null Beeld

Dirk Wauters weg bij de VRT

Dirk Wauters is niet langer gedelegeerd bestuurder van de VRT. Dat werd vanmiddag beslist tijdens een onderhoud tussen hemzelf en de top van de Vlaamse overheid. Onze Man sprak vorig jaar met hem, toen hij exact één jaar in het zadel zat. Wij haalden het interview vanonder het stof.

rw/tp


De man achter de schermen: Dirk Wauters

Uit: Humo 3535, 3 juni 2008

''Ik heb geen tijd om tv te kijken''

In twaalf maanden heeft zich aan de Reyerslaan een stille revolutie voltrokken. Geen aanvallen meer op de concurrenten aan de Medialaan in Vilvoorde. Geen dreigementen meer aan het adres van voogdijminister Geert Bourgeois. Het is duidelijk dat de opvolger van Tony Mary uit ander hout is gesneden. Dirk Wauters (53), voormalig topman bij Siemens en Alcatel, predikt de mediavrede.

Er is nog een verschil met zijn voorganger: in interviews deelde 'zeg maar Tony' - desnoods van aan de rand van een Spaans zwembad - vrijelijk zijn inzichten over het medialandschap. Wauters daarentegen lost zo weinig mogelijk: 'Ik leg verantwoording af aan het parlement.'

Terwijl de stekelige onderwerpen toch voor het grijpen liggen: na een jarenlange ongenaakbare suprematie begon de VRT-motor de laatste maanden hoorbaar te sputteren. De nieuwe beheersovereenkomst dwingt de openbare omroep tot drastische besparingsingrepen. Tot overmaat van ramp haalt het bedrijf ook minder reclamegeld op: Radio Donna presteerde zo slecht dat een speciale 'knipperlichtprocedure' in werking trad. De Vlaamse overheid moest - o ironie - geld bijleggen om de tegenvallende reclame-inkomsten te compenseren. Tussendoor werd het top secret contract tussen de VRT en Woestijnvis uitgesmeerd in de krantenkolommen, net als een al even geheim rapport van het Rekenhof over de relaties tussen de VRT en externe productiehuizen.

En laat vtm net nù zijn beste seizoen sinds mensenheugenis beleven.

HUMO Voor wie hebt u eigenlijk gestemd: Hasselt of Leuven?

Dirk Wauters «Gestemd? Voor geen van beide.»

HUMO U hebt toch ook 'Mijn Restaurant!' met spanning gevolgd?

Wauters «Nee. De reden is eenvoudig: ik heb geen tijd om televisie te kijken. Als ik al 's tijd heb, kijk ik naar onze zenders.»

HUMO Het is zonder twijfel het opvallendste mediafeit van dit jaar: vtm speelt weer mee. Voor het eerst in de geschiedenis staan zelfs twee vtm-programma's in de top 10 van Humo's Prijs Van de Kijker.

Wauters (uitgestreken gezicht) «Da's uitstekend nieuws. Dat betekent dat er gezonde concurrentie is in het Vlaamse medialandschap.»

HUMO U bent blij dat vtm het goed doet?

Wauters «Ik ben blij dat er concurrentie is in het medialandschap.»

HUMO Een bedrijfsleider wil toch dat zijn bedrijf het grootste marktaandeel heeft?

Wauters «Toen ik hier ben aangetreden heb ik meteen binnenshuis gecommuniceerd dat wij geen tennismatch spelen tegen vtm en VT4. Ik heb gezegd: 'We lopen een marathon tegen de tijd.' En die tijd wordt bepaald door de beheersovereenkomst: die loopt van 2007 tot 2011.»

HUMO Vindt u het dan ook geen probleem dat de vtm met twee programma's heel het klimaat en de perceptie in haar voordeel kan doen kantelen?

Wauters «Daarvoor kan ik alleen maar applaudisseren, ik wil hen oprecht gelukwensen.

