null Beeld

BOEK★★★1/2☆

‘Dit Amerika’: een geschiedkundig overzicht én een essayistisch pleidooi voor vaderlandsliefde

Jens Meijen

Dit uit de kluiten gewassen essay overloopt eerst een waslijst aan geschiedkundige feiten waaruit blijkt dat de Verenigde Staten al eeuwenlang een nationalistisch en xenofoob beleid voeren. Jill Lepore toont aan dat de slavernij onuitwisbare sporen heeft nagelaten in de Amerikaanse geschiedenis, en dat de verkiezing van Trump bijgevolg perfect paste bij de ideologie die een deel van de Amerikaanse bevolking al zo lang koestert.

In plaats van het steeds populairdere nationalisme en de uitsluiting die daarmee gepaard gaat, pleit Lepore voor een gezond patriottisme, waarin de nationalistische haat jegens de andere wordt vervangen door liefde voor het land. Een verschuiving van het destructieve naar het constructieve, dus.

Dit boek is tegelijk een geschiedkundig overzicht en een essayistisch pleidooi voor vaderlandsliefde, waardoor het geheel als vis noch vlees aanvoelt. Dat hoeft niet te verwonderen, want in grofweg 130 pagina’s is het bijzonder moeilijk om zowel een grondig historisch overzicht te geven als een coherente politieke argumentatie op te bouwen. Het is een begrijpelijke poging om op het succes van haar vorige werk te surfen, maar deze originele invalshoek verdiende een meer doordachte uitwerking – zeker gezien Lepores bodemloze historische inzicht en dito schrijftalent.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234