null Beeld

Dino's, hero's en weirdo's à gogo: Humo's Lekkerste Filmzomerlijst

Deze zomer valt er een hoop gloeiende fun te beleven in de cinema: The Rock, Ethan Hunt, Mister Incredible, The Stath én de terugkeer van de Mierman. Loop nu al warm met Humo’s uv-stralingsvrije filmzomerpreview!

Erik Stockman


JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

Van: J.A. Bayona.

Met: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Jeff Goldblum.

De pitch: hap!

Uit op: 6 juni.

Een welgemeende rrrrroarrrrrr!, want: volgens regisseur J.A. Bayona (‘El orfanato’, ‘A Monster Calls’) zal de eerste helft u alles geven wat u van een ‘Jurassic’-film kunt verwachten (‘Rrrrrroarrrrrr!’), maar lijkt het tweede uur meer op een horrorfilm uit de gothictraditie. Yummie!

Een teleurstellend miauwtje, want: de allereerste ‘Jurassic Park’ van Steven Spielberg was een revolutionaire digitale krachttoer waar je mond van openviel, maar sindsdien is het ‘Wow!’-effect toch wat weggeëbt.


LOVING PABLO

Van: Fernando León de Aranoa.

Met: Javier Bardem, Penélope Cruz en Peter Sarsgaard.

De pitch: op vrijersvoeten met Pablo Escobar.

Uit op: 6 juni.

Dit is stuff van goeie kwaliteit, want: in dit drama van de getalenteerde regisseur van ‘Princesas’ en ‘A Perfect Day’ blikken we naar ’s werelds beruchtste kartelbaas door de adembenemende reeënogen van zijn minnares, de televisiester Virginia Vallejo.

Dit wordt een cold turkey, want: deze lamlendige biopic voegt geen lijntje toe aan de geweldige televisieserie ‘Narcos’. Tot overmaat van ellende staan Cruz en Bardem – in het echt een echtpaar – zo abominabel slecht te acteren dat het lachwekkend wordt.


OCEAN’S 8

Van: Gary Ross.

Met: Olivia Munn, Sandra Bullock en Cate Blanchett.

De pitch: ‘Ocean’s 11’, maar dan met boezems.

Uit op: 13 juni.

Vrouwen boven, want: dat er eindelijk een vrouwelijke reboot uitkomt van Steven Soderberghs succesvolle kraakfilm, vormt een mooi bewijs dat de tijden in Hollywood wel degelijk aan het veranderen zijn.

Blikje bier opentrekken, boer laten en naar het voetbal kijken, want: al die female empowerment kan u aan uw vette mannelijke reet roesten.


DISOBEDIENCE

Van: Sebastián Lelio.

Met: Rachel Weisz, Rachel Mc-Adams en Alessandro Nivola.

De pitch: zedenbederf in de joodse gemeenschap.

Uit op: 13 juni.

Zelfs Kris Peeters en Aron Berger gaan hand in hand kijken, want: wanneer twee jeugdvriendinnen uit een ultraorthodox joods milieu met elkaar aan de scharrel gaan, komt het tot een boeiende clash tussen passie en religie.

U weigert deze film een hand te geven, want: om religieuze redenen vindt u het echt niet kunnen dat twee actrices elkaar op het witte doek een stevige pakkerd geven.


TROISIÈMES NOCES

Van: David Lambert.

Met: Bouli Lanners, Nele Hardiman en Eric Kabongo.

De pitch: Tom Lanoye verfilmd.

Uit op: 13 juni.

Rijstkorrels klaarhouden, want: als deze Waalse verfilming van Lanoyes ‘Het derde huwelijk’ – over een man die voor de poen in het huwelijksbootje stapt met een Afrikaanse asielzoekster – zo spits en zo geinig wordt als het bronmateriaal, staat ons een puik filmpje te wachten.

U vraagt nu al de echtscheiding aan, want: in het zomerseizoen wil u dino’s en superhelden zien, geen Franstalig multicultureel drama over gemengde schijnhuwelijken.


BLOCKERS

Van: Kay Cannon.

Met: Kathryn Newton, Gina Gershon en Leslie Mann.