»De VRT en de VMMa zijn concurrenten, maar we hebben een ander doel. In de beheersovereenkomst staat duidelijk beschreven dat we álle Vlamingen moeten bereiken, 365 dagen per jaar. Mocht ik aan het hoofd van een commerciële zender staan, dan zou ik de opdracht hebben me op doelgroepen te richten die interessant zijn voor de adverteerders. De categorie 18-44 bijvoorbeeld, of 18-54. VTM richt zich op die mensen, en als ze dat met succes doen, vind ik dat geweldig.»

HUMO Er is dus geen probleem?

Wauters «Wij bereiken, over het hele jaar gezien, negentig procent van de Vlamingen. Dat is onze opdracht, en daar slagen wij ook in.

» Weet u: het Vlaamse medialandschap is erg atypisch. Tussen zeven en halfacht kijkt 80% van de Vlaamse kijkers naar 'Het Nieuws' of 'Het Journaal'. De informatiehonger van de Vlaming is enorm, en we worden door twee zenders uitstekend bediend. Ik heb dat in geen enkel ander land gezien. Dat ligt aan de kwaliteit van die twee zenders.»

HUMO Had u programma's als 'Mijn Restaurant!' en 'Sara' toch niet graag op uw eigen zender gehad?

Wauters «Wij hebben geen monopolie op de beste programma's, hé?

»Trouwens, hoe definieer je 'het beste programma'? Voor mij zijn de belangrijkste parameters: het bereik en de waarderingscijfers. Als we daar goed scoren, ben ik tevreden. En in een onbewaakt moment zal ik wel 's denken: als het met de kwaliteit snor zit, volgen de kijkcijfers wel vanzelf. Dan ben ik dubbel blij.»

Geen tennis

HUMO Nu u het zegt: hoe zijn de waarderingscijfers voor 'Het mysterie van Avignon'?

Wauters (kijkt naar woordvoerster) «Dat is één van de nieuwe programma's die we gebracht hebben?»

HUMO Dat is een Frans-Zwitserse coproductie die u op zaterdagavond in prime time op Eén programmeert.

Wauters (rommelt in papieren) «'s Kijken...

(abrupt) »U heeft een dubbele vraag. Ik zal dan ook dubbel antwoorden. Eén: de Vlaming heeft veel programma's van eigen bodem, en die worden ook het meest geapprecieerd. Ik heb daarover een interessante discussie gehad met een Engelse collega. Wij zijn een van de enige landen die niet nasynchroniseren, wij ondertitelen. Daardoor merkt de Vlaming meteen of een programma aangekocht is. Met als gevolg dat de Vlaming en masse overschakelt naar het eigen, lokale aanbod, dat ruim aanwezig is. Voor mij is dát het debat van de toekomst: hoe Vlaams zullen onze media nog zijn over vijf en tien jaar?»

HUMO Maar u was aan 't zoeken naar de waarderingscijfers van 'Het mysterie van Avignon'.

Wauters «Jaja. U houdt goed vol. (zoekt intussen verder in papieren en geeft uiteindelijk op) Maar ik weet niet of Avignon specifiek vermeld wordt.

» Vlaamse producties zijn duurder dan aangekochte programma's. Als de gemiddeld kostprijs van een programma 100 is, dan kost een aankoop 14. Eigen producties kosten 240, en eigen fictie zelfs meer dan 1000! De reden voor die aankopen is dus eenvoudig: we moeten rondkomen.»

HUMO Dus: besparingen primeren op waarderingscijfers?

Wauters «Je moet een onderscheid maken tussen waardering en inherente kwaliteit. Ik ben heel blij dat we Franse en Nederlandse programma's hebben: als openbare omroep moeten we Vlaanderen naar het buitenland brengen, maar ook het buitenland naar Vlaanderen. Europa verplicht ons trouwens om minstens 10% programma's van Europese origine uit te zenden. We zijn de eersten die ook op dát vlak innoveren.»

HUMO Het is toch opvallend hoe lief u bent voor de collega's uit Vilvoorde.

Wauters «Niet alleen voor hen. Ik wil voor alle collega's vriendelijk zijn, ook die van VT4.»

