Dirk doet Darwin
Omdat het alweer tweehonderd jaar geleden is dat Charles Darwin het levenslicht zag (wat vliegt de tijd!) en 2009 bijgevolg Darwinjaar is, kunt u vanavond op Canvas kijken naar 'Dirk doet Darwin', een eerder al in verscheidene culturele centra opgevoerde onemanshow waarin het befaamde Turnhoutse alfamannetje Dirk Draulans de evolutietheorie van een sterk Kempisch accent voorziet.
Stijn Meuris, toch óók een eindproduct van miljoenen jaren evolutie, regisseerde de boel.
DIRK DRAULANS «Stijn en ik hebben de opnames gemaakt in dezelfde aula waar hij vorig jaar 'Stijn en de sterren' presenteerde: de Academiezaal in Sint-Truiden. Ik schets daar in het kort de evolutietheorie en hoe Darwin ertoe gekomen is, en vervolgens leg ik uit hoe die theorie voor een groot deel ons gedrag verklaart.
»Neem nu het onder zoogdieren vrij unieke concept 'actief vaderschap': dat is een rechtstreeks gevolg van het feit dat onze hersenmassa in de loop der eeuwen een stuk groter is geworden. Dat zit zo: onze hoofden werden op een gegeven moment zo groot dat baby's niet meer door het geboortekanaal raakten. De natuur heeft dat opgelost door de bevalling te vervroegen, met als gevolg dat al onze baby's eigenlijk prematuurtjes zijn. Om de overlevingskansen van die prematuurtjes te verhogen, heeft de evolutie vervolgens voor een actief vaderschapsgevoel gezorgd: mannen en vrouwen zorgen nu samen voor hun baby.»
HUMO Ik las dat je in je betoog onder meer koningin Fabiola, Jean-Luc Dehaene en Herman Brusselmans laat opdraven. Wat heeft Brusselmans met de theorieën van Darwin te maken?
DRAULANS «Herman Brusselmans zou in vroeger tijden nooit aan paren toegekomen zijn, wegens biologisch gezien absoluut onaantrekkelijk. Hij heeft alleen het geluk dat onze vrouwen zich steeds meer zijn gaan focussen op intelligentie, op wat mannen met hun hersenen kunnen. Zo is hij toch nog van 't straat geraakt. Want zoals pauwen pronken met hun staart, zo pronkt Brusselmans met zijn culturele pauwenstaart: zijn boeken met name, waar om God weet welke reden toch enige interesse voor bestaat.»
HUMO Geen liefhebber van Brusselmans, meneer Draulans?
DRAULANS «Ik heb ooit eens twintig bladzijden gelezen: ik heb dat boek dichtgeklapt en me voorgenomen nooit nog iets van zijn hand aan te raken. Via mijn uitgever weet ik dat hij niet bepaald blij is dat ik hem in 'Dirk doet Darwin' opvoer. Niks tegen de persoon Brusselmans, hoor, maar eigenlijk doe ik toch precies hetzelfde als wat hij in zijn boeken met bekende Vlamingen doet?»
HUMO Slotvraagje: valt kijken naar 'Dirk doet Darwin' ook darwinistisch te verklaren?
DRAULANS (lacht) «Jan Delvaux, de producer, zei me laatst: 'Dirk, jij bent de natte droom van gepensioneerde leraressen biologie.' Die doelgroep zou dus alvast om evolutionair zéér verklaarbare redenen kijken.»