De pitch: weg met die maagdelijkheid.

Uit op: 20 juni.

Deze meatballs zullen u smaken, want: deze door Seth Rogen geproduceerde klucht over drie tienermeisjes die een pact sluiten om zich op prom night te laten ontmaagden, staat nu al geboekstaafd als de allereerste platvloerse tienersekskomedie met een feministische invalshoek.

Smul liever nog eens van ‘Porky’s’, want: een vulgaire tienersekskomedie waarin de jongens zich respectvol gedragen tegenover de meisjes? It doesn’t compute.


HEREDITARY

Van: Ari Aster.

Met: Toni Collette, Gabriel Byrne en Alex Wolff.

De pitch: ‘The Exorcist’ meets ‘Rosemary’s Baby’.

Uit op: 27 juni.

Met knikkende knieën naar de bios, want: de horror-revival van de voorbije jaren (‘Get Out’, ‘It Follows’, ‘A Quiet Place’) bereikt een absoluut hoogtepunt met deze superieure griezelfilm, die door Amerikaanse critici niet onterecht werd uitgeroepen tot de nieuwe ‘Exorcist’.

Maak het u liever gezellig met ‘The Sound of Music’, want: deze waanzinnig schrikwekkende horrorprent bevat beelden die u zullen doen sidderen als een espenblad.


BOOK CLUB

Van: Bill Holderman.

Met: Diane Keaton, Jane Fonda en Candice Bergen.

De pitch: een vrouwelijke leesclub waagt zich aan ‘Vijftig tinten grijs’.

Uit op: 27 juni.

Desnoods per rollator naar de Kinepolis, want: ook al worden ze een dagje ouder, het is altijd weer een genoegen om Keaton en Fonda op het doek te zien fonkelen.

Voel uw tenen krullen, want: Keaton en Fonda al giechelend en gibberend grapjes horen maken over viagra, spanking en bondage? Dit wordt een pijnlijke vertoning zonder weerga.


INCREDIBLES 2

Van: Brad Bird.

Met: de stemmen van Samuel L. Jackson, Holly Hunter en Craig T. Nelson.

De pitch: Mr. Incredible en Elastigirl gaan weer loos!

Uit op: 27 juni.

Dat wordt een blij weerzien, want: de Incredibles, die uitgerangeerde superhelden die een normaal gezinsleven proberen te leiden, behoren tot de leukste personages die de Pixar-fabriek heeft voortgebracht.

Aan dat spandex zit een muf geurtje, want: ergens blijft het jammer dat ook Pixar vandaag meer inzet op sequels en franchises dan op frisse, originele films.


SICARIO: Day OF THE SOLDADO

Van: Stefano Sollima.

Met: Benicio Del Toro, Josh Brolin en Isabela Moner.

De pitch: shoot-outs, raket-inslagen en zoevende Black Hawk-helikopters.

Uit op: 4 juli.

Zo snel als een kogel daarheen, want: Denis Villeneuve, die zich wegens tijdsgebrek niet met het vervolg op zijn misdaadtopper uit 2015 kon bezighouden, kreeg een interessante vervanger: Stefano Sollima, de regisseur van ‘Gomorra’ en ‘Romanzo criminale’.

Bereid u voor op een losse flodder, want: aangezien zowel Villeneuve, cameragrootmeester Roger Deakins als actrice Emily Blunt niet langer deel uitmaakten van de crew, lijkt het ons weinig waarschijnlijk dat de sequel het machtige niveau van de eerste ‘Sicario’ zal halen.


THE FIRST PURGE

Van: Gerard McMurray.

Met: Marisa Tomei, Melonie Diaz en Luna Lauren Velez.

De pitch: hoe de purge – waarbij de Amerikanen één keer per jaar ongestraft het beest in zichzelf mogen loslaten – eigenlijk werd uitgevonden.

Uit op: 4 juli.

U doet lustig mee, want: de omstreden poster – een knalrood petje met daarop de titel – suggereert dat deze ‘Purge’-prequel weleens een bloederige satire zou kunnen worden op Donald Trumps pro-wapenbezitbeleid.