HUMO Hoe hebt u die pax media eigenlijk bewerkstelligd? Hebt u gewoon beslist: 'Vanaf vandaag zeg ik niets slechts meer over de concurrentie?'

Wauters «Nog voor ik in functie was heb ik mensen van de andere zenders gebeld, en gezegd wat mijn accenten zouden zijn. Ik heb ook meteen duidelijk gesteld dat wij geen tennismatch willen spelen.»

HUMO Waren ze het meteen met u eens?

Wauters «Ik kan alleen maar voor mezelf spreken.»

HUMO Had de politiek u op voorhand gevraagd een wapenstilstand met vtm te sluiten?

Wauters «Nee. Het is onze eigen keuze.»

HUMO Maar het is vast toch op tafel gekomen tijdens uw sollicitatiegesprekken?

Wauters «Dat is niet aan bod gekomen.»

HUMO Tony Mary zei wel 's: 'De vtm wil de VRT kapot maken.' U denkt daar duidelijk anders over.

Wauters «Ik ben hier bijna een jaar. Ik heb nog niets gezien waaruit zou moeten blijken dat de vtm ons kapot wil maken.»

HUMO Sinds een tijdje duiken Bart De Pauw, Erik Van Looy en Tom Waes op in programma's van de commerciële zenders, en omgekeerd schuift Koen Wauters mee aan in 'De Laatste Show'. Zijn broer was zelfs jurylid in Eurosong. Hebt u dat zo afgesproken met de bazen van vtm en VT4?

Wauters «Daar is geen énkele afspraak over gemaakt.»

HUMO U gaat toch niet ontkennen dat het de laatste maanden meer gebeurt dan de voorbije jaren?

Wauters «Daar kan ik niet over oordelen. Dat was voor mijn tijd. Ik heb er geen enkele afspraak over gemaakt. Dat is trouwens netmaterie. Specialisten kijken daar op toe, vraag het aan hen. Ik heb er in ieder geval geen afspraken over gemaakt.»

Afrekenen!

HUMO Deze week is ook het jaarverslag van de VRT verschenen. Blijkt daar volgens u uit dat u een gezond bedrijf leidt?

Wauters «De VRT heeft verlies gemaakt vorig jaar. Dat is niet mijn definitie van 'gezond'. Maar: tot en met 2009 is de situatie beheersbaar. En er is nog meer goed nieuws, want we hebben het beter gedaan dan verwacht. Dat is het resultaat van onze besparingen.»

HUMO Er is wel een nieuw probleem opgedoken: de reclame-inkomsten zijn gekelderd, vooral omdat Radio Donna beneden de verwachtingen presteert. Het staat zwaar onder druk van Q-Music en 4FM.

Wauters «De evolutie van de reclamemarkt heeft inderdaad bijgedragen tot een daling van de eigen inkomsten: de totale reclamemarkt is gekrompen, net als ons aandeel daarin.»

HUMO Vindt u het dan nog altíjd prettig dat de VMMa zo goed boert? Op de markt van de radioreclame zitten ze rechtstreeks in uw portefeuille.

Wauters «Inderdaad. Een extra reden voor ons om een tandje bij te steken.»

HUMO Is de relaunch van Donna in dat opzicht geen fiasco?

Wauters «Nee. Kent u de radiomarkt? Het duurt erg lang voor maatregelen impact hebben, maar als er een trend is, is die vaak erg stabiel. En de laatste cijfers tonen toch aan dat we in de goede richting gaan. Maar ook dáár bekijk ik liever het volledige plaatje. Volgens de laatste CIM-cijfers bereiken we met al onze radionetten ongeveer 62% van de Vlamingen. In Duitsland haalt de openbare omroep 55%, de BBC nét iets meeer.»

HUMO U zegt: er kan nog wat af?

Wauters «Ik zeg alleen: 'Het is nog altijd niet slecht.'

