemen aan de beschaafde Star Wars-gemeenschap: die slaagde erin om na de première van ‘The Force Awakens’ wekenlang beleefd te zwijgen over die ene enorme plottwist (u weet wel welke) in de film. Leve The Force!

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234