null Beeld

Dirk Verhofstadt - In gesprek met Etienne Vermeersch

Etienne Vermeersch
deed een paar Humo's geleden zijn beklag over de ouderdomskwaaltjes die hem plagen. Eén daarvan is een milde vorm van geheugenverlies, maar in de zomer van 2010 lijkt hij daar nog geen last van te hebben gehad.

Dirk Verhofstadt
sprak toen tien dagen na mekaar met hem, ergens op een plek in Toscane. Hij legde alles vast op tape, en dat leidde tot een boek met een titel waarover lang nagedacht is: 'In gesprek met Etienne Vermeersch' (Houtekiet).

Over dik vierhonderd bladzijden regent het citaten in het oud-Grieks, Latijn, middeleeuws Italiaans en een stel moderne talen. Data uit verlichte en duistere periodes van de mensheid roffelen met grote precisie op de achtergrond. En als we Verhofstadt mogen geloven, vloeide dat alles spontaan uit de mond van de professor.

De ondertitel van dit boek is 'Een zoektocht naar de waarheid': dat klopt misschien voor Verhofstadt, maar niet voor zijn gesprekspartner. Die heeft zijn lange mars door de theologie, de metafysica, de moraalwetenschap en grote lappen wiskunde en (astro)fysica achter de rug, en meent heel veel zaken met grote zekerheid te weten - al heeft hij nog wat moeite met de kwantummechanica.

Wat zich tussen Verhofstadt en Vermeersch afspeelde was ook niet echt een gesprek. Dirk toont zich de ijverigste jongen van de klas en biedt Etienne nog eens de kans om te schitteren als docent. De ethicus vertrekt van een akelig kille stelling: er bestaat geen absolute moraal. 'Gij zult niet doden!' is geen goddelijk gebod maar gewoon een praktische afspraak, die niet zoveel verschilt van 'Gij zult rechts rijden op de openbare weg!' - moraalfilosofie zou zich dus kunnen beperken tot het uitschrijven van saaie filosofische bekeuringen.

Maar - en vandaar die drie sterren - uit die koude kern puurt Vermeersch een wereldbeeld dat hem doet zingen, vechten, huilen, werken en bewonderen. Bidden ligt moeilijker, al kent hij het christendom en de islam beter dan veel gelovigen. Wellicht juist daarom. Als God alsnog besluit om te bestaan, vindt hij in hem in ieder geval iemand met wie hij op niveau over zijn werk kan praten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234