»Als er één sector is waar je elke dag een lesje in nederigheid krijgt, is het wel deze. Erg confronterend om 's morgens om negen uur de kijkcijfers van de vorige dag in je mailbox te vinden. Er is geen enkele industrie waar zo snel wordt 'afgerekend'. Maar kijkcijfers mogen geen obsessie worden. Het is onze taak als openbare omroep om een impact te hebben op het hele medialandschap. Niet alleen door zelf goede programma's te brengen, maar ook door in concurrentie te gaan met anderen, en hen zo aan te zetten tot goede programma's te maken.»

HUMO Uw voorgangers zouden meteen gereageerd hebben op het reveil van vtm: ten aanval! U zet uw bedrijf veel minder agressief in de markt.

Wauters «Ik heb het al gezegd: wij lopen een marathon. Als de kijkcijfers over de hele 24 uur in aanmerking neemt, behouden wij een heel goede positie.»

HUMO Legt u de lat zo niet lager dan uw voorgangers?

Wauters (agressief) «Waarom? Waarom? We zeggen dat kwaliteit ons doel is, en niet de kijkcijfers. Dat is de lat hóger leggen!»

Vel en vet

HUMO Gaat u die constante drang naar kwaliteit kunnen rijmen met het structurele financiële tekort dat u zelf voorspeld hebt voor 2010?

Wauters «Dat wordt de grote uitdaging, inderdaad.»

HUMO Hoe gaat u er voor zorgen dat de VRT dan nog altijd aan de top staat?

Wauters «Ik heb het Vlaams Parlement drie opties voorgelegd. Eén: meer buitenlandse producties aankopen en meer herhalingen. Dat willen we dus niét. Tweede optie: binnen de eigen producties minder fictie en meer infotainment. En de derde optie is: 10% besparen over alle genres heen. Dat is de optie die wij hebben gekozen. De volgende vraag is: is dat genoeg? Want er zijn nieuwe elementen opgedoken, bijvoorbeeld de inflatie.»

HUMO Die bedraagt momenteel meer dan vijf procent, terwijl het budget dat u van de overheid krijgt gemiddeld maar twee procent per jaar omhoog gaat. En dan hebben we het nog niet gehad over de stijgende loonskosten.

Wauters «We hebben altijd gezegd dat het venijn in de staart zou zitten. Maar we hebben nog zeker twee - en hopelijk drie - rustige jaren voor de boeg. Ik heb het al vaak gezegd: ik wil door de huid snijden, door het vet, maar niet in de spieren. En ik ga zeker niet tot op het bot.

»De uitdaging wordt: besparen zonder dat de kijker het merkt.»

HUMO Een paar weken geleden lekte een rapport van het Rekenhof uit over de contracten tussen de VRT en externe productiehuizen. 'Vernietigend voor de financiën van de VRT,' oordeelde De Morgen. Vond u dat ook?

Wauters «Wij zullen onze opmerkingen geven in de mediacommissie van het Vlaams Parlement.»

HUMO Het rapport is intussen in de kranten verschenen: iedereen kent de inhoud al, hoor.

Wauters «Toen ik hier ben aangesteld, heb ik gezegd: 'Ik geef tekst en uitleg aan het parlement.' Daar ga ik me ook aan houden. We hopen dat we snel worden uitgenodigd door de voorzitter van de commissie.»

HUMO Het Rekenhof maakt zich zorgen omdat sommige contracten de termijn van de beheersovereenkomst overschrijden. Vindt u dat zelf ook een probleem?

Wauters «Daar zal ik op antwoorden in de mediacommissie. De commissie is openbaar, u mag dus ook komen.»

HUMO Het rapport zegt: 'Interne producties zijn goedkoper.' Moet er dan iets veranderen aan de verhouding tussen interne en externe producties?

Wauters «Wordt dat gezegd?»

HUMO Ja. Op bladzijde 45: 'Voor televisie in het algemeen bleek uit de vergelijking dat externe producties iets duurder waren dan interne.'

Wauters (zwijgt)

undefined

HUMO De conclusie voor de leider van een verlieslatend bedrijf zou eenvoudig kunnen zijn: meer intern produceren.

