Dirk Van der Maelen na Kazachgate: 'In België kunnen rijke mensen wetten afdwingen op bestelling'

In 2011 keurde het parlement zonder veel debat de afkoopwet goed. Onderzoek ontblootte later de manoeuvres van enkele bedenkelijke hoofdrolspelers: de Antwerpse diamantsector, Kazachse miljardairs, intimi van de Franse president Sarkozy en een handvol Belgische politici.

Voor MR-Kamerlid Armand De Decker lijkt het doek nu te vallen. Hij nam ontslag uit zijn partij toen het gerecht hem officieel in verdenking stelde wegens ‘ongeoorloofde beïnvloeding’ in het dossier Kazachgate. Niets te vroeg, meent Dirk Van der Maelen (SP.A), de voorzitter van de gelijknamige parlementaire onderzoekscommissie.

Dirk Van der Maelen «De meerderheid meende dat het optreden van De Decker hoogstens wat deontologische vragen opwierp. Opmerkelijk, want op vraag van president Sarkozy sprak hij politieke en gerechtelijke contacten aan om de Kazachse zakenman Patokh Chodiev van de afkoopwet te laten profiteren. In België kunnen rijke mensen klaarblijkelijk op bestelling wetten afdwingen. Bovendien heeft de meerderheid intussen nog verschillende initiatieven geblokkeerd die zulke wantoestanden kunnen voorkomen.»

HUMO Armand De Decker is weg. Moet dat andere MR-kopstuk, Didier Reynders, ook beginnen te vrezen voor zijn plaats?

Van der Maelen «Dat hangt af van de lopende onderzoeken. Frans onderzoek toont aan dat Reynders sprak met Catherine Degoul, een advocate van Sarkozy, in het kantoor van De Decker. Degoul besprak later in een mail haar activiteiten in België, de verloning van de betrokkenen én een onderhoud met de hoogste autoriteiten in België. Nadien had ze het in een brief opnieuw over verloningsproblemen. Zowel Reynders als De Decker staan als geadresseerden vermeld. Reynders verklaarde dat zijn gesprek met Degoul ging over Congolees rebellenleider Jean-Pierre Bemba en hij beweerde dat hij Degouls brief nooit heeft gezien.

»Om klaarheid in zijn rol te scheppen, had de onderzoekscommissie de Franse hoofdrolspelers moeten ondervragen, maar we konden hen niet verplichten om te getuigen. Het Franse onderzoek zou nu in een stroomversnelling geraakt zijn. Dat zal ons veel wijzer maken.»

HUMO Hebben de Belgische of Franse speurders u al gecontacteerd?

Van der Maelen «Nog niet, maar ik heb interessante tips voor de Belgische speurders. Eén ervan is een opmerkelijke leegte in de informatie die de commissie kreeg van het Antwerp World Diamond Centre. Daaruit blijkt dat de diamantlobby een bepalende rol heeft gespeeld in de afkoopwet. We wisten al dat topadvocaten Axel Haelterman en Raf Verstraeten voor de diamantsector lobbyden. In de informatie van het AWDC gaapt vreemd genoeg een gat tussen 15 december 2010 en 1 mei 2011, een cruciale periode in de totstandkoming van de wet. Uit facturen van Haelterman en Verstraeten blijkt dat zij in die periode wel actief waren voor het AWDC. Ik wilde hun computers laten onderzoeken door de federale Computer Crime Unit, in de hoop de Franse interventies via Degoul en De Decker bloot te leggen. De meerderheid heeft dat geweigerd. Ook van de oprichting van een nieuwe onderzoekscommissie, na de gerechtelijke onderzoeken, wil de meerderheid niet horen. Hoe dan ook, dit dossier is verre van afgerond.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234