Verschans u toch maar beter in uw huis, want: wat ooit een originele hoogdag was, is na vier ‘Purge’-films even saai en routineus geworden als paasmaandag.


KINGS

Van: Deniz Gamze Ergüven.

Met: Halle Berry, Daniel Craig en Lamar Johnson.

De pitch: welkom in brandend Los Angeles.

Uit op: 4 juli.

Heil Berry, want: de getalenteerde Turkse regisseuse van het vlijmscherpe anti-Erdogan-pamflet ‘Mustang’ maakt haar Hollywooddebuut met een politiek geladen drama over een Afro-Amerikaanse moeder (Berry) en een blanke Brit (Craig), die verstrikt raken in de Rodney King-rellen in L.A.

Laten wij bidden voor Halle Berry, want: de voormalige Oscarwinnares mag met het door de Amerikaanse pers verguisde ‘Kings’ een nieuwe titel toevoegen aan haar steeds indrukwekkender wordende curriculum van pijnlijke debacles.


ADRIFT

Van: Baltasar Kormákur.

Met: Shailene Woodley, Sam Claflin en Grace Palmer.

De pitch: zeilboot op drift.

Uit op: 4 juli.

Zwembandjes aan, want: niets gaat boven een goed gemaakte survivalthriller waarin de hoofdpersonages – deze keer een koppeltje dat in een orkaan verzeilt – een woeste strijd tegen Moedertje Natuur dienen uit te vechten.

Laat maar zinken, want: hoewel hij met ‘Everest’ liet zien dat er geen onaardige rampenfilmer in hem schuilt, ruilt regisseur Kormákur de authenticiteit deze keer al snel in voor melodrama van ‘We can do anything!’-niveau.


SKYSCRAPER 3D

Van: Rawson Marshall Thurber.

Met: Dwayne Johnson, Pablo Schreiber en Neve Campbell.

De pitch: The Rock doet een ‘Die Hard’-je.

Uit op: 11 juli.

U zou die grijns op ons bakkes eens moeten zien, want: The Rock als een ex-FBI-flik die zijn gezin uit een brandende wolkenkrabber moet redden, tegelijkertijd moet bewijzen dat hijzelf de zaak niet in de fik heeft gestoken én tussendoor in 3D op de echte daders jaagt? O, ja!

Heimwee naar John McClane, want: zoals The Rock tijdens de beklimming van de wolkenkrabber maar beter niet naar beneden kijkt, zo kijkt u maar beter niet naar de bedroevende kwaliteit van de plot, de CGI en de dialogen.


TULLY

Van: Jason Reitman.

Met: Charlize Theron, Mackenzie Davis en Ron Livingston.

De pitch: wanhopige moeder huurt rustige vroedvrouw.

Uit op: 11 juli.

Boek nu al een babysit, want: iedereen die ooit een gulp babykots over zich heen heeft gekregen, zal smullen van deze hilarische satire op de donkere kant van het moederschap.

Opletten voor vieze vlekken, want: in de VS kwam de nieuwe film van de makers van ‘Juno’ en ‘Young Adult’ – regisseur Reitman en scenariste Diablo Cody – onder vuur te liggen omdat de plot nogal losjes omspringt met het begrip postnatale depressie.


ANT-MAN AND THE WASP

Van: Peyton Reed.

Met: Paul Rudd, Evangeline Lilly en Michael Douglas.

De pitch: Mierenman en de Wesp tegen één of andere de wereld bedreigende booswicht.

Uit op: 18 juli.

In mierenpas naar de donkere zaal, want: nu uw vertrouwen in het Marvel Cinematic Universe dankzij het verrassend coole ‘Thor: Ragnarok’ en het bezielde ‘Avengers: Infinity War’ weer helemaal is hersteld, kijkt u halsreikend uit naar de nieuwe capriolen van de charmantste superheld uit de Marvelstal.

Voer voor de rode mieren, want: eigenlijk hebt u uw bekomst van die hele Marvel Cinevermaledijde Universe.


MAMMA MIA! HERE WE GO AGAIN

Van: Ol Parker.