Wauters «Ik ga daar nu niet op in.»

HUMO Het rapport zet misschien de relatie met externe productiehuizen zoals Woestijnvis onder druk.

Wauters «Wel, we hopen van niet, hé. De VRT heeft als opdracht: zelf programma's maken, én investeren in externe producties. Voor mij is dat geen of-of, maar en-en. Wij hebben een dubbele opdracht.»

HUMO Toen het Woestijnviscontract uitlekte, bent u ook altijd blijven zwijgen. Tony Mary heeft u toen zelfs een mail gestuurd om te vragen om te reageren.

Wauters «Oh, wij krijgen veel mails. Van àlle Vlamingen. Wij proberen op elke vraag te antwoorden. (fijntjes) Eén keer.»

Goed luisteren

HUMO U bent precies één jaar VRT-baas. Bent u de job intussen al wat gewoon?

Wauters «Het is een heel boeiend jaar geweest, en de job is fantastisch. Vooral door de mensen met wie ik nu werk. De competentie, creativiteit en loyauteit van de VRT-werknemers is uniek.»

HUMO Wat zijn de grote verschillen met uw vorige jobs?

Wauters «De aard van de business is helemaal anders. U weet dat ik uit de technologiesector kom. Hier is technologie een middel om inhoud bij mensen te brengen, het is geen doel op zich. En dat is een enorm verschil. Het inhoudelijke primeert hier.

»Qua beleid is er niet zoveel verschil: sinds de passage van Bert De Graeve wordt de VRT even goed gerund als om het even welk privé-bedrijf.»

HUMO Er is geen ministeriementaliteit meer?

Wauters «Maar nee! Er heerst hier een zeer sterke, Vlaamse bedrijfscultuur. Net zoals bij de twee vorige bedrijven waar ik heb gewerkt. Ik merk weinig verschil.»

HUMO Hebt u intussen veel voeling gekregen met het product dat u hier maakt?

Wauters «Ik doe mijn best, maar er zijn mensen die veel bekwamer zijn dan ik als het aankomt op inhoudelijke keuzes maken. Als je zulke mensen in je bedrijf hebt, laat ze dan vooral doen.»

HUMO Af en toe kijkt u toch wel televisie?

Wauters «Ja, hoor. Maar ik ben vooral een Canvaskijker, wat niet wil zeggen dat Eén nooit opstaat. De journaals zie ik bijvoorbeeld wel.

»De opkomst van digitale televisie heeft het voor mij toch makkelijker gemaakt: ik kan kijken wanneer ik wil. Een ongelofelijke evolutie. Twee jaar geleden bestond Video On Demand niet, en vorig jaar waren er al zestien miljoen downloads. Zestien miljoen in twee jaar tijd: je moet het maar doen. Er worden volgens onze schattingen maar twintig miljoen dvd's verhuurd: de downloadmarkt wordt dit jaar dus groter dan de verhuur van dvd's. In drie jaar tijd!»

HUMO Als je op de duur alles kan downloaden, wordt uw fabriekje hier dan niet overbodig?

Wauters «Nee. Want een programma moet nog altijd eerst ergens uitgezonden worden. Je hebt nog altijd zenders nodig waar programma's kunnen uitgroeien tot een hype, iets waar je de volgende dag met je vrienden en collega's over kan spreken. Vroeger bepaalden wij wat de mediagebruiker moest zien. Vandaag moeten we veel responsiever zijn: luisteren naar wat de mensen ons zeggen. Dat zie je al heel duidelijk op het internet. De vraag is wat het zal gaan betekenen voor de televisie.»

Offer

HUMO Hebt u lang getwijfeld of u deze job wel wilde, toen men zo'n anderhalf jaar geleden contact met u opnam?

Wauters «Nee. Er komt een ogenblik in je leven dat je denkt: misschien moet ik toch iets teruggeven aan de maatschappij die mij zoveel gegeven heeft.»

HUMO U ziet deze job als een offer aan de samenleving?

