null Beeld

Dina Tersago van 'Boer zkt. vrouw'

De cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek zijn helder: het aantal alleenstaande boeren in Vlaanderen loopt nog altijd op. Goed nieuws voor het datingprogramma 'Boer zkt. vrouw', waar Dina Tersago nu al zes jaar lang boerenzonen en -dochters van het erf helpt. Het succes van het programma is eenvoudig te verklaren: human interest tegen de achtergrond van het in ijltempo verdwijnende platteland - verloren Arcadië. En er is natuurlijk ook Dina, de perfecte Vlaamse vedette: een diva op caoutchouc botten.

Jan Antonissen

Enkele quotes uit het interview met Dina Tersago:

HUMO Je doet mensen wat aan door ze in je programma te laten figureren.
Dina «Dat was zes jaar geleden dus niet het geval. Toen gingen de weekbladen nog mee in ons positieve verhaal, maar nu zoeken ze hardnekkig naar de achterkant, de ranzige details, en dat doet pijn. Ik heb me al meer dan eens afgevraagd: 'Mag je dat mensen wel aandoen?' Als het kon, ik zou mij ertussen smijten.»

HUMO Lijkt het jou iets moois, een bestaan als boerin?
Dina «Als je de passie voor de natuur en de dieren deelt, kan het mooi zijn. Je bent je eigen baas, je leeft dicht bij je kinderen, je woont in het groen. Soms lijkt het op het plaatje waar iedereen van droomt: terug naar de natuur. Maar dan sluit je wel je ogen voor de harde realiteit van zo'n boerenbedrijf. De verantwoordelijkheid is groot - heel wat boeren gaan gebukt onder hoge schulden. En de boerinnen investeren hun spaargeld mee: niet in drie weken Dominicaanse Republiek, maar in een nieuwe tractor.
»Ik zie het mezelf niet doen: elke dag vroeg opstaan, de kou en de regen trotseren om een koe te laten kalven. Dat hou ik niet vol.»

HUMO Zes seizoenen lang één miljoen kijkers: dan ben je zelf ook een ster.
Dina «Ik ben een BV, met alle gevolgen van dien: ik leid nu ook een publiek bestaan. Het hoort bij mijn job. Al moet ik mezelf geregeld in de arm knijpen: is dit mijn leven? Toen ik zestien was, had alleen al de gedáchte dat ik voor televisie zou werken het koud zweet bij me doen uitbreken.»

HUMO Is de gespecialiseerde pers ervan overtuigd dat jij nog een privékant hebt?
Dina «Steeds minder. Maar ik vind niet dat iedereen alles moet weten. Waarom zou ik over alles verantwoording moeten afleggen en over alles moeten praten?»
HUMO Je wordt voor alles gebeld?
Dina «Tegenwoordig wel, ja. De afgelopen twee jaar zijn de grenzen danig verlegd. Die pers meent dat ze het recht heeft om alles te weten.»
HUMO Met het argument: 'Dina doet aan relaties op de televisie, dus mag het bij ons ook wel over háár relaties gaan'?
Dina «Men heeft ons letterlijk gezegd: 'Aangezien ze zulke programma's presenteert, is het maatschappelijk relevant om na te gaan hoe het met haar privéleven is gesteld.'»
HUMO 'Men' is Ilse Beyers van Dag Allemaal?
Dina «Ja, maar ze is niet de enige. Wat kun je daarop zeggen? Als er iets te melden is, zal ik het wel doen. Maar: laat me dat dan ook doen, en zit asjeblief niet met een vergrootglas op elke stap die ik zet. Ze zijn ermee bezig. Er worden telefoontjes gepleegd over wie ik zie of ontmoet. Er wordt gespeculeerd: 'Er zou wel eens iets moois kunnen bloeien met die of die.' Mensen verdienen daar hun brood mee! Het is niet te vatten. Soms denk ik: 'Dit gaat niet over mij.'»

undefined

null Beeld

U leest het volledige interview op dinsdag 2 november in Humo 3661/44.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234