Met: Meryl Streep, Colin Firth en Pierce Brosnan.

De pitch: zie de titel.

Uit op: 18 juli.

You can dance, want: een kitcherige musical waarin Meryl, Pierce en Colin van jetje geven op de wereldhits van ABBA, valt stellig te verkiezen boven de aangekondigde reünietournee, waarbij de supergroep te zien zal zijn als hologram.

You’re a teaser, want: sinds we weten dat de enige échte ABBA op het eind van het jaar twee spiksplinternieuwe songs zal uitbrengen, is deze sequel gereduceerd tot voorproevertje.


THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE

Van: Terry Gilliam.

Met: Adam Driver, Jonathan Pryce en Olga Kurylenko.

De pitch: Terry tegen de windmolens.

Uit op: 25 juli.

Molenwiekend van vreugde naar de cinema, want: na een faliekant afgelopen eerste poging in 2000 en na een door logistieke, financiële en juridische rampspoed geteisterde tweede poging, is Terry Gilliam er eindelijk in geslaagd om zijn ‘Don Quixote’-project af te werken.

Met een bang hartje naar de zaal, want: na alle misère die Gilliam met deze film heeft meegemaakt, zou het van een pijnlijke ironie getuigen mocht ‘The Man Who Killed Don Quixote’ niets meer dan een stofje in de wind blijken te zijn.


MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT

Van: Christopher McQuarrie.

Met: Tom Cruise, Rebecca Ferguson en Henry Cavill.

De pitch: (op het wijsje van ‘Mission: Impossible’) Dum, dum, da-da, dum, dum!

Uit op: 1 augustus.

Een verademing, want: aangezien het hier gaat om de enige grootschalige zomerse actieblockbuster waarin geen enkele dinosaurus of superheld valt te bespeuren, mag ‘Fallout’ een unicum worden genoemd.

Dan toch geen verademing, want: gezien zijn stilaan gezegende leeftijd (bijna 60!), en gezien de acrobatische stunts die hij alweer uithaalt, mag Tom Cruise zowel een dinosaurus als een superheld worden genoemd.


THE DARKEST MINDS

Van: Jennifer Yuh Nelson.

Met: Mandy Moore, Amandla Stenberg en Gwendoline Christie.

De pitch: zeg hallo tegen de X-tieners.

Uit op: 8 augustus.

Aan de deuren van de Kinepolis staan nu al tentjes opgesteld, want: voor de diehards hoeft de gelijknamige, in een dystopische toekomst gesitueerde trilogie van schrijfster Alexandra Bracken – nu verfilmd door de producenten van ‘Arrival’ en ‘Stranger Things’ – niet onder te doen voor de beklemmende kracht van ‘The Hunger Games’.

Professor X schudt meewarig het kale hoofd, want: heeft de plot van ‘The Darkest Minds’ – tieners ontwikkelen bovennatuurlijke gaven, waarna ze uit de maatschappij worden gestoten – niet verdacht veel weg van de ‘X-Men’-verhalen?


UNDER THE SILVER LAKE

Van: David Robert Mitchell.

Met: Andrew Garfield, Topher Grace en Riley Keough.

De pitch: moord, kidnapping en geheimzinnigheid in Los Angeles.

Uit op: 15 augustus.

In dit meer nemen wij graag een duik, want: de nieuwe, in een mysterieuze sfeer badende film van het genie achter de superieure horrorfilm ‘It Follows’ belooft opnieuw een ultrabeklemmende kijkervaring van heb ik jou daar te worden.

Blijf maar in uw opblaasbaar zwembadje liggen, want: Andrew Garfield, de minst charismatische acteur sinds Hayden Christensen, waagt zich in deze mindfuck van een film aan een surreële odyssee waar zelfs detective Dale Cooper geen touw aan zou kunnen vastknopen.


THE MEG

Van: Jon Turteltaub.

Met: Jason Statham, Ruby Rose en Cliff Curtis.

De pitch: Jason vs. Jaws.

Uit op: 15 augustus.