Wauters «Neenee. Maar ik geloof heel sterk in de openbare omroep. Het is mijn ambitie onze opdracht waar te maken in de zes openbare domeinen: nieuws en informatie, sport, cultuur, Vlaamse identiteit, ontspanning en kennis en wetenschap. En het lukt aardig. Ons bereik op het vlak van cultuur en educatie stijgt. En ook in externe perceptie doen we het blijkbaar goed. De VRT heeft zevenendertig prijzen gewonnen vorig jaar, er wordt positief bericht over onze programma's.

» Daarnaast vind ik het belangrijk dat wij aanwezig zijn in de digitale media. Omdat sommige doelgroepen - zoals jongeren - veel minder televisie kijken. Aan de andere kant consumeren ze meer internet en radio: vandaar het belang van onze twee jongerenzenders.»

HUMO Hoe zijn ze bij u terechtgekomen, denkt u?

Wauters «Dat moet u aan de minister vragen.»

HUMO U staat bekend als diplomatisch, terwijl uw voorganger flamboyant was, vrijelijk zijn mening verkondigde. Heeft dat meegespeeld, denkt u?

Wauters «Ik denk persoonlijk dat ik veeleer diplomatisch ben, maar of dat een rol heeft gespeeld, moet u aan het selectiecomité vragen. Iedereen is wie hij is, en je hebt verschillende succesvolle stijlen. Het belangrijkste is dat je authentiek blijft.»

HUMO Als vtm was komen aankloppen, had u dan ook toegehapt?

Wauters (monkelt) «Als bedrijf? Ik denk dat het... (abrupt) Ik zou zeggen: no comment

HUMO In uw eerste interview benadrukte u zeer sterk dat u 'kleurloos' was. Uw twee voorgangers hadden een min of meer duidelijke kleur: Mary was blauw, De Graeve was CD&V.

Wauters «De vraag kwam, en ik heb er op geantwoord. Het ìs ook zo. In deze functie moét je volgens mij politiek neutraal zijn. Ik vind dat een voordeel én een noodzaak.»

HUMO U hebt nochtans een CD&V-stempel, volgens mediawatchers.

Wauters «Ik kan niet spreken over wat andere mensen over mij denken.»

HUMO U zit in de raad van bestuur van de KBC, een bank met een Vlaamsgezind, katholiek verleden. Dat klopt toch?

Wauters «Zegt u nu dat de KBC bestuurd wordt door een politieke partij? Daar zou de beurs een interessante reactie op hebben.

»Ik blijf actief binnen KBC omdat het interessant is te zien hoe een beursgenoteerd bedrijf met bepaalde dossiers omgaat. Ik leer daar heel veel bij, ondermeer over deugdelijk bestuur. KBC is overigens zéér goed in human resources, daar haal ik zeer veel uit.»

HUMO Is de VRT moeilijker te besturen dan een privébedrijf? Daar waren uw voorgangers het namelijk unaniem over eens.

Wauters «Ik heb dat niet gemerkt. Misschien omdat ik in multinationals werkte: de besluitvorming is daar zéér complex. En België vertegenwoordigt voor een multinational maar drie procent van de Europese en één procent van de wereldmarkt. De impact die je vanuit de Belgische filialen hebt op de strategie van het bedrijf - hoe innoverend je ook bent - is uiterst beperkt. Hier merk je meteen je impact, omdat we een lokale speler zijn.»

Bol van bollen

HUMO Tony Mary mopperde weleens dat hij in dienst genomen was om beslissingen te nemen, maar dat de politiek vrijwel altijd ontevreden was als hij een belangrijke knoop doorhakte: dat deden de heren politici toch liever zélf.

Wauters «Ik heb daar nog geen last van gehad.»

HUMO Zo'n politiek benoemde raad van bestuur is toch een verschil met de raad van bestuur in een bedrijf waar alleen het winstcijfer telt?

Wauters «De aard van de opdracht is anders. Deze instelling berust niet alleen op cijfers, maar op het vertrouwen van de stakeholders: zes miljoen Vlamingen en hun verkozen afgevaardigden.

