null Beeld

Dirk Van Weelden - Het laatste jaar

Van alle lappen tekst die sinds de dood van Martin Bril (1959-2009) aan de bij leven populaire columnist zijn opgedragen, hadden we aan ‘Het laatste jaar’ (Atlas Contact) de hoogste verwachtingen kleven. Schrijver Dirk van Weelden is namelijk een intimus van de eerste lijn, die destijds samen met Bril debuteerde: ‘Arbeidsvitaminen’ (1987), door Joost Zwagerman omschreven als ‘een collageachtig, speels boek dat lekker losjes in de heupen zit’.

Ze waren literaire buddies, maar evengoed tegenpolen, die Vrouwe Literatuur op verschillende manieren beminden. Bril was de man van de praktijk, die hem – met teksten voor Vrij Nederland en de Volkskrant, en aanwezigheid in ‘De wereld draait door’ – geld en roem opleverde, terwijl Van Weelden zich in verheven theorieën vastreed en bij elk boek minder lezers noteerde.

In de letter beschrijft ‘Het laatste jaar’ de ontmoeting, de literaire Bildung en de meanderende vriendschap van David Kennerwel en Brent Ramli – verteld vanuit het standpunt van hun schrijfmachines – maar het vergt geen doorgedreven close reading om te weten over wie het in werkelijkheid gaat.

Kinderlijk gefascineerd door het verleden harkt van Weelden al freewheelend herinneringen aan hun beider Groningse periode bij elkaar. Alleen gaat ‘Het laatste jaar’ gaandeweg steeds meer lezen als een soort postume genoegdoening. Als de blik over de schouder van een grumpy old man die de popu-richting van Bril altijd al zum kotsen vond: ‘Hij beweerde dat het hem geen donder uitmaakte wat hij nu precies schreef, als het hem maar geld, aanzien en rust opleverde.’

Van Weelden zal het tegenspreken, en wijzen op de tedere passages, op de poëzie van het conflict desnoods. Hij zal niet liegen, maar het neemt niet weg dat ‘Het laatste jaar’ leest als een vademecum voor hoe literatuur bedreven dient te worden. Hijzelf zal het, gewikt en gewogen, de best passende ode gevonden hebben. Voor de argeloze lezer zal het nog het meeste weghebben van een steriel verwoorde teleurstelling. Damp op de bril.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234