Om uw tanden in te zetten, want: geen enkele filmzomer is compleet zonder een grimmig voor zich uit turende Jason Statham die in de clinch gaat met één of andere imposante tegenstander. In dit geval is dat een prehistorische reuzenhaai met vlijmscherpe bijters en een onstilbare honger die – grinnik, grinnik – ‘Megalodon’ heet.

Haaiaiaiaiai, want: wanneer de bemanningsleden van het onderwatercomplex het in de trailer hebben over ‘een levend fossiel’, hebben ze het dan over The Stath of over de haai?


ON CHESIL BEACH

Van: Dominic Cooke.

Met: Saoirse Ronan, Emily Watson en Samuel West.

De pitch: seksuele onderdrukking in het zand van Dorset.

Uit op: 15 augustus.

Wereldprimeur, want: romangrootmeester Ian McEwan (‘Atonement’, ‘The Cement Garden’, ‘The Comfort of Strangers’) pende zelf het scenario van de verfilming van zijn bestseller ‘Aan Chesil Beach’.

Liever naar het strand van Oostende, want: dit is één van die prachtig vormgegeven, maar ook ietwat stijfdeftige Britse drama’s waarin de hoofdpersonages in zwierige volzinnen over hun liefdespijnen praten terwijl de pianomuziek als griesmeelpudding uit de luidsprekers gulpt en de zeewind met veel gevoel voor theatraal drama door de haren waait.


THE EQUALIZER 2

Van: Antoine Fuqua.

Met: Denzel Washington, Pedro Pascal en Bill Pullman.

De pitch: de dodelijke kurkentrekker is terug!

Uit op: 15 augustus.

Denzel was nooit beter, want: Washington kruipt in deze actieprent opnieuw in de granieten huid van Robert McCall, de zwijgzame wraakengel die vaardig afrekent met iedereen die het op de zwakkeren van de maatschappij heeft gemunt. Benieuwd of hij ook deze keer kurkentrekkers of zandzakjes in plaats van revolvers hanteert.

Geef ons maar de oude tv-serie met Edward Woodward, want: er was een tijd dat de samenwerking tussen Denzel Washington en regisseur Antoine Fuqua geweldig materiaal opleverde (‘Training Day’!), maar de laatste jaren brengt het duo vooral instant te vergeten rommel voort (‘The Magnificent Seven’).


SLENDER MAN

Van: Sylvain White.

Met: Joey King, Javier Botet en Annalise Basso.

De pitch: lillende maden! Krijsende grieten! Moordlustige demonen!

Uit op: 22 augustus.

U zult baden in uw eigen angstzweet, want: het betreft hier de eerste bioscoopfilm over de Slender Man, een grote, gezichtsloze, op kinderen jagende demon die voor het eerst online in 2009 opdook en sindsdien uitgroeide tot een vreesaanjagend internet-icoon.

Aan dit angstzweet hangt een ranzig geurtje, want: in 2014 kreeg de 12-jarige Peyton Leutner in een bos negentien messteken toegediend van twee schoolvriendinnen die naar eigen zeggen de Slender Man wilden behagen. Bill Weier, de vader van één van de in een psychiatrische instelling opgesloten daders, heeft de film intussen als ‘extreem wansmakelijk’ gebrandmerkt.


THE HAPPYTIME MURDERS

Van: Brian Henson.

Met: Melissa McCarthy, Elizabeth Banks en Maya Rudolph.

De pitch: de ‘kinderen niet toegelaten’-versie van ‘The Muppet Show’.

Uit op: 22 augustus 2018.

U zult zich een puist lachen, want: een door de zoon van Jim Henson geregisseerde poppenfilm waarin de poppen zinnetjes declameren als ‘For fifty cents I’ll suck your dick!’, en waarin u de geweldige Melissa McCarthy onmiddellijk kunt horen riposteren: ‘I wish I had a dick for you to suck’? Bring it on!

Eu-euh, want: noem ons gerust verwilderd, maar wij kunnen werkelijk geen énkele reden bedenken om níét te gaan kijken naar een oneerbiedige R-rated-film waarin twee poppen op een tafel liggen te kezen tot het ejaculaat létterlijk tegen de muren spat. Het wordt een natte zomer.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234