»Maar de raad van bestuur is volgens mij zéér professioneel, en zeer begaan met het welzijn van de VRT.»

HUMO Kan u dat over élk van de elf leden van de raad van bestuur zeggen?

Wauters «Ik spreek over de raad als geheel, en ik zie geen enkele dissonantie in het optreden van individuele leden.»

HUMO Eigenaardig: in uw raad van bestuur zitten leden van Vlaams Belang, waar ze de VRT nog altijd 'Radio Moskou' noemen.

Wauters «Ik kan alleen zeggen dat ik enorm veel respect heb voor deze raad van bestuur in zijn totaliteit.»

HUMO De VRT is net voor uw komst hervormd. In plaats van een aparte directie televisie, radio enzovoorts is het bedrijf nu georganiseerd in crossmediale 'bollen'. Met heel wat verwarring tot gevolg. 'Sommige mensen weten niet wie hun baas is,' klinkt het op de vloer.

Wauters «Elke verandering roept vragen op, maar het lijkt me tamelijk duidelijk wie wiens baas is.

»De vraag die zich voor de VRT stelde was: kan je in een multimediale wereld blijven doorgaan met silo's - aparte directies per medium. Dat houdt de crossmediale werking alleen maar tegen. Bijvoorbeeld: het productiehuis Cultuur heeft twee weken alles wat met de Koningin Elizabethwedstrijd te maken had georganiseerd. Zowel voor radio, televisie als internet.

»Een tweede voordeel van de organisatie is de governance: ze verplicht tot een veel grotere transparantie bij het nemen van beslissingen. Dat vind ik echt een groot voordeel. De processen zijn duidelijker beschreven, en dus is er beter bestuur. Vandaar dat ik tegen Van Roe heb gezegd: niet wachten met die reorganisatie. Het had geen zin dat plan negen maanden te laten liggen.»

HUMO Verschillen de creatievelingen hier op de VRT erg van de zakenmensen die u eerder in uw carrière bent tegengekomen?

Wauters «Het is anders, maar voor mij is het een terugkeer naar mijn tijd in Silicon Valley. Daar werkte ik in de software, maar de sfeer was gelijkaardig: onafhankelijke geesten, zeer creatief. Ik heb er geleerd dat ieder op zijn terrein plichten heeft, en dat beide kanten een meerwaarde leveren. Het was leuk weer in die sfeer terecht te komen.»

HUMO U zit hier ook met een nieuwsdienst die als een machtsblok wordt gezien, met journalisten die een directe lijn hebben met leden van uw raad van bestuur. Vervelend?

Wauters «Neenee, de nieuwsdienst is iets aparts door de deontologische code. Zoals bij u de redacties onafhankelijk zijn, zijn ze dat ook bij ons. Het eerste wat ik vorig jaar op 1 juni heb gedaan, om halfnegen 's ochtends, is de nieuwe deontologische code tekenen. Die moest aangepast worden door de nieuwe structuur.»

HUMO De nieuwsdienst heeft de naam een powerhouse te zijn binnen de VRT. Hebt u het gevoel dat u meer op eieren moet lopen als u met de nieuwsdienst te maken heeft?

Wauters «Het directiecomité neemt de operationele beslissingen en de raad van bestuur is verantwoordelijk voor de strategische beslissingen. Van de perceptie die u beschrijft, merk ik dus niets.»

HUMO Om af te sluiten: Tony Mary had een maandelijkse onkostenvergoeding van tienduizend euro. Krijgt u die helemaal opgesoupeerd?

Wauters «Ik heb geen onkostenvergoeding. Ik dien onkostennota's in, zoals alle medewerkers. Ik denk dat het een fractie is van dat bedrag.»

HUMO Nog een allerlaatste, dan: u staat in beperkte kring bekend als een notoir moppentapper. Hebt u nog een goeie voor ons?

Wauters (lachje) «Nee, die zijn